A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pannon Bormustra 2011

Az új koncepció eredményei az elmúlt öt év tükrében

2011-06-14 | Tóth Adrienn


A Pannon Bormustra idén több szempontból is komoly átalakításokon ment át. A verseny lebonyolítását, a Budai Gourmet megszervezésével együtt átvette a Sziget Kft., aki a Nemes Richárd által vezetett In Vino Consultingot kérte fel a szakmai feladatok ellátására. Több dolog is változott: a zsűri tagjainak például tudtukra adták a bírálat közben az általuk kóstolt szőlőfajtákat, így nem is meglepő, hogy a mind nemzetközi vizeken, mind idehaza egyre erősebb autochton-párti trend erősödött. Ez persze főleg a fehérborok esetében volt átütő. A vörös csúcsboroknál az ugyan nemzetközi fajtából készülő, de talán a borversenyek világában inkább háttérbe húzódó pinot noirok megjelenését eredményezte a változás.


A többi újítást nehéz lenne ilyen tisztán levezetni, ezért inkább úgy döntöttünk, hogy az utóbbi öt év csúcsbor táblázatait hasonlítjuk össze, leginkább a borvidékek egyes borkategóriákon belüli eredményessége tekintetében. Az idén márciusban Nemes Richárddal készített interjúnkat, amelyben a Pannon Bormustra újdonságairól tájékoztat minket, IDE kattintva olvashatják. 

A cikk elemzési részében a legtöbb esetben azért fogunk arányszámokat használni, mert évről-évre változott az érmek száma, így pusztán a mennyiségek felsorolása félrevezető lenne.

A fehérek csoportja

A száraz fehér csúcsborok csoportjának 2007-2011. közötti összetételét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy évek óta Tokaj vezet. Általánosságban e csoport negyedét ez a borvidék adja, de 2011 különösen jó év számukra, ekkor ugyanis 40%-ot értek el.

Idén emellett Somló szerepelt jó, ketten a fehér csúcsborok csoportjának több mint 70%-át alkotják. Az apró vulkanikus borvidék, amely arról ismert, hogy különleges ízvilága folytán általában nem jut szerephez a borversenyeken, a korábbi években is rendre hozott haza díjakat a Pannon Bormustráról, átlagban 14%-nyit. Emellett a Figula Mihály emlékdíjat, amely a legjobban szereplő, Kárpát-medencei szőlőfajtából készült száraz fehérbornak járt, szintén ide került, a Kreinbacher Birtokhoz, a 2007-es Somlóiért.

Ez az eredmény pedig újra visszavezet minket a bevezetőben már említett gondolatmenethez, hiszen ez az a két borvidék, ahol valószínűleg a legerősebb az autochton fehérszőlőfajták aránya.

Idén egy bort választottak ezeken túl Balatonfüred-Csopakról, egyet pedig a Dél-Balatoni, az Egri és a Neszmélyi borvidékekről, amellyel minden borvidék a díjak 7%-át birtokolja. Balatonfüred-Csopak hagyományosan jó befutó, mostani szereplésük alulmarad a megszokottaknak, hiszen a korábbi években sosem szorultak 12% alá, ugyan a 20%-ot sem lépték át eddig.

Dél-Balaton ezzel szemben univerzálisabb borvidék, hiszen a vörösek mezőnyében is komoly játékos. A fehérek között viszont ingadozik, volt olyan év (például 2007), amikor megverte a part másik felén húzódó olaszrizlingjeiről híres Füred-Csopakot, de akadt olyan alkalom is (2009-ben), amikor egyáltalán nem volt boruk ebben a csoportban.

Eger általában több borral is bekerül a mezőnybe, a csúcs évszámuk 2008 volt, amikor a győztes fehérborok 16%-át ők adták 4 tétellel. Neszmély még sosem kerül 10% fölé, viszont egy vagy két díját egy év kivételével minden évben biztosította.

Vörös mezőny

A vörös csúcsborok között természetesen idén is a két nagy favorit, Villány és Szekszárd bizonyult kiemelkedőnek. Érdekes, hogy pont ugyanazokkal az arányszámokkal, mint korábban a fehéreknél: ott Tokaj, itt Villány hozta el a díjak 40%-át, míg a második helyen ott Somló, itt Szekszárd szerepelt 33%-kal.

Villány persze mindig is erős volt, legrosszabb évében is 38%-ot hozott, de tavaly elérte az 50%-ot, így akkor minden második vörös csúcsbor erről az egyetlen borvidékről került ki, amely eredmény a szárazborok mezőnyében kiemelkedő. Szekszárd átlaga az utóbbi öt évet tekintve 29%, 2011-es 33%-os eredményüket csak 2007 múlta felül, amikor 35%-ot értek el.

A dobogó harmadik helyére most Eger álhatott fel, aki két tétellel 13%-ot hozott, csak 1%-kal kevesebbet, mint legjobb évében, 2009-ben. Az érem másik oldala ugyanakkor, hogy idén nem került meghirdetésre külön bikavér különítmény, amely miatt korábban két-három borral is felkerültek a csúcsborok közé Szekszárdhoz hasonlóan. Persze a Gál Tibor emlékének szánt különdíjat most is átadták, a St. Andrea Pincészet 2008-as Merengője érdemelte ki.

Egy-egy vörös csúcsbort adott még a pannonhalmi és a dél-balatoni borvidék. Előbbi a Pannon Bormustra történetében egytermelős borvidék, amelyet a házigazda, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet képvisel. Velük 2011-ben először esett meg, hogy nem fehérborral, hanem a 2009-es Pinot Noir Válogatással nyertek.

Dél-Balaton idén egy érmével 7%-ot képvisel, ők egyébként ebben a mezőnyben is viszonylag nagy szórással jelennek meg, de minden évben legalább egy vörös csúcsbor biztosan erről a borvidékről származik. Számukra 2008 és 2009 volt sikeres, ekkor a vörös mezőny 17 ill. 14%-át ők nyújtották.

Végül a java

A zsűri egyik legfőbb üzenete idén az volt, hogy e csoport színvonala a legmagasabb. Ez tisztán látszik abból, hogy míg mind a száraz fehér, mind a vörös csúcsborok számát csökkentették, addig az édes fehérekét a tervekhez képest növelték.A korábbi négy év adataihoz mérve viszont újdonság, hogy abszolút egy borvidékessé vált ez a csoport, ami persze egyáltalán nem meglepő. Ez azt jelenti, hogy az összes édes csúcsbor egyetlen borvidékünkről került ki. Eddig is erős volt a Tokaj-túlsúly, egy kivételével minden esztendőben legalább a borok 90% innen érkezett. Az egyetlen kivételt jelentő év a tavalyi volt, amikor ez a szám 63%-ra csökkent, hála három badacsonyi és egy balatonfüred-csopaki bornak.

A Champion díj is Tokajba tér idén, amelyet a Tokaj Kikelet Pince 2007-es Tokaji 6 Puttonyos Aszújáért kapott.

Új helyzet – új kihívások

A jó ár-érték arányú borok iránt egyre növekvő érdeklődésre reagáltak a verseny szervezői azzal, hogy a megszűntetett bikavér és pezsgő csoport helyett életre hívták a Legjobb vétel díjakat. A csoport egy öt boros limittel bír, amelybe bekerült három fehér és két rozébor. Bár vörösek is indultak a címért, azok közül egynek sem sikerült ide beküzdeni magát.

A Legjobb vétel csoportban talán sokak meglepetésére három tokaji bor is megtalálható, két furmint és egy sárgamuskotály. Míg a két rozé a pécsi és az egri borvidékről került bele.

Több szempontból is lehetne még boncolgatni az eredményeket, de talán a szőlőfajták terén történő összehasonlításhoz szükség van még pár év eredményeire, amikor már a most bevezetett metodika szerint zajlanak az események. A Pannon Bormustra az új gazdáknál még új gyereknek számít, így kíváncsian várjuk, hogy mennyiben változik, ha változik egyáltalán jövőre a kép.

A teljes eredménytáblázat a Budai Gourmet fesztiválon készített fényképgalériával együtt ITT érhető el. 

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!