A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mitől régimódi egy portugieser?

Tiffán Ede válaszolt

2014-05-15 | Tóth Adrienn


Mitől régimódi egy portugieser?

Az április végén lezajló Portugieser du Monde borversenyén a három champion díj közül egyet hozott el magyar bor, méghozzá a Tiffán Pincészet 2012-es Régimódija. A portugieser és a kadarka házasítása a nemzetközi borverseny portugieser alapú házasítások csoportjában kapta meg a zsűritől a legmagasabb pontot. A bor mögött rejlő termőhelyről és borászati elképzelésekről Tiffán Edét kérdeztük.


A Portugieser du Monde-ról szóló cikkünkért kattints IDE!

A Régimódi egy dűlőszelektált bor. Az Ördögárokban lévő négyhektárnyi területünkből feláldoztunk két hektárt, hogy oda nagyobb részben portugiesert, kisebb részben kadarkát telepítsünk. Azért használom ezt a kifejezést, mert az Ördögárok egyébként a pincénk egyik csúcsborát, az Elysiumot adja, amelynek 2008-as évjárata az idei bordeaux-i Challenge International du Vin nemzetközi borversenyén aranyérmet kapott.

Ha ilyen jó adottságú a termőterület, miért került ide portugieser, amely valószínűleg árban nem fogja elérni azt a szintet, mint egy prémium merlot?

Vagyok annyira lokálpatrióta, hogy mindenképpen szerettem volna lehetőséget adni ennek a két hagyományosan villányi fajtának, hogy bebizonyítsák, mit tudnak. A Portugieser du Monde versenyének szervezői is tisztában vannak azzal, hogy a portugieser egy alábecsült fajta. Sajnos szinte mindenkiben ez a berögződés él, elég csak végignéznünk a pincészetek kínálatát: a portugieserek rendre a legalacsonyabb árkategóriába sorolt vörösborok között kapnak helyet.

Mielőtt elkészültek az első Régimódi borok, sejtette, hogy valóban érdemes ebbe a vállalkozásba belevágni?

1965 óta foglalkozom Villányban portugieserrel, tudom, hogy ha megfelelő terhelésű a szőlőtőke, magas minőségű bor állítható elő belőle. Emlékszem, hogy a pályafutásom kezdetén sok magán-, de még az állami tulajdonú ültetvényre is igaz volt, hogy a portugiesernél a bakművelés volt a meghatározó. 10 000 tőke jutott egy hektárra; egy tőkén pedig 4-5 rövid csap, 8-10 hajtás volt, amelynek eredményeként a fiatalabb növények általában 1 liternyi, míg az idősebbek 7 deciliter bort adtak.

Mitől régimódi egy portugieser?

Amikor az Ördögárokban lévő ültetvényünket eltelepítettük, ugyanezt a koncepciót akartam megvalósítani, csak egy másik művelésmód keretei között. Itt középmagas kordont alkalmaztunk, amelyet tőkénként 6 rüggyel terheltünk. Így egy modernebb, gépi művelést lehetővé tevő keretrendszerben valósítottuk meg ugyanazt a tartalmat. Örülök annak, hogy ez a verseny is igazolta, helyes volt a feltevésem.

Milyen hatással volt a 2012-es évjárat erre a borra?

Mind a portugieserre, mind a kadarkára igaz, hogy rendkívül évjáratérzékeny fajták. Bár hűvös években is képesek kellemes, könnyű, üde vörösborokat adni, jó években alacsony terhelés mellett igazán nagyformátumú végeredményt produkálnak. A 2012-es évjárat pedig minden kétséget kizáróan ilyen volt.

A portugiesert már említettük, de miért volt fontos, hogy kadarka is helyet kapjon ebben a borban?

A kadarka számomra régi szerelem. Amikor gyakornokként elkezdtem a pályámat a Villányi Állami Gazdaság pincéjében, rájöttem, hogy abból a hordóból érdemes kóstolgatni, amelyre az ott dolgozók is rájárnak. Ez pedig rendre egy kadarka volt az Ördögárok- vagy a Csillagvölgy-dűlőből.

A kadarkáról tehát mindenképpen úgy gondoltam, helye van a Régimódiban. Az ok, amiért ez mindössze 0,4 hektárt tesz ki az Ördögárokban a portugieser 1,6 hektárja mellett az, hogy a fajta érzékeny az időjárásra és fogékony a betegségekre. Kadarkával épp ezért nagy felületen foglalkozni életveszélyes. Jó évjáratban, megfelelő fekvésben azonban csodákat tud.

Az Ördögárokban lévő területünk pedig déli kitettségű, 32 százalékos lejtéssel bír. Erre azt szoktam mondani, hogy ez már olyan meredekség, amelyiknél az ember meggondolja, hogy két lábon vagy négykézláb vág neki.

Mikor találkozik a két szőlőfajta e házasítás létrejöttéhez?

Már házasítva érleljük mindkettőt egy éven keresztül nagy fahordóban. E két fajta esetében a véleményem szerint kerülendő a barrique alkalmazása. A nagy fahordó azonban pont olyan érlelési körülményeket biztosít, amely engedi kibontakozni e két szőlőfajta finom gyümölcsösségét.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!