A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rioja kitart a hordó mellett

Jókor meghozott döntések

2008-03-06 | Tóth Adrienn


Rioja – a sherryt előállító Jerez vidéke mellett - a leghíresebb spanyol borok hazája. A fő szőlőfajta itt a tempranillo, amelyből legtöbbször nagytestű, komoly, hosszú fahordós érlelésnek alávetett vörösborokat készítenek. Persze az ország zászlós borvidékeként ide koncentrálódik a legtöbb figyelem, pénz és esemény is.


Elutasítják a fa chipset

A fa chips hozzáadása a borhoz olyan ízeket eredményez, mintha a bor tölgyfahordóban érett volna, azonban ez az eljárás jelentősen olcsóbb a tradicionális módszerhez képest. Az ötlet végül is logikus, hiszen ugyanúgy fával érintkezik a bor mindkét esetben. Anélkül azonban, hogy hosszan belemennénk a megkérdőjelezhető eljárásnak a bor minőségére gyakorolt hatásába, talán elég ha annyit mondunk, hogy az ily módon spóroló borászok általában nem csúcsboraik esetén alkalmazzák a módszert. Legtöbbször maximum közepes minőségű borokhoz adnak chipset, és a faapróléknak a borral történő együttélése sem tart sokáig. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy a borba bekerülnek ugyan a faaromák, mégis valahogy különváltan élik életüket, mivel nem volt idejük összebarátkozni, integrálódni a borral.

Rioja akár a legtöbb spanyol borvidék éppen a hosszú fahordós érlelés gyakorlatáról volt híres a történelem során. A borokat így szokta meg a nagyközönség, ez előtt a minőség előtt tisztelegnek a magasabb borkategóriák is, mint a grand reserva, amelyek csak öt év hordós és palackérlelés után kerülhetnek forgalomba.

A hordós érlelés stratégiai fontosságának tudatában mindenképp előrelátó és logikus lépés volt, hogy Spanyolországban először épp ezen a borvidéken tiltották be a fa chips használatát. A borvidék szabályozó szervezete azonban nem áll meg itt. A jövőben szigorúbb terhelési korlátozásokat vezet be, valamint a piaci túlkínálat csökkentése érdekében egy új intézkedést is. Az új előírás bevezetés után minden évben a borok bizonyos százalékát vissza kell tartani, és csak ha a piac felvette a korábbiakat, hozhatók forgalomba a tartalék tételek. Amennyiben ez nem történik meg, a borfelesleg lepárlásra kerül.

A lehető legjobbkor hozták meg a silányabb minőségű termékek megjelenését gátló szabályozásokat, ugyanis a nemzetközi piacokon erősen felívelőben vannak Rioja borai. A borvidék 2007-ben rekordot döntött, amikor a 271,6 liter értékesített bormennyiséggel 10 milliót vert rá a megelőző év eredményeire.

Persze a nagy mennyiséget itt is az alsó és közép árú borok jelentették. Azonban fontos megemlíteni, hogy a 3,75%-os általános növekedést meghaladta mind a három top minőségi kategória: a crianza borok 4,3%-kal, a reserva borok 6%-kal végül pedig a grand reserva borok 10,5%-kal növekedtek. És pont ezeknél a kategóriáknál húsbavágó kérdés a hordó használata, hiszen rájuk a törvény 2-5 év kötelező érlelést ír elő.

A borvidék azonban nem elégszik meg a minőség szinten tartásával. Hogy mi mindennel hívják fel még magukra a figyelmet, arról hétfőn megjelenő cikkünkben olvashatnak majd!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!