A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tuti ezeket isszuk idén a Balatonon

Balatonbor, Hegybor

2016-03-23 | Vinoport


Tuti ezeket isszuk idén a Balatonon

Összeállt a koncepció és elkészültek az ez évre szánt olaszrizling borok, így március 21-én lezajlott az első Vinea Balaton bírálat. Balatonbor, Hegybor,ezeket keressük idén, már az egységes borcímkék alatt.


A Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex által kezdeményezett minősítő célja, hogy hosszú távon a Balaton környéki, ma még 6 borvidékre osztott termőterület egy egységes borvidék lehessen, valamint az ott megtermelt régióspecifikus borok egy könnyen átlátható, háromszintű termékpiramisba rendeződjenek. 

 

A Vinea Balaton kezdeményezéssel, számos jól működő nemzetközi példa alapján három eredet- és minőségi borkategória megalapozása a cél: Balaton, Hegy és Dűlő szintek.

A most először megrendezett minősítőn a régiós szintet képviselő Balatonbor, és a tó környékére oly jellemző hegykultuszt megtestesítő Hegybor kategóriákba lehetett borokat nevezni. 

 

A Vinea Balaton bírálaton a hagyományos borversenyekkel ellentétben a minőségi szűrés mellett fontos szempont volt a kategóriákhoz rendelt borstílusok szerinti minősítés. Fő cél, hogy az egyes kategóriák borai a termelőtől függetlenül hasonló élményt nyújtsanak.

 

 

A Vinea Balaton bírálatra kizárólag száraz olaszrizlingekkel lehetett nevezni. Az alap Balatonbor kategóriába kerülnek a mindig megbízható, gyümölcsös, könnyed alapborok, míg a Hegybor kategória a tó körüli hegyek változatos termőhelyi jellegzetességeit hivatott bemutatni. 

 

A szervezetekről és a Balatonborra vonatkozó előírásokról itt olvashat bővebben>>

A koncepcióról és a Vinea Balatonról pedig itt>>

Az olaszrizling új nevére kiírt pályázatért ide kattintson>>

 

Az első Vinea Balaton bírálatra 31 termelő 41 bora nevezett, melyek közül 21 felelt meg a Balatonbor és 13 Hegybor kategória elvárásainak. 

 

A Balatonborok egységes arculattal májustól kerülnek piacra, az alábbi pincészetektől:

Sabar, Istvándy, Effendy, Dobosi, Gyukli, Pántlika, Laposa, Szeremley, Váli, Lídia, Nagy&Nagy, Söptei, Bezerics, Pálffy, Kőróka, Bújdosó, Búzás, Veszprémi, Kristinus, Szabó és Fia, Fodorvin 

 

Hegyborokat az alábbiaktól kereshetünk:

Söptei, Homola, Szent Donát, Zelna, Martinus, Kálmán, Dobosi, Sabar, Istvándy, Laposa, Bezerics, Somlói VándorMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!