A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Több és jobb lesz idén a magyar bor

Csupa jó hír

2015-12-09 | Vinoport


Több és jobb lesz idén a magyar bor

Idén több szőlő termett Magyarországon, mint az elmúlt néhány évben, ráadásul a minősége is jobb. Szép magyar borok várhatók az évjáratból, miközben az olcsó borok importja csökken, írja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).


Magyarországon 2015-ben több szőlő termett az utóbbi évekhez viszonyítva. Idén segítette az időjárás a szőlőtermelőket a nagyobb és jobb minőségű termés elérésében. A nagyobb mennyiségű termést általában a gyengébb minőséggel kapcsolja össze a közvélemény. Ennek a vélt összefüggésnek az idei szüret erős cáfolata lett. Bizonyítja ezt az is, hogy idén az összes borvidéken jó minőségű szőlőt szüreteltek. Az idei évjárat sok borász szerint kivételesen emlékezetes borokkal ajándékozza meg a fogyasztókat.

 

2014-ben 3 474 332 mázsa szőlőt szüreteltek (57 000 hektárról), amiből 2 555 000 hektoliter bor készült. Idén (november 20-ig) 3 200 118 mázsa leszüretelt szőlőt jelentettek be 40 ezer hektárról. 73%-os lékinyerési aránnyal becsülve ez a mennyiség 2 336 086 hektoliter bornak felel meg. Természetesen ezek az adatok még nincsenek véglegesítve, mivel a szüreti jelentések leadásának határideje december 15. Várhatóan 30%-kal haladja majd meg a termés a tavalyi értéket.

 

 

A Magyarországra importált borok mennyisége a tavalyi évhez viszonyítva jelentősen csökkent, novemberig 213 648 hektoliter bort rögzítettek. A tavalyi évben viszont 357 000 hektoliter bort importált Magyarország.

 

A Hegyközségk Nemzeti Tanácsa által bevezetett ellenőrzési díj nagyon sikeresnek bizonyult. Az idei évben az FN borok importja radikálisan csökkent. Az FN borok ellenőrzését az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) vette át.

 

Az exportált borok mennyisége a tavalyihoz képest magasabb lesz. Ez azt bizonyítja, hogy a magyar borok egyre ismertebbek és népszerűbbek a külföldiek körében.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!