A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaji borászattal bővült a Terra Hungarica

A tállyai Szóló lett a borászközösség legújabb tagja

2018-02-07 | Vinoport


Tokaji borászattal bővült a Terra Hungarica

A természethű gazdálkodásra és autentikus borkészítésre fókuszáló Terra Hungarica borászközössége új taggal bővült. A tállyai Szóló Borászat felvételéről a nemrégiben tartott éves találkozójukon döntöttek a tagok.


Borítókép: Miklóska Zoltán

 

A tizenkét kárpát-medencei borvidéket felölelő Terra Hungarica-nak a Szóló csatlakozásával immár 27 tagja van. A 2018-as évtől kezdve szigorodtak a felvételi követelmények:  már csak olyan borászatok csatlakozhatnak a közösséghez, amelyek a spontán erjesztés és adalékanyagok kerülése mellett az ellenőrzött organikus gazdálkodást is vállalják.

 

A tállyai Szóló története 2009-ben indult a nagypapától átvett Ötvenhold dűlőben lévő 0,3 hektár szőlővel, első borukat 2014-ben palackozták; ekkor készült el a saját feldolgozó és pince. A borászat tulajdonosai, Éless Tímea és férje, Tamás Tállya jó adottságú dűlőiben vásároltak területeket és több régi családi szőlőt is visszaszereztek. Közben Tímea elkezdte a a budafoki borásziskolát, szakmai gyakorlatát már a tokaji élvonalhoz tartozó, Terra Hungarica alapító Bott-Bodó Birtokon töltötte.

 

 

Jelenleg 7 hektáron gazdálkodnak, a területeik főként a Tállya körüli dűlőkben - Dukát, Tökösmály, Bártfai, Hetény, Palota, Sípos - vannak. Munkájukat Dorogi István segíti, aki szintén Terra Hungarica tag. A szőlőben integrált gazdálkodást folytatnak, az ültetvényt és a termőhelyet is a legjobb állapotban tartják annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb növényvédőszert kelljen alkalmazniuk. Kezdettől fogva a természettel összhangban művelik a szőlőt, minimális vegyszerhasználattal. A birtok jelenleg átállás alatt áll, és hamarosan megszerzi az ellenőrzött organikus gazdálkodás státuszt.

 

Tokaji borászattal bővült a Terra Hungarica Fotó: Miklóska Zoltán

 

A pincetechnológia kialakítása Tamás feladata volt. Élessék ezen a területen sem ismernek kompromisszumokat, a borok spontán erjednek, a lehető legkevesebb beavatkozás mellett készülnek, a saválló tartályok és fahordók mellett speciális kerámiaedényeket is használnak. 

 


Puro - elkötelezettség a természet felé

 

2016-ban először szüreteltek a tállyai Sípos dűlőről. A kivételes minőségű alapanyagot kerámatojásban erjesztették, majd szűrés, kénezés, és derítés nélkül palackozták. Így született meg a "puro" fantázanevű boruk.

 

„Az volt a célom, hogy a bor megőrizze mustszerű, ropogós gyümölcsösségét” – meséli Éless Tímea borász. „Bár a kénmentesség most nemzetközi trend, minket mégsem ez hajtott, hanem a kíváncsiság és az elkötelezettség a természetesség felé. Szerintünk érdemes azzal kísérletezni, hogy milyen az, amikor a bor a saját útját járja.”

 

Kató András, a terra Hungarica egyik alapítója így jellemzi a purót: „Ez a bor meglepetés és öröm egyszerre. A szűretlenség, a kénhozzáadás-nélküliség és a kerámiatojásban történő érlelés mind fura dolgok lehetnek sok borkedvelőnek, de ez a bor meglepi majd a kétkedőket, és sok örömöt fog adni mindenkinek, aki egy vagy több pohárral elfogyaszt belőle.”


 

A termékpaletta még nem végleges, de a középpontjában egyértelműen a furmint áll, emellett a hárslevelűre is komoly hangsúlyt fektetnek. A pince egyes borai egy-egy stílust képviselnek, így az évjáratnak megfelelően változhat a termőhely és a fajtaösszetétel, hogy a stílushoz hűek maradjanak. 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!