A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaj Reneszánsz évjáratbemutató

A 2005-ös aszúk és a frissebb borok

2009-05-22 | Tóth Adrienn


Tokaj Reneszánsz évjáratbemutató

Eszményi egyensúly, erőteljes, friss savak, hosszú lecsengés: ez jellemzi a 2005-ös évjárat aszúborait – áll a Tokaj Reneszánsz nyilatkozatában. Az egyesület tagjai április 25-én tartották meg hagyományos bemutatójukat az évjárat aszúiból, valamint a frissebb száraz és édes borokból, idén új helyszínen: a Gerbeaud-ban.


Bár a legtöbb modern borfogyasztó gondolatai Tokaj nevének említése kapcsán ma főleg a száraz borok felé kalandoznak, adjuk meg a tiszteletet a borvidék arisztokráciájának, vagyis azoknak a boroknak, amelyek valóban egyedülállóak a világon, és nézzük végig a bemutató aszúkínálatát.

A 2005-ös év nem indult jól, a hírekből is emlékezhetünk a május eleji özönvízszerű esőkre, és a nyár sem hozta meg a tőle elvártat, hiszen hűvösre, csapadékosra sikeredett. A nedves klímára ősszel, időnként kifejezetten szükség van Tokaj-Hegyalján, hiszen ez teszi lehetővé egy nemes gombaféle, a Bothrytis cinerea terjedését, magát az aszúsodást. Az azonban nem jó, ha a megfelelő érettségi állapot előtt találják meg a szőlőt a gombák, így Tokajban, akár a többi borvidéken a figyelmes szőlész egy esős nyár során gyakrabban permetez, jobban figyel.

Azoknak, akik komolyabb betegségek, veszteségek nélkül átvészelték a nyarat, gyönyörű őszben lehetett részük. Az aszú természetéről tudni érdemes, hogy nem egyszerre „támadja” meg a teljes szőlőfürtöt, válogat a szőlőszemek között. Ezért alakult ki az a világon egyedülálló aszúkészítési technológia, amely azon alapszik, hogy a tőkéken lévő szőlőfürtökből az ősz folyamán egyesével csipkedik ki az aszúsodott szemeket a szüretelők.Egy-egy őszi eső után újabb lendületre kap a szőlőkben az aszúsodás, így újra és újra végig lehet járni az összes tőkét a mazsolányi méretűre zsugorodott, nemes penész által megmunkált szőlőszemek után kutatva. Minél tovább tart a szép idő, annál tovább tart az aszúszemek gyűjtése. 2005-ben egészen november közepéig kitartott az indián nyár, sok, jó minőségű aszúszemet tudtak betakarítani a pincészetek, így nemcsak szép aszúkat, de akár eszenciákat is várhatunk az évjárattól. 2005-öt egy másik nagy klasszikus tokaji évjárathoz hasonlítják a helyiek, az 1999-eshez.

Tokaj Reneszánsz

Az 1995-ben létrehozott Tokaji Nagy Borok Egyesületének, azaz a Tokaj Reneszánsznak az a célja, hogy ennek a történelmi hagyományai illetve borainak mai minősége alapján is kiemelkedő borvidék újra kivívja a világban azt a rangot, amelyet megérdemel. Ennek megfelelően az ehhez hasonló hazai rendezvényeken túl, kiemelkedő figyelmet szentelnek a tokaji borok nemzetközi népszerűsítésének. A szövetségbe tömörülő pincészetek adják a borvidék exportjának nagy részét.

Az aszúban az a szép, hogy magas cukortartalmát hihetetlen eleganciával egyensúlyozza ki a borokban jelen lévő savgerinc. A rendezvényen bemutatott 14 aszú is tulajdonképpen a savak és a cukor játékáról, meg persze a túláradó aromákról szólt. Ha objektívek vagyunk, és kóstoltunk már néhány édes bort a világ többi részéről, annál a megállapításnál kell maradnunk, hogy az aszúk, még ha nincsenek is tökéletesen készen, még ha nem is hozzák legjobb formájukat, akkor is lehengerlőek. Az itt kóstolt aszúk közül pedig sokan még valószínűleg eltöltenek egy kevés időt a pince hűs levegőjén, hiszen a kötelező érlelési előírások miatt csak a nyár során kerülhetnek először forgalomba. Így, ebben a formájukban számunkra a legkiemelkedőbbnek a Disznókő, a Dereszla, a Bodvin, a Dobogó és az Alana pincészetek hat puttonyos aszúi tűntek, azonban mint azt az egyesület elnöke, Molnár Péter elmondta, ebben a borkategóriában igazán komoly ítéletet majd csak néhány évtized múlva alkothatunk.A délelőtti ültetett aszú kóstolót követően a délután folyamán a nagyközönség számára is lehetőség volt a kóstolásra, az aszúk mellett az újabb évjáratok száraz és késői szüretelésű tételei is a poharakba kerültek. A következő képeken a nap eseményeiből szemezgethetünk.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!