Több cukor, kevesebb sav jutott idén a tokaji furmintba
Megvolt a furmint első próbaszürete
2015-08-26 | Vinoport
A sárgamuskotálynál megtört a dinamikus cukorképződés, amit idáig láttunk. A furmint a vizsgált hat tokaji dűlőben cukorfokban jelentősen magasabb, míg savtartalom tekintetében eléri a 2012-es év alacsony értékét. Az eső miatt több helyen felrepedtek a szőlőszemek – írja a a Tokaji Borvidék Kutatóintézet.
Soha ilyen korán nem végzett még próbaszüretet a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet – írtuk nemrég, és a Kutató azóta már a harmadik tesztjén is túl van. A második próbából egyébként az derült ki, hogy
- a sárgamuskotály cukorfoka 14,15 és 19,9 magyar mustfok között változó
- a savtartalom 4 g/l-el magasabb, mint 2013-ban, legalábbis a tarcali Bakonyi-dűlőben, amelyet az összehasonlításhoz alapul vettek
- tehát hasonló év várható muskotály esetében, mint 2013-ban
Azóta a sárgamuskotály harmadik próbaszürete is megvolt, sőt a furmintból és a hárslevelűből is leszedték az első mintát.
"A sárgamuskotály cukorfoka 15,4 és 18,7 magyar mustfok között változó. Amennyiben a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázoljuk – ugyanis innen rendelkezünk 3 éves adatsorral – azt látjuk, hogy jelenleg a muskotálynak mind a cukorfoka, mind a savtartalma a 2013-as és a 2014-es évi értékek között van. Megtört tehát a dinamikus cukorképződés, amit idáig láttunk. Ez az elmúlt hét felhős időjárásának következménye."
A Sárgamuskotály cukor- és savtartalmának változása az elmúlt évek adataival összehasonlítva
Felmerült, hogy esetleg a mintavétel hibájáról van szó, ezért ábrázolták három idén vizsgált terület adatait. "Mint a grafikonon is jól látszik, valóban egy törés következett be a cukorgyűjtésben máshol is, tehát ténylegesen az időjárás hatásáról van szó" – írták.
A Sárgamuskotály cukorgyűjtése 3 vizsgált dűlőben
"Kíváncsian vártuk a borszőlők első próbaszüreti eredményeit, hogy ezután a hosszú száraz, forró nyár után hogyan alakul. A Bakonyi-dűlőben a furmint 7575-ös klónját mintázzuk immár 4. éve."
A furmint 7575 próbaszüreti eredményei 2012-től
A grafikonról az olvasható ki, hogy cukorfokban jelentősen magasabb a szőlő, míg savtartalom tekintetében eléri a 2012-es év alacsony értékét.
Megvizsgálták, hogy más dűlőkben mi a helyzet, ebből az látszik, hogy mindenhol 2-3 cukorfokkal édesebbek a furmintok.
Az elmúlt héten véget ért a kánikula, felhős napok voltak, és több-kevesebb csapadék is volt. A szőlők felfrissültek. Újabb szárazságtünetek már nem jelentkeznek. Több helyen azonban a csapadék hatására felrepedtek a szőlőszemek.
Több helyen már kisebb seregély csapatok is megjelentek, illetve darázskár is van – írta még a Kutatóintézet.
A nyitóképet a Holdvölgy Facebook-oldalán találtuk, tavaly készül.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

Új vámok fenyegetik az európai borászokat?

Tízből két nyár aszályos lehet a jövőben - Hogyan adaptálódhatnak ehhez a borászatok?

Mi történik télen egy biodinamikus szőlőben?

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!