Történelmi pillanat ma: új ruhákban az 1956-os aszúk
Rádióriport
2016-10-14 | VinoportAz 1956-os szabadságharc 60. évfordulójára 150 palack 1956-os évjáratú tokaji aszút palackoznak újra a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetben. A Kossuth rádió riportere Tolcsván a muzeális borokat is megnézte, ahol Hegyalja legkiválóbb dűlőinek legkiválóbb évjáratából 280.000 palackot őriznek.
Az újrapalackozás során komoly borszakmai előírásoknak kell megfelelni, figyelembe venni az 1936 évi törvényt, amely a bor készítésére vonatkozott, továbbá analitikai és műszeres vizsgálatok után speciális laborkörnyezetben, oxigénmentesen történik a palackozás, újradugózás, majd megkapja az ünnepi arculatot a bor. A munkáért Kiss Eliza miniszteri biztos, a Nemzeti Borkiválósági Program, és a Dereszla Pincészet felelnek. A szakértők minden egyes palackot egyenként megkóstoltak, és ha átment a rostán, akkor adott bor laborba került. A kóstolás alapján a borok több mint 90%-a alkalmas volt az újrapalackozásra.
A borok díszdobozban utaznak majd tovább a világ minden részére. Ki ne örülne ilyen ajándéknak?
A teljes adás ide kattintva hallgatható meg>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!