Több cukor, kevesebb sav jutott idén a tokaji furmintba
Megvolt a furmint első próbaszürete
2015-08-26 | VinoportA sárgamuskotálynál megtört a dinamikus cukorképződés, amit idáig láttunk. A furmint a vizsgált hat tokaji dűlőben cukorfokban jelentősen magasabb, míg savtartalom tekintetében eléri a 2012-es év alacsony értékét. Az eső miatt több helyen felrepedtek a szőlőszemek – írja a a Tokaji Borvidék Kutatóintézet.
Soha ilyen korán nem végzett még próbaszüretet a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet – írtuk nemrég, és a Kutató azóta már a harmadik tesztjén is túl van. A második próbából egyébként az derült ki, hogy
- a sárgamuskotály cukorfoka 14,15 és 19,9 magyar mustfok között változó
- a savtartalom 4 g/l-el magasabb, mint 2013-ban, legalábbis a tarcali Bakonyi-dűlőben, amelyet az összehasonlításhoz alapul vettek
- tehát hasonló év várható muskotály esetében, mint 2013-ban
Azóta a sárgamuskotály harmadik próbaszürete is megvolt, sőt a furmintból és a hárslevelűből is leszedték az első mintát.
"A sárgamuskotály cukorfoka 15,4 és 18,7 magyar mustfok között változó. Amennyiben a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázoljuk – ugyanis innen rendelkezünk 3 éves adatsorral – azt látjuk, hogy jelenleg a muskotálynak mind a cukorfoka, mind a savtartalma a 2013-as és a 2014-es évi értékek között van. Megtört tehát a dinamikus cukorképződés, amit idáig láttunk. Ez az elmúlt hét felhős időjárásának következménye."
A Sárgamuskotály cukor- és savtartalmának változása az elmúlt évek adataival összehasonlítva
Felmerült, hogy esetleg a mintavétel hibájáról van szó, ezért ábrázolták három idén vizsgált terület adatait. "Mint a grafikonon is jól látszik, valóban egy törés következett be a cukorgyűjtésben máshol is, tehát ténylegesen az időjárás hatásáról van szó" – írták.
A Sárgamuskotály cukorgyűjtése 3 vizsgált dűlőben
"Kíváncsian vártuk a borszőlők első próbaszüreti eredményeit, hogy ezután a hosszú száraz, forró nyár után hogyan alakul. A Bakonyi-dűlőben a furmint 7575-ös klónját mintázzuk immár 4. éve."
A furmint 7575 próbaszüreti eredményei 2012-től
A grafikonról az olvasható ki, hogy cukorfokban jelentősen magasabb a szőlő, míg savtartalom tekintetében eléri a 2012-es év alacsony értékét.
Megvizsgálták, hogy más dűlőkben mi a helyzet, ebből az látszik, hogy mindenhol 2-3 cukorfokkal édesebbek a furmintok.
Az elmúlt héten véget ért a kánikula, felhős napok voltak, és több-kevesebb csapadék is volt. A szőlők felfrissültek. Újabb szárazságtünetek már nem jelentkeznek. Több helyen azonban a csapadék hatására felrepedtek a szőlőszemek.
Több helyen már kisebb seregély csapatok is megjelentek, illetve darázskár is van – írta még a Kutatóintézet.
A nyitóképet a Holdvölgy Facebook-oldalán találtuk, tavaly készül.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Miért is kellene az embereknek bort innia?
Somlói az év legjobb magyar fehérbora, tokaji az év legjobb magyar édes bora Londonban
Szárnyal a Somlói Borvidék
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!