Pinceszemle: Taschner Borház 2013
Pinot meunier-t telepített
2013-02-05 | Tóth AdriennPinceszemle elnevezésű sorozatunkat egy soproni pincészettel, a Taschner Borházzal folytatjuk. Taschner Kurttal készített interjúnkban az aktualitások kapcsán szót ejtünk a legfrissebb évjáratról és ennek borairól, megtudjuk, hogy mi újság a régóta dédelgetett pezsgőkategóriában, és tájékozódhatunk a borászat megújult csomagolási megoldásairól is.
Kezdjük 2012-vel!
Úgy foglalnám össze, hogy Sopron viszonylatában nagyon jó évjáratnak tartom 2012-t. Ezt az tette lehetővé, hogy júliusban 300 mm csapadék hullott a borvidéken, így a jelentős nyári hőösszeg mellett is adott volt a megfelelő nedvesség. A bogyók így szépen kiteltek, beértek, kényszerérést egyáltalán nem tapasztaltunk. Persze a meleg idő következtében a szüret körülbelül két héttel korábban kezdődött, mint egy átlagos évben.
Milyennek értékeled a minőséget?
Az összes kategóriában, tehát a fehér-, a rozé- és a vörösboroknál is elégedett vagyok vele. Szakmailag nagy eredménynek tartom, hogy az augusztus 13-án szedett Irsai Olivér szőlőből készített bor szeptember 2-án a polcokra került, ezzel hivatalosan az év első forgalomba hozott újbora volt. Ezen túl készítettem fehérbort piros velteliniből és zenitből is.
A rozé kapcsán 2012-ben visszatértem az alapokhoz. Ez az jelenti, hogy több év kísérletezés után ismét 100% kékfrankosból készítettem el ezt a bortípust.
Miért döntöttél így?
Nem mondom, hogy rosszak lettek volna a korábbi évben a rozéim, de visszagondolva nem tartottam őket igazán jónak sem. Ezt a lépésemet azonban nemcsak a fogyasztók, hanem a szakma is megerősítette, hiszen a bor megkapta a Magyarország Legjobb Újbora címet, és aranyérmes lett a Miklós Napi Rozé Borversenyen is.
A fehérek és a rozé tehát már kaphatóak. Hol tartanak a vörösek?
Mind mennyiségben, mind minőségben ígéretesnek tartom a vörösborokat. Az erjedés szépen lement, és az almasavbontás is hamar lezajlott. Jelenleg hordóban érnek, és ott is maradnak még egy darabig.
Amikor legutóbb beszélgettünk, sok szót ejtettünk a pezsgőkről. Még mindig ilyen lényeges számodra ez a műfaj?
Az elmúlt években a klasszikus metódussal készített pezsgők fontossága nem csökkent a szememben. A 2012-es évjárat újdonsága lesz, hogy a pinot noirból blanc de noir, azaz fehér színű alapbort készítettem, ezt most először házasítom majd chardonnay-vel, így készítve egy cuvée-t. Ebből az évjáratból így két pezsgő is palackba kerül, a most említett házasítás mellett lesz egy fajtatiszta chardonnay is.
E két tétel már összeállt, az alapborokat megfelelő mennyiségű tirázslikőrrel lepalackoztuk, és elkezdődött a pezsgősítés. Ugyancsak újdonság, hogy január 1-jétől megváltozott a pezsgőkészítés törvényi szabályozása, ez pedig most első ízben teszi lehetővé, hogy a második erjesztés művelete a saját pincémben menjen végbe. Az első degorzsálásra a terveim szerint valamikor 2014-2015 fordulóján kerül sor.
E két fajtára alapozva képzeled el a tradicionális készítésű pezsgőket a jövőben is?
Igen, a klasszikus champagne-i példát tekintem mértékadónak. Sőt annak érdekében, hogy még közelebb kerüljek az ottani körülményekhez, 2012-ben fél hektár pinot meunier-t, magyarul molnárszőlőt telepítettem. Ez egy kuriózum, nem tudok róla, hogy mások művelnék idehaza. A célom az, hogy ennek termőre fordulásával még szélesebb bázisból válogathatom össze a pezsgő szempontjából megfelelő évjáratokban az alapborokat.
Az utóbbi években mely évjáratokat nem tartottad alkalmasnak erre a feladatra?
2009-ben és 2011-ben nem készítettünk pezsgőt.
Milyen Taschner-borok vannak piacon jelenleg?
Mostanában palackozzuk a 2011-es vörösborokat, ma éppen a fahordós érlelésű Kékfrankos Classic volt soron. A bor még nincs teljesen kész, jót tesz majd neki néhány hónap palackos érlelés, amelyre pont sor is kerülhet, amíg kifut az előző évjárat.
A forgalomban lévő vörösboraim közül fontosnak tartom a 2009-es Gauer Zweigeltet. Az ugyanebből az évjáratból származó Zweigelt Classic már a piacon van egy ideje, de ez a dűlőszelektált tétel csak most mutatkozik be az érdeklődőknek. A Gauer egy Fertő-parti dűlő Balf környékén.
A portfólióban történik változás mostanában?
Kicsit szűkíteni szeretném a kínálatot, a sokévnyi kísérletezésnek egy valószínűleg túl széles termékstruktúra lett az eredménye. Ez kereskedelmi szempontból is nehezen kezelhető, és a fogyasztóknak sem könnyű követni.
Milyen módon mutatkozik ez majd meg?
A dűlőszelektált boraimat eddig szinte minden évjáratban elkészítettem, innentől azonban csak akkor teszek így, ha egészen kivételesnek ítélem az adott termést.
Remélem, a fogyasztók tetszését elnyeri egy másik fontos újítás is: 2012-től a fehér, a rozé, sőt a Taschner Vörös elnevezésű alap kékfrankosom esetében is csavarzárat alkalmazunk. Úgy vélem, ez jól párhuzamba állítható azzal a vásárlói igénnyel, amely az utóbbi években a jó ár-érték arányú, könnyen fogyasztható boroknak kedvez.
Kiszerelés tekintetében még azt fontos megemlítenem, hogy francia mintára megkezdtem az úgynevezett feles palackok alkalmazását. A 0,375 liter kiszerelésű üvegeket elsősorban a vendéglátóiparnak szánom, azt tapasztaltam ugyanis, hogy sok vendég bizalmatlan a legtöbb helyen ház boraként kínált folyóborral. Ezt a palackot ugyanakkor könnyedén elfogyaszthatja egy pár a vacsorájához. Mivel a feleannyi bormennyiség egyáltalán nem jár a csomagolási költségek megfelezésével, a bort a normál palackár 60%-ért adom.
Hol találkozhatnak veled legközelebb a borkedvelők?
Február 16-án a Borjour Magnumon. Ide biztosan magammal viszem az újboraimat, a 2011-es Kékfrankos Classicot, a 2009-es Gauer Zweigeltet, és természetesen a pezsgőimet.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!