A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szekszárdi túlsúly

Megvan az Év Bortermelője díj öt döntőse

2011-11-09 | Tóth Adrienn


Szekszárdi túlsúly

Szűk egy hónappal a győztes nevének bejelentése előtt idén is nyilvánosságra hozta a Magyar Bor Akadémia az Év Bortermelője díj jelöltjeit. A hagyományoknak megfelelően megmaradt a tavalyi élvonal, természetesen Légli Ottó kivételével, aki a múlt évben elsőként végzett. Amitől azonban érdekes lett az idei mezőny, hogy az öt jelölt közül három is a Szekszárdi borvidékről került ki.


Az idei öt jelölt, abc sorrendben: Áts Károly (Royal Tokaji, Tokaj), Dúzsi Tamás (Szekszárd), Gálné Dignisz Éva (Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Kunság), Heimann Zoltán (Szekszárd) és Vida Péter (Szekszárd).

A tényről, hogy ismét ilyen mértékben visszatért a tavalyi döntősök csoportja, nekünk elsőre az jutott eszünkbe, hogy valószínűleg sokakhoz nem jutott el az információ: bárki szavazhatott, aki csatlakozott a Budavári Borfesztivál facebook csoportjához. Idén ugyanis nemcsak a szokásos szakmai kör jelölhetett, akik fejébe az újra és újra visszatérő döntősök ténye már olyannyira bevésődött, hogy kevéssé jellemző, hogy rajtuk kívül szavaznának, hacsak nem szeretnék veszni hagyni voksukat.

Fel is hívtuk ezért a Magyar Bor Akadémia titkárságaként működő Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft irodáját, hogy érdeklődjünk a kialakult szituáció iránt. Válaszként azt kaptuk, hogy őket is meglepte az eredmény, hiszen a fogyasztók bevonásától azt várták, hogy megbolydul a döntősök mezőnye. A korábbi gyakorlathoz képest többszörös számú, a borfogyasztók széles köréből érkező, jelölések viszont, úgy tűnik, inkább megerősítették az eddig kialakult élmezőny összetételét és a „verseny” eddigi menetét is. Továbbá azért is, mert mint megtudtuk, idén az eddigi jelölők magját adó Bor Akadémia tagjai közül az áltagosnál kevesebben adták le voksaikat, összesen pedig közel ezren éltek a jelölés lehetőségével.

A helyzet tehát így alakult, és az öt név közül három a Szekszárdi borvidékhez tartozik. Lássunk akkor egy gyors esélyelemzést. Tavaly először jelölték a díjra a tokaji Áts Károlyt és a szekszárdi Dúzsi Tamást. Tekintettel arra, hogy a döntőben viszont kizárólag a Bor Akadémia tagjai szavaznak majd, akik eddig is tették, meglepő fordulat lenne, ha a megszokott több éves döntős státusz után a második évben rögtön győztesként nyilvánítanák ki valamelyiküket. Ez a gondolatmenet fokozottan igaz az itt teljesen új névnek számító Heimann Zoltánra.

Ha csak az eddigi jelölések számát nézzük, akkor kétségtelenül az elsősorban reduktív fehérborokat és rozékat készítő Gálné Dignisz Éva lehet az egyik esélyes befutó, ha azonban az átlagos fogyasztók körében való ismertség számít, akkor már Vida Pétert tartjuk sanszosabbnak, aki eddig négy alkalommal került ennyire közel a címhez.

Az öt döntős a hagyományoknak megfelelően a Borest a Borakadémián elnevezésű rendezvény keretében kóstolót tart a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban november 18-án. Ezt követően adhatják le szavazataikat a Magyar Borakadémia tagjai. A végeredményt pedig egy sajtótájékoztató keretében december 2-án jelentik majd be.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!