A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Burgundiából

Exportcsökkenés, cukorbotrány, műanyagpalack

2009-02-17 | Tóth Adrienn


Úgy néz ki, hogy 2008 több szempontból sem volt a legjobb év a borvidék számára. Egyrészről a jeges, szeles időjárás miatt kevesebb borral kell számolniuk az idén, másrészt a jelenlegi gazdasági helyzet miatt az exportértékesítésük is visszaesett. Beaujolais alrégió újra a cukorbotránytól hangos, emellett azonban egy környezetvédelmi kezdeményezéssel kapcsolatban is meg kell őket említenünk.


Export fel, export le

2007. elképesztő export sikereket hozott a borvidéknek. Köszönhetően egy jó 2005-ös és 2006-os évjáratnak, valamint a főbb exportpiacokon kifejtett promóciós tevékenységeknek, 2007-ben értékét tekintve 21%-kal nőtt a burgundi borok export-eladása. Ez volt a második olyan év, amelyben a külpiacok felé 100 millió palacknál több bort szállítottak.

Pont ezen oknál fogva az optimistább hajlamú szakemberek a tavalyi évvel kapcsolatban sincsenek kétségbeesve. Tény ugyanis, hogy 2007-hez képest jelentős visszaesés tapasztalható, azonban, hogyha az azt megelőző, átlagos 2006-hoz hasonlítjuk 2008-at, akkor még mindig nőtt az értékesítés.

2008 első tíz hónapjában összességében 13%-os visszaesés volt tapasztalható 2007 ugyanezen időszakához képest. Mind a 2007-es növekedésben, mind a 2008-as csökkenésben a két legfontosabb exportpiac, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok játszotta a legnagyobb szerepet.

Cukorbotrány Beaujolais-ban

Beaujolais borai sem minőségükben, sem elkészítésük módjában, sem árukban nem hasonlítanak a borvidéken előállított többi palackhoz, mégis hivatalosan együvé tartoznak. A terület főleg könnyed Nouveau stílusú vörösborairól ismert, amelyeket gamay szőlőfajtából készítenek.

2007-ben egy cukorbotrány folytán több mint hetven pincészetet és szövetkezetet gyanúsítottak meg azzal, hogy az erjedés előtt olyan mennyiségű cukrot adtak a musthoz, amely a törvényes határ fölé emelte a bor alkoholtartalmát. A még ki nem erjedt szőlőléhez cukor hozzáadása az alkoholtartalom emelése érdekében szigorú szabályok által rögzített mértékben engedélyezett, a határokon túllépni azonban tilos.

Az Inter Beaujolais, a helyi termelőket képviselő szervezet nyilatkozatban közölte, hogy minden évben több száz palack Franciaországban és a főbb exportpiacokon megvásárolt borból vesznek mintát, amelyet elemeznek. Ezen ellenőrzések célja, hogy kiszűrjenek minden borhamisítási kísérletet.A téma attól lett újra aktuális, miszerint egy hasonló, még 2004-ben felderített botrány kapcsán mostanában hirdetnek ítéletet. Az esetben érintett ötvenhárom borászon túl, a cukor illegális értékesítését végzőket is perbe fogták. A vádlottakat két év börtönre és 150 000-től 2 millió forintig terjedő pénzbüntetésre ítélhetik annak függvényében, hogy milyen mennyiségű cukrot használtak fel.

Az Inter Beaujolias erre az esetre is reagált. Részben a borászok jóhiszeműségére hivatkozik, akik abban bíztak, hogy a különösen esős szüret előtti időszakra tekintettel a hatóságok 2,5%-ra emelik a 2%-os engedélyezett szintet. Ez azonban nem történt meg, az így készült borok törvényen kívül rekedtek. Emellett az érdekvédelmi szervezet azt a kérdést veti fel, hogy a perben szereplő 600 tonna cukornak azt a részét, amely sosem lépett be a borvidékre, vajon hova juttatták el a terjesztők.

Műanyag palackban a Beaujolais Nouveau

A Boisset nevű francia óriás borászati cég ezentúl műanyag csomagolásban juttatja el Beaujolais Nouveau borait tengerentúli piacaira. A viszonylag szűk határidővel elkészülő újbort hagyományosan november harmadik csütörtökjén hozzák forgalomba. A szürettől a palackozásig rendelkezésre álló rövid idő, és a forgalomba hozatal pontos dátuma miatt a Beaujolais Nouveau borokat legtöbbször repülőgépen juttatják el a célpiacokra.A Boisset Pincészet tisztában van azzal, hogy ezen a gyakorlaton nehezen tudnának változtatni, ám környezetvédelmi megfontolásból azt megtehetik, hogy nem a nehéz üvegpalackokba csomagolt bort szállítják repülőgéppel, hanem csak az ennél jóval könnyebb, műanyagpalackba csomagolt változatot.

A PET palackok segítségével a cég üzemanyag felhasználása és szén-dioxid kibocsátása közel a felére csökkenhet, hiszen általuk a szállítási tömeg 42%-kal visszaesik. Ehhez járul még hozzá az is, hogy az utóbbi csomagolási forma előállítása során 50-60%-kal kevesebb üvegházhatású gáz termelődik.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!