Valóra vált a borgyűjtő rémálma, egy vagyont bukott
Pereli a klímás céget
2015-08-25 | Vinoport
Egy valóra vált rémálom: 200 ezer angol fontot, azaz majdnem 83 millió forintnyi összeget bukott egy ausztrál orvos. Állítása szerint a kárért éppen az a cég felel, amellyel a borok védelme érdekében kötött szerződést.
82,7 millió forint értékű bor veszett oda hanyagság miatt. Legalábbis ezt állítja Dr. Spero Raptis egykori sebész, nyugdíjas, aki hobbiból évtizedek óta gyűjtöget borokat. A különleges gyűjteményt, összesen 1253 palackot saját pincéjében tárolja, köztük több olyan egyedi darabot, mint a világ legdrágább borai között számon tartott Penfolds Grange Hermitage.
Nem véletlen, hogy a férfi biztos akart lenni a palackok dolgában, és a nagy értéket nem akarta a véletlenre bízni. Egy légkondicionálással foglalkozó céget bízott meg az állandó hőmérséklet és páratartalom kialakításával. Ez lett a veszte, pontosabban boraié, mivel a cég egyik munkatársa bekapcsolva felejtett ott egy párásítót. Később a tulajdonos vette észre, hogy forró pára szivárog a pince felől. Mire kinyitotta pinceajtót, és megcsapta a forróság és a gőz, már – állítása szerint – tönkrement a gyűjteménye 75 százaléka.
A The Drinks Bussiness a The Times cikke alapján azt írja, hogy dr. Spero hanyagsággal és szerződésszegéssel vádolja és pereli a céget, amely viszont tagad.
Hogyan kerülhetjük el a hosszabb ideig tárolt borok károsodását?
Részlet korábbi cikkünkből:
Hosszú távú tárolás esetében a legfontosabb a viszonylag állandó, alacsony hőmérséklet, leginkább 10 és 15 fok között, lehetőleg alacsony hőingadozás mellett. Hűtőszekrényben nem célszerű tárolni a borokat, mert a dugó megkeményedhet, így a palack nyaka és a dugó között „liftezhet” a bor, ha felmelegszik. Ennek szinte egyenes következménye a dugósság kialakulása.
Ha a palackot fektetve tároljuk, ez folyamatosan lehetővé teszi a dugó nedvesen tartását. Ha a dugó kiszárad, a bort elérheti a levegő, ami oxidációhoz vezet.
Erős fénytől is óvni kell palackjainkat. A természetes és mesterséges fény egyaránt felmelegíti a bort, ami ettől lapossá és fáradttá válik.
Tartsuk a borokat vibrációmentes helyen, hogy zavartalan legyen fejlődésük. Nem véletlen, hogy az éveken (vagy akár évtizedeken) keresztül háborítatlanul egy helyben pihenő palackok érése a legszebb, ezek a tételek kereskedelmi forgalomba került társaiknál akár több évvel is hosszabb életgörbét írhatnak le.
Aki borai érdekében beleásná magát a témába, ajánljuk szintén korábbi Tíz tipp az otthoni bortároláshoz című cikkünket.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

Új vámok fenyegetik az európai borászokat?

Fenntartható ökológia gondolatok Ausztriában és Magyarországon

Mi történik télen egy biodinamikus szőlőben?

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!