A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Olcsó import ellen tüntetnek az alföldi borászok

2015-08-03 | Vinoport


Olcsó import ellen tüntetnek az alföldi borászok

Az olcsó olasz folyóbor-import ellen tüntetnek az alföldi borászok augusztus 12-én az Országos Borminősítő Intézet és az olasz nagykövetség előtt.


A tüntetést szervező termelők szerint olyan alacsony áron érkezik az országba az itáliai alsó kategóriás ital, hogy azzal a hazai piacon hasonló minőséggel foglalkozók nem tudnak versenyezni.

 

A Kossuth Rádió műsorában a tüntetés szervezői elmondták, akkor telt be a pohár, amikor nemrég az olasz sajtóban pancsolt borok nagy mennyiségű zárolásról lehetett olvasni. Budavári László szerint a mélyen alulárazott olasz import legalább tízezer család helyzetét nehezíti meg az Alföldön. A Kossuth Rádió interjúját IDE kattintva hallgathatja meg.

 

 

 

Dr. Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint évről évre az olasz borimporttal riogatnak az ebben érdekelt piaci szereplők. A gyakorlat szerint, ha egy liter olasz folyóbor olcsóbb, mint egy kiló feldolgozatlan magyar szőlő, akkor egyértelmű, hogy pénzügyileg nem érdemes megtermelni a bort. Vagyis ezzel a módszerrel leverhető a magyar szőlő ára. A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy az Országos Borminősítő Intézet „érdekes módon” túlságosan engedékeny az érzékszervi minősítésben a gyenge minőségű olasz fehérborok esetében. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a 27 százalékos áfa nélküli tételek ára óriási mozgásteret ad azoknak, akik a zavarosban halásznak.

 

A NAV nem foglalkozik azokkal a borszállítmányokkal, amelyeknek a hivatalos célállomása nem Magyarország. Így az elektronikus árunyomkövető rendszer révén hiába szerez tudomást automatikusan az adóhatóság a tartálykocsik indulásáról, ha „véletlenül” fejtik le itthon azt a bort, amit papíron továbbvittek volna – magyarázta Kiss Eliza.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!