A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„Szeretném, ha a magyar bor ki tudná használni a benne rejlő lehetőségeket”

Megérkezett a Winelovers 100

2018-09-19 | Vinoport


„Szeretném, ha a magyar bor ki tudná használni a benne rejlő lehetőségeket”

Szeptember 22-én jelent meg a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin. Az olvasók ebben a lehető legteljesebb képet kapják a magyar borokról, és a 100-as lista mellett további toplistákat is.


A Winelovers márkanév mára egyet jelent a hazai borászok és boraik, valamint a minőségi borfogyasztók iránti elkötelezettséggel. A 116 oldalas Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazint az a szándék hívta életre, hogy hozzájáruljon a legjobb magyar borok népszerűsítéséhez, a fogyasztókat pedig támogassa abban, hogy a sokszínű kínálatban megtalálják azokat az igazodási pontokat, amelyek borválasztásukat segíthetik. 
 
A cél tehát nem volt kevesebb, mint megnevezni és bemutatni azt a száz magyar bort, amely a hazai és nemzetközi borversenyek eredményei, valamint a szakmai ajánlók javaslatai alapján összeálló mezőnyből a zsűri pontszámai alapján kiemelkedik.

 

 

Bár középpontjában a száz legkiválóbbnak ítélt bor listája és részletes leírása áll, a magazin 11, hazánkban kiemelt figyelmet érdemlő kategória (pezsgő és habzóbor; illatos fehérbor; olaszrizling; furmint; késői szüretelésű édes bor; aszúbor; rozé; kékfrankos; bikavér; bordói házasítás; Villányi Franc) legjobbjait is bemutatja annak érdekében, hogy az olvasók a lehető legteljesebb képet kapják a magyar borokról. 
 
A Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor magazin a toplistákon kívül izgalmas és friss, a magyar bor jelenét és jövőjét mérlegelő tartalommal jelenik meg. A zsűri elnökének felkért brit Caroline Gilby Master of Wine (tőle származik a címadó idézet) mellett a zsűritagok is megosztják a kóstolón szerzett tapasztalataikat. A magyar borok nemzetközi potenciálját egy másik Master of Wine segítségével elemzik. A magazin a borgasztronómia és a borkultúra fejlődését, a bormarketing, a címketervezés és a borversenyek témakörét is alaposan körüljárja. A Neszmélyi borvidék pedig 24 oldalas önálló mellékletben mutatkozik be.
 
„Magazinunk főszerkesztőjeként és a Winelovers 100 borbírálat zsűritagjaként a munkám egyszerre volt nehéz és könnyű; embert próbáló, kihívásokban bővelkedő, ugyanakkor örömteli és lelkesítő. Listánk nem ígér bizonyosságot. Élményeket viszont igen. Arra biztatjuk olvasóinkat, állítsák össze saját toplistájukat. A régi kedvencek mellé fedezzenek fel újakat – izgalmas borvidékeket, sosem kóstolt szőlőfajtákat, újragondolt borkészítési eljárásokat, tudatos és elkötelezett borászokat.” – ajánlja a kiadványt az olvasók figyelmébe Vancsik Ivett főszerkesztő.
 
A magazin online felületén (www.winelovers100.hu) már előjegyzésben több száz példány elkelt; szeptember 22-től pedig az újságárusoknál és a Libri könyvesbolt-hálózat üzleteiben is megvásárolható a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin. A listán szereplő borokkal az érdeklődők a Borkollégium mesterkurzusain, valamint a 2008. december 8-án megrendezésre kerülő Winelovers 100 nagykóstoló rendezvényen közelebbről is megismerkedhetnek.

 Miért a Winelovers?
A Winelovers szakmai csapata otthonosan mozog a magyar borok világában; az általuk rendezett nagykóstolókat megelőző borteszteken kívül többek között ők szervezték és bonyolították le a 100 legjobb magyar bor kóstolóját 2016-ban és 2017-ben, tervezték és szerkesztették a kiadvány tartalmát mindkét évben. Szervezési és szerkesztőségi tapasztalatuk és szakmai felkészültségük garancia arra, hogy a saját kiadásukban megjelenő Winelovers 100 a legnagyobb gondossággal készült el és mind tartalmában, mind küllemében a legmagasabb színvonalon kerül az olvasók elé.
 
Milyen tételek kerültnek a zsűri elé?
A legszélesebb merítés érdekében a mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai (2017. július 1. - 2018. június 30. között lezajlott versenyek legalább aranyérmes borai) és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerültek a zsűritagok elé. Az ajánlást azért tartották fontosnak, mert így olyan termelők és borok is esélyt kaptak a megmérettetésre (és egyben visszajelzést is), amelyek a borversenyeken nem indulnak, mégis a legjobbak között lehet a helyük. 

 

„Szeretném, ha a magyar bor ki tudná használni a benne rejlő lehetőségeket”


A Winelovers 100 kóstolóra a szervezők a tételeket közvetlenül a pincészetektől kérték be, 3-3 palackos mennyiségben. Nevezési díj nem volt; a termelőktől egy, a bor legfontosabb adatait tartalmazó adatlap kitöltését és a forgalomba hozatali engedély másolatát kérték csupán a borok mellett.
 
Kik bíráltak?
A zsűri tagjai WSET diplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok; közülük többen a Borkollégium oktatói. A képzési háttér egységessége biztosította az egyezményes sztenderdek szerinti, objektív bírálatot.
 
Zsűritagok:

  
Milyen körülmények között és milyen szempontok alapján zajlott a bírálat?
Magát a bírálatot komoly szervezési és előkészítési munka előzte meg. A zsűri elé a három kóstolási napon összesen 303 tétel került. A zsűritagok minden tételt vakon kóstoltak és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékelték a borokat. Minden zsűritag minden bort megkóstolt. A zsűri tagjainak pontszámait a jegyzőkönyv vezetője az egyes flight-ok (kóstolási blokkok; max. 12 tétel kerül kóstolásra egy flight-on belül) után tételenként, elektronikusan rögzítette. A végső pontszám az egyes zsűritagokról kapott pontok számtani átlaga alapján került meghatározásra.
 
A bírálat 2018 augusztusában, a Borkollégiumban zajlott. Itt professzionális körülmények között, természetes megvilágítású helyiségben, optimális hőmérsékleten hozzáértő szakemberek által kiváló minőségű poharakba töltve kóstolta a zsűri a versengő tételeket.
 
Mi biztosította a bírálat objektivitását, a pontozás tisztaságát, hitelességét, megbízhatóságát? 
A borok kóstolása vakon történt; az egyes tételek felfedésére a végső pontszám rögzítése után, a kóstolónap végén kerül csak sor, ezzel is biztosítva a bírálat elfogulatlanságát.
 
Hogy készültek a borleírások?
A kiadványban szereplő borleírásokat a zsűritagok és saját kóstolási jegyzeteik, valamint a borokat beküldő termelőktől kapott technikai adatlapok alapján Ripka Gergely és Hegyi Gábor borszakírók készítették.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!