A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pezsgő Tokaj

Demeter Zoltán bemutatta a 2013-as borait

2014-10-09 | Tóth Adrienn


Pezsgő Tokaj

A héten mutatta be a most piacra lépő 2013-as évjáratú borait Demeter Zoltán tokaji borász a Kempinski Budapestben tartott ültetett kóstolón. Az évjárat karakterét – élénk savak, eleganciára épülő kompozíció – tükröző száraz és édes borok előtt azonban a borásznak a pezsgők iránt tanúsított egyre növekvő elköteleződésének is tanúi lehettünk.


A borsor öt pezsgővel indult, amelyek közül az első volt 2011-es évjáratú, ez a tétel most kerül forgalomba, és ezt követte másik négy kísérleti palack, négy variáció a 2010-es pezsgőre a tirázslikőr mennyisége és a hozzáadott cukor típusa szerint megkülönböztetve. Mind az öt pezsgő furmintból készült, a 2010-es a Kakas-, a Veres- és az Újhegy-dűlőből, míg a 2011-es a Holdvölgyből.

 

Zoltán a bemutatón elmondta, hogy fontosnak tartja annak a termőhelynek a megtalálását, amely alkalmas pezsgőalapanyag termesztésére. Ebből a szempontból a jövőben a rátkai Újhegy-dűlő mellett a cuvée-be kerül a Kakas-dűlő furmintja is.

 

A négy 2010-es pezsgő közül számunkra az 5 gramm/liter cukortartalommal bíró Extra Brut tűnt számunkra szerkezetét tekintve a leginkább kiegyensúlyozottnak. A borász ugyanakkor megjegyezte, hogy ő markánsabb karaktere miatt inkább az 1,5 gramm/liter maradék cukorral bíró Brut Nature-t részesíti előnyben, bár az ennél magasabb cukortartalmú pezsgőit is kedvesnek véli. Az évjárattal kapcsolatban leszögezte, bár jól jött 2010 a tokaji pezsgők történetének beindításához, egyáltalán nem tekinti azt tipikus tokaji pezsgős évjáratnak, sőt egyáltalán boros évjáratnak, sokkal inkább jellemző ez a 2011-re.

 

A pezsgőket a második blokkban a dűlőszelektált száraz tételek követték. A két bortípus közötti átvezetésről pedig a pince száraz Birtokbora gondoskodott, amely öt dűlő furmintjainak házasítása adja.

 

Az ezt követő száraz borok kapcsán Zoltán elmondta, hogy a terroir bemutatása mellett egy időben a három fő fajta megismerésére is lehetőséget adnak a dűlőszelektált borok: Veres Furmint, Szerelmi Hárslevelű, Őszhegy Sárga muskotály. A célt három száraz dűlős tétel évről évre történő megalkotása jelenti, amelyeket azonban idén kiegészít egy furmint is a Bodából, köszönhetően a százéves, a franciák által vieilles vignes jelzővel illetett ültetvény által 2013-ban produkált magas minőségnek.

 

Pezsgő Tokaj

 

 

A három – Veres, Szerelmi és Őszhegy – dűlős borral kapcsolatban az is felfedezhető, hogy a borász nemcsak három fajtát és termőhelyet, hanem három borkészítési stílust is megjelenít. A Veres furmintja immár 2009 óta kizárólag tartályban készül, és nincs ez másként 2013-ban sem. Az Őszhegy egy sárga muskotály, amely azonban célzottan nem tartozik a parfümös iskolához, inkább hozza az évjáratra jellemző élénk savérzetet és a talajból eredő ásványosságot.

 

Míg a Szerelmi hárslevelűje mind a négy tétel közül a legnagyobb súlyt, beltartalmat mutatja, amihez hozzájárul kevés maradék cukor is. Ezzel párhuzamosan e tételen érezhető leginkább a hordós érlelés hatása, valószínűleg ez került a legfiatalabb és/vagy kisebb hordókba.

 

Végül a sort két édes bor zárta, amelyek késői szüretelésű tételekként a borász által főbornak nevezett kategóriába sorolhatóak. A 2013-as édes Birtokbor több szempontból is eltér a korábbi évek ugyanezen a néven futó tételeitől.

 

Zoltán beszámolója szerint a bor alapját adó kövérszőlő 2013-ban az átlagon fölüli mértékben, szinte teljesen beaszúsodott. Valószínűleg ez vezetett a stílusváltáshoz, amely szerint a megelőző évjáratok édes Birtokborainak cukortartalmát messze meghaladó, sokkal koncentráltabb, magasabb beltartalmi értékekkel rendelkező, továbbra is gyümölcsközpontú bor született, több mint 150 gramm/liter maradékcukor-tartalommal. A 2013-as édes Birtokbor már nem 0,75 literes, hanem 0,5 literes palackban kerül forgalomba, míg a száraz Birtokbor esetében maradt az eredeti méret.

 

Végül a sort a 2013-as Eszter nevet viselő főbor zárta, amely furmint és hárslevelű házasításából készült a Betsek-, a Lapis- és a Kakas-dűlők terméséből, elődeinek megfelelő magas cukortartalommal (206 gramm/liter), amelyet azonban itt is kiegyensúlyoznak az évjárat karakteréből származó élénk savak.

 

Pezsgő Tokaj

 

Bár 2013 édes borai kapcsán is szóba került, hogy az évjáratot a késő őszi napsütötte meleg idő mentette meg, 2014 kapcsán sajnos nem volt bizakodó a borász. Az már eldőlni látszik, hogy ebből az évből nem készít száraz borokat, de az édes borok kapcsán is kritikusnak érzi az időjárás alakulását a következő hetekben.

 

A 2013-as évjárat karaktere számunkra 2008-at idézi, a borokat végigkóstolva bízhatunk abban, hogy ahhoz hasonlóan hosszú élettartamú tételekre számíthatunk, amelyeket érdemes eltenni, és időről időre visszakóstolni. Különösen érdekes lehetne évek múlva megnézni, hogy mennyiben más életpályát ír majd le a két furmint: a tartályban érlelt Veres, amelynek gyakorlatilag nulla a cukortartalma, és a megközelítően hasonló savtartalommal bíró, ugyanakkor 10 gramm maradék cukorral is rendelkező, újhordós érlelést kapó Boda. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!