A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokajit kóstoltak Londonban

Borbemutató Master of Wine-oknak

2008-12-03 | Tóth Adrienn


Tokajit kóstoltak Londonban

2008. november 21-én Londonban 6 puttonyos tokaji aszúkat és száraz borokat mutattak be Master of Wine-oknak és szakújságíróknak. A Magyar Bormarketing Kht. által, a magyar bor nemzeti márkájaként létrehozott „Wines of Hungary” támogatta az eseményt, amelyen aszúinkat magas kategóriájú osztrák, német és francia édes borokkal kóstolták össze, majd ezt követően egy ebéd keretében a nagy száraz tokajiak kerültek a figyelem középpontjába.


A Master of Wines intézet arról nevezetes, hogy itt képzik a világ legelismertebb borszakértőit. Bár a sok évig tartó aprólékos és nagyon szigorú képzésre borászok is beiratkoznak, a többség mégis a borkereskedők és a borszakírók közül kerül ki. Nem véletlen tehát, hogy az ezzel a címmel bíró jelenleg 277 szakemberről úgy tartják, hogy meghatározó befolyást gyakorolnak a világ bor-közvéleményére.

November 21-én természetes édes borokat felvonultató kóstolót szervezett az intézet tagjainak és brit borszakíróknak. Az eseményt a Wine of Hungary márka, a Magyar Turizmus Zrt. és az ITD Hungary is támogatta, így a délelőtti 50 fős vezetett, 14 tételből álló kóstolón a német és osztrák Trockenbeerenauslese-k és Sauternes-i édes borok mellett négy 6 puttonyos tokaji aszút is megkóstolhattak a jelen lévők. Szepsy István 2003-as, Demeter Zoltán 2002-es, a Patrícius Borház 2000-es Bendecz aszúi után a Disznókő 1999-es tétele zárta a sort.

Az ezt követő, a londoni Magyar Nagykövetségen rendezett ebéden a száraz és édes tokaji borok mellett a magyar gasztronómia is bemutatkozási lehetőséget kapott. A feltálalt fogásokat Litauszki Zsolt, a Maligán Étterem chefje készítette el.

Az étkezés borsora a következő volt:
Pajzos-Megyer Furmint 2007
Patricius Furmint 2007
Disznókő Furmint 2006
Árvay Istenhegyi Furmint 2007
Demeter Zoltán Kakas Furmint 2007
Tokaj Nobilis Barakonyi Hárs 2007
Dobogó Furmint 2006
Királyudvar Sec 2006
Szepsy Furmint 2006
Royal Tokaji Áts Cuvée 2007
Szepsy Botond Cuvée 2006
Királyudvar Lapis Aszú 2003
A nap folyamán szereplő magyar borokat a közelmúltban Magyarországon járt Master of Wine-ok választották ki.

A szervezők bíznak abban, hogy jövőre egy önálló magyar borkóstolót is meg tudnak valósítani, amely során egy szélesebb magyar borkínálattal mutatkoznánk be. A hazai borok exportértékének növelése érdekében a Wines of Hungary 2009-től a Master of Wines intézet hivatalos főtámogatója lesz.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!