A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Több cukor, kevesebb sav jutott idén a tokaji furmintba

Megvolt a furmint első próbaszürete

2015-08-26 | Vinoport


Több cukor, kevesebb sav jutott idén a tokaji furmintba

A sárgamuskotálynál megtört a dinamikus cukorképződés, amit idáig láttunk. A furmint a vizsgált hat tokaji dűlőben cukorfokban jelentősen magasabb, míg savtartalom tekintetében eléri a 2012-es év alacsony értékét. Az eső miatt több helyen felrepedtek a szőlőszemek – írja a a Tokaji Borvidék Kutatóintézet.


Soha ilyen korán nem végzett még próbaszüretet a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet – írtuk nemrég, és a Kutató azóta már a harmadik tesztjén is túl van. A második próbából egyébként az derült ki, hogy 

Azóta a sárgamuskotály harmadik próbaszürete is megvolt, sőt a furmintból és a hárslevelűből is leszedték az első mintát. 

 

Több cukor, kevesebb sav jutott idén a tokaji furmintba

"A sárgamuskotály cukorfoka 15,4 és 18,7 magyar mustfok között változó. Amennyiben a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázoljuk – ugyanis innen rendelkezünk 3 éves adatsorral – azt látjuk, hogy jelenleg a muskotálynak mind a cukorfoka, mind a savtartalma a 2013-as és a 2014-es évi értékek között van. Megtört tehát a dinamikus cukorképződés, amit idáig láttunk. Ez az elmúlt hét felhős időjárásának következménye."

 

Több cukor, kevesebb sav jutott idén a tokaji furmintba

A Sárgamuskotály cukor- és savtartalmának változása az elmúlt évek adataival összehasonlítva

 

Felmerült, hogy esetleg a mintavétel hibájáról van szó, ezért ábrázolták három idén vizsgált terület adatait. "Mint a grafikonon is jól látszik, valóban egy törés következett be a cukorgyűjtésben máshol is, tehát ténylegesen az időjárás hatásáról van szó" – írták.

 Több cukor, kevesebb sav jutott idén a tokaji furmintba

A Sárgamuskotály cukorgyűjtése 3 vizsgált dűlőben

 

 

"Kíváncsian vártuk a borszőlők első próbaszüreti eredményeit, hogy ezután a hosszú száraz, forró nyár után hogyan alakul. A Bakonyi-dűlőben a furmint 7575-ös klónját mintázzuk immár 4. éve."

Több cukor, kevesebb sav jutott idén a tokaji furmintba

A furmint 7575 próbaszüreti eredményei 2012-től

 

A grafikonról az olvasható ki, hogy cukorfokban jelentősen magasabb a szőlő, míg savtartalom tekintetében eléri a 2012-es év alacsony értékét.

Megvizsgálták, hogy más dűlőkben mi a helyzet, ebből az látszik, hogy mindenhol 2-3 cukorfokkal édesebbek a furmintok.

 

Több cukor, kevesebb sav jutott idén a tokaji furmintba

 

Az elmúlt héten véget ért a kánikula, felhős napok voltak, és több-kevesebb csapadék is volt. A szőlők felfrissültek. Újabb szárazságtünetek már nem jelentkeznek. Több helyen azonban a csapadék hatására felrepedtek a szőlőszemek.

 

Több helyen már kisebb seregély csapatok is megjelentek, illetve darázskár is van – írta még a Kutatóintézet.

 

A nyitóképet a Holdvölgy Facebook-oldalán találtuk, tavaly készül.

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!