A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tulipán először

Az IKON borászat bemutatja

2011-05-30 | Tóth Adrienn


Tulipán először

A Balaton déli partján fekvő IKON pincészet egy új borral jelent meg: a vörös házasítás a Tulipán nevet viseli. A piacra lépés apropóján a 2008-ban Év Bortermelőjévé választott Konyári Jánost kerestük meg. Első kérdésünk az volt, milyen jelentősége van ennek a bornak a pincészet történetében?


 

A Tulipán két szempontból is fontos a borászatunk számára. Egyrészt általa igazolódott be, hogy terveinket helyesen építettük fel, hiszen mai teljesítményünk megfelel korábbi elvárásainknak. Másrészt viszonylag hamar értük el, hogy az IKON-nál kialakuljon a teljes minőségi piramis, amelynek a Tulipán található a csúcsán.

Mit érdemes tudni a borhoz felhasznált szőlőről?

A szőlő a Diós-tető nevű dűlőből származik, ami egy nyugati fekvésű löszdomb. A tőkék itt mind saját telepítésűek, sűrűn ültettük őket, 5500 van belőlük egy hektáron. A bor felét a merlot adja, ezt egészíti ki 25-25%-ban cabernet sauvignon és franc. Erről a területről kétszer is szüreteltünk, de ehhez a borhoz kizárólag a főszüret termését használtuk fel.

Milyen volt 2008?

Ezt az évet a borvidéken egyértelmű, hogy a jó évjáratok közé soroljuk. Szépen beértek a szőlők, de megmaradtak a savak is, nem úgy, mint 2003-ban. Így jó minőségű, egészséges szőlőt szedhettünk, nem kellett kapkodni, szépen alakult az ősz. 2008 egyébként jobb volt, mint 2007, de a személyes véleményem szerint 2009-et nem érte el. Szerintem ugyanis ennél jobb évjárat eddig nem akadt, épp ezért szinte biztos, hogy 2009-ben is készítünk majd Tulipánt.Hogy készült a bor?

A nálunk megszokott technológiának megfelelően 28 fokon erjedt, majd három hétig héjon tartottuk, és csak ezt követően préseltük ki. A bor 15 hónapot töltött új, kisméretű, magyar tölgyfahordóban, és tavaly júniusban került letöltésre, így majdnem egy éve tart már a palackos érlelés.

A házasítás arányai milyen szempontok alapján születtek meg?

Élt bennünk egy előfeltevés, hogy a merlot szőlőfajtát szánjuk az alapnak, de ebben nem voltunk biztosak egészen a kóstolásig, csak amikor ez alapján, a gyakorlatban is jónak tűnt az elgondolás, mondtuk ki a végső ítéletet. Magyarországon egyébként nem túl gyakori ez a koncepció, úgy gondolom ez azért alakult így, mert a merlot egy kényes szőlőfajta, szépen kell kezelni, nem egyszerű vele bánni. A kóstolási próbák alapján azonban úgy tűnt, nekünk sikerült, ezért döntöttünk úgy, hogy ez mennyiségében megelőzze a cabernet fajtákat.Lassan három éves lesz ez a bor, mit gondol, most érdemes fogyasztani vagy inkább a hosszabb érlelés pártján áll?

Általánosságban kimondhatom, nem vagyok az öreg borok híve. Szerintem akkor kell meginni a borokat, amikor azok a legjobb formájukban vannak, a túl hosszú érleléssel azt kockáztatjuk, hogy lecsúszunk erről az állapotról, és azt kell majd mondanunk, volt ez a bor korábban jobb formában is. Tulajdonképpen úgy gondolom, a fogyasztónak, a bornak, de a borásznak is az a legjobb, ha akkor isszuk meg a komoly, nagytestű borokat is, amikor a legjobb formájukat mutatják. A Tulipánból egyébként szerintem már most nagyon jót lehet inni, de egy év múlva biztosan még szebb lesz.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!