Száraz furmintot kiált a Gazette
Hatékonyan terjeszt a FurmintUSA
2015-09-02 | VinoportSzáraz furmintoktól zizeg a borvilág – írja cikkében a The Gazette, az amerikai Colorado állam egyik elsőszámú hírforrása. A FumintUSA néhány tokaji palackot is eljuttatott a lap szerkesztőségébe.
"Fogadnék, hogy egy felmérésből kiderülne: az amerikai borivók nagy többségének fogalma sincs arról, hogy Magyarország egy világklasszis borrégió otthona. Ez a borrégió Tokaj (ejtsd: toe-keye)" – kezdi cikkét Rich Mauro, a The Gazette újságírója, majd megjegyzi, hogy a furmintról, mint szőlőfajtáról valószínűleg még kevesebben hallottak az Egyesült Államokban.
Az újságíró a FurmintUSA-n keresztül értesült róla, hogy a furmint száraz borként indul világhódító útjára, és erről rögtön néhány tokaji bor próbálta meggyőzni. Ezeket a fajta rövid bemutatása után így írta le:
2011 Gróf Degenfeld Tokaji Furmint: élénk citrom, alma és csonthéjas gyümölcsök, krémesség, olajos textúra.
2011 Erzsébet Furmint: magvak, karamell, fémes barack és lédús mandarin, lebilincselő lecsengés.
2012 Kvaszinger Hatalos: élénk narancs, fémes mineralitás, friss alma és citrus.
2011 Majoros Deák: az újságíró itt megjegyzi, hogy a borász nem hagyományos módszereiről híres, ez a bora például négy hónapig erjedt flór alatt. Csodalátosan intenzív, komplex, pirított kesudió, barack, egyszerre bors és üdítően friss zöldalma.
2012 Gizella Szil-völgy: sós és ásványi adottságok mellett intenzív, krémes alma és körte.
2012 Sauska Medve: intenzív illatok és ízek, erdő, fűszer, bors, gyümölcsök, mint a barack, narancs és az alma.
A szerző végül így összegez: az egyetlen baj, hogy ezek a borok csak kis mennyiségben készülnek, kis, kézműves pincészetek tételei, ráadásul még a forgalmazásuk is viszonylag döcögős. De a száraz furmint abszolút finom tud lenni, és bármelyik fehérbor jó alternatívája. Ezeknek a boroknak mindenképpen a radarján a helyük.
A FurmintUSA Facebookja alapján márciusban Kaliforniában kóstoltatták ugyanezt a borsort, így ezekről írt már nyár elején többek között a WineLinesOnline és az Examiner is, szintén pozitív és informatív cikket.
A címlapképen a Sauska területe látható a Medve-dűlőn, a fotót a FurmintUSA készítette.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Megjelent a Winelovers Wine Awards eredményeit listázó digitális kiadvány
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!