Valóra vált a borgyűjtő rémálma, egy vagyont bukott
Pereli a klímás céget
2015-08-25 | VinoportEgy valóra vált rémálom: 200 ezer angol fontot, azaz majdnem 83 millió forintnyi összeget bukott egy ausztrál orvos. Állítása szerint a kárért éppen az a cég felel, amellyel a borok védelme érdekében kötött szerződést.
82,7 millió forint értékű bor veszett oda hanyagság miatt. Legalábbis ezt állítja Dr. Spero Raptis egykori sebész, nyugdíjas, aki hobbiból évtizedek óta gyűjtöget borokat. A különleges gyűjteményt, összesen 1253 palackot saját pincéjében tárolja, köztük több olyan egyedi darabot, mint a világ legdrágább borai között számon tartott Penfolds Grange Hermitage.
Nem véletlen, hogy a férfi biztos akart lenni a palackok dolgában, és a nagy értéket nem akarta a véletlenre bízni. Egy légkondicionálással foglalkozó céget bízott meg az állandó hőmérséklet és páratartalom kialakításával. Ez lett a veszte, pontosabban boraié, mivel a cég egyik munkatársa bekapcsolva felejtett ott egy párásítót. Később a tulajdonos vette észre, hogy forró pára szivárog a pince felől. Mire kinyitotta pinceajtót, és megcsapta a forróság és a gőz, már – állítása szerint – tönkrement a gyűjteménye 75 százaléka.
A The Drinks Bussiness a The Times cikke alapján azt írja, hogy dr. Spero hanyagsággal és szerződésszegéssel vádolja és pereli a céget, amely viszont tagad.
Hogyan kerülhetjük el a hosszabb ideig tárolt borok károsodását?
Részlet korábbi cikkünkből:
Hosszú távú tárolás esetében a legfontosabb a viszonylag állandó, alacsony hőmérséklet, leginkább 10 és 15 fok között, lehetőleg alacsony hőingadozás mellett. Hűtőszekrényben nem célszerű tárolni a borokat, mert a dugó megkeményedhet, így a palack nyaka és a dugó között „liftezhet” a bor, ha felmelegszik. Ennek szinte egyenes következménye a dugósság kialakulása.
Ha a palackot fektetve tároljuk, ez folyamatosan lehetővé teszi a dugó nedvesen tartását. Ha a dugó kiszárad, a bort elérheti a levegő, ami oxidációhoz vezet.
Erős fénytől is óvni kell palackjainkat. A természetes és mesterséges fény egyaránt felmelegíti a bort, ami ettől lapossá és fáradttá válik.
Tartsuk a borokat vibrációmentes helyen, hogy zavartalan legyen fejlődésük. Nem véletlen, hogy az éveken (vagy akár évtizedeken) keresztül háborítatlanul egy helyben pihenő palackok érése a legszebb, ezek a tételek kereskedelmi forgalomba került társaiknál akár több évvel is hosszabb életgörbét írhatnak le.
Aki borai érdekében beleásná magát a témába, ajánljuk szintén korábbi Tíz tipp az otthoni bortároláshoz című cikkünket.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
"A bor jó, 100% szőlőből készül, van benne szenvedély, művészet, és ott van benne az őseink története"
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!