A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pezsgő zöld velteliniből

Limitált tétel a Hungaria kínálatában

2012-10-29 | Tóth Adrienn


Pezsgő zöld velteliniből

Ha borkedvelőket megkérdezünk arról, melyik számukra az alapértelmezett pezsgő, valószínűleg a legtöbben azt válaszolják majd, hogy a Hungaria Extra Dry. Ennek az egyébként öt tagból álló pezsgőcsaládnak most új darabja mutatkozik be, a korlátozott mennyiségben készített Hungaria Zöld Veltelini Extra Dry, amelyről Csomay András termékmenedzser nyilatkozott a Vinoportnak.


Idén megújítottuk a Hungaria márkát, az új, egységes kreatív megjelenésen túl az üzenet is megváltozott. A „Hungaria Pezsgő Másképp” koncepciójának az a célja, hogy általa és a márkán keresztül kitörjünk a bortípust övező magyar sztereotípiákból, amelyek az év végére és nagy ünnepekre korlátozzák a pezsgőfogyasztást. Az üzenetünk az, hogy a pezsgőnek nemcsak az ünnepi vagy elegáns szavak lehetnek a jelzői, hanem ugyanúgy ráilleszthetőek a szexi, különleges és egyedi kifejezések is.

Ennek az elképzelésnek az erősítésére terveink szerint minden évben meg kívánjuk majd lepni fogyasztóinkat egy limitált, egyedi pezsgővel, amely vagy tartalmát, vagy megjelenését tekintve tér el a Hungaria sorozat többi tagjától, illetve a piacon kapható pezsgőtől.

Az első lett ebben a sorban a Hungaria Zöld Veltelini?

Igen, ez egy nem évjáratos pezsgő, amit zöld veltelini szőlőfajtából készítettünk. Egy pezsgőkülönlegességet akartunk palackba zárni, ebből a fajtából pedig tudomásunk szerint még nem nagyon készült hasonló Magyarországon.

Gondolom, nem ez volt az egyetlen szempont.

Valóban nem, első körben a fajtának alkalmasnak kellett lennie arra, hogy jó pezsgő váljék belőle. Az alapanyag tekintetében ugyanis a pezsgőknél némileg mások az elvárások a borokhoz képest. A zöld veltelini jó savakkal és savösszetétellel rendelkezik, ami a pezsgőkészítés szempontjából elengedhetetlen.

Pezsgő zöld velteliniből

Ugyanakkor az is elvárás volt, hogy egy, a mostani üde fehérborokat, rozékat előtérbe helyező boros trendhez illő pezsgőt zárjunk palackba. A zöld veltelini pedig illatos aromáinak köszönhetően jól passzol ebbe a képbe.

Milyen pezsgőkészítési technikát alkalmaztatok?

A Hungaria család összes tagjánál alkalmazott eljárást méthode transvasée-nek nevezik, ilyenkor a buborékokat létrehozó második erjesztés magnum palackban megy végbe. A fermentáció és érlelés fázisa kilenc hónapig tartott, végül összesen ötezer, a hátcímkén sorszámozott palack készült el belőle.

Milyen édességi fokkal bír?

Ez egy extra dry kategóriájú pezsgő. A benne lévő 14 gramm/literes cukortartalom mellett is száraznak érezhető. Ezzel a döntéssel azt a fogyasztói magatartást kívántuk támogatni, amely az édes, félszáraz pezsgők felől a szárazak felé mozdítja az embereket. A Hungaria márka esetében amúgy is ez a meghatározó érték.

A száraz ízvilágot ebben a pezsgőben nagyon szépen kompenzálja a szőlőfajta gyümölcsössége, friss illata, így reméljük, hogy ezáltal olyan fogyasztókat is megnyerünk majd, akik eddig kizárólag az édesebb pezsgőket szerették

Mikor került forgalomba a pezsgő, és hol lehet kapni?

Szeptember közepén, a Budavári Borfesztiválon mutattuk be a Hungaria Zöld Veltelinit, ahol nagy érdeklődéssel fogadták. Mivel limitált tételről van szó, négy boros nagykereskedő partnerünkön keresztül lesz elérhető. A Veritason, a Bortársaságon, a Raikeren és a Selection.hu-n keresztül jut majd el a fogyasztókhoz és a gasztronómiába.

A palack megjelenése egyébként a Hungaria Extra Dry-hoz hasonló, színvilágában is hű a kékhez és az ezüsthöz. Ugyanakkor grafikájában mégis egyedi, ezzel kívántuk kiemelni, exkluzivitást adni neki.

Beszélgettünk az alapul szolgáló szőlőfajtáról, a készítéséről, az értékesítés módjáról. Zárszóként hadd kérdezzünk arról, milyen alkalmakhoz ajánlod különösen ezt a pezsgőt?

Mind a szőlőfajta kiválasztása, mind a pezsgőkészítés célja az volt, hogy egy sokféle alkalomhoz illő pezsgőt nyerjünk. Legszívesebb beszélgetésekhez, bulira hangolódásra vagy éppen egy tánc utáni szomjoltásra ajánljuk. Jó illeszthető azonban könnyebb csirkéből vagy tésztából készült fogásokhoz is. A Hungaria Zöld Veltelini célja, hogy a pezsgők világába valami újat hozzon, valamit, ami felkelti az emberek kíváncsiságát, és még több pezsgőtípus megismerésére ösztönzi őket.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!