A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Van nem száraz pezsgőnk is!

Interjú Marczingós Zoltánnal 2. rész

2014-05-05 | Tóth Adrienn


Van nem száraz pezsgőnk is!

Az alig pár hete megnyitott Double Bubble Champagne Bárról beszélgettünk Marczingós Zoltánnal, aki az üzlet szakmai koncepciójáért felel. Cikkünk első részében a kínálatról, sőt annak csúcsairól beszélgettünk, ma viszont inkább egy kezdő pezsgőző szemszögéből közelítjük meg a helyszínt, és arról érdeklődünk, mely tételek segítségével barátkozhatunk össze ezzel a buborékos világgal.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

Mit ajánlanál egy kezdő pezsgőfogyasztónak?

A blanquette de limoux-k virágilattal bírnak, gyümölcsösek, krémesek, könnyen érthetőek. A cavák és proseccók más világot képviselnek, mint a champagne-ok, de közöttük is vannak kiemelkedő tételek. Ha azonban valaki egyből a közepébe vágna, annak ott a ház champagne-a, amely a Taittinger-től kerül ki. Egy bázispontot akartunk ezzel meghatározni, amely bemutatja a champagne esetében a szőlőfajták és az évjáratok házasítása által létrehozható pezsgőstílust.

Mekkora botrányt okoz egy champagne bárban nem száraz pezsgőt kérni?

Egyáltalán nem jelent problémát. A sec édességi fokozatba sorolható champagne-ok 17-32 gramm/liter cukrot tartalmaznak, amely a hazai bortörvény viszonylatában a félédes kategóriának feleltethető meg. Emellett létezik még nálunk az ennél is édesebb, természetes cukortartalommal bíró blanquette de limoux, amely egy nagyon régi pezsgőkészítési eljárás, az úgy nevezett méthod ancestrale által jön létre.

Az édes pezsgők piacát húsz évvel ezelőtt az lendítette fel, amikor az amerikaiak egyre több champagne-t kezdtek fogyasztani, erről a piacról pedig tudni lehet, hogy kedveli az édes ízeket. Gyakran előfordult, hogy az ide exportált pezsgőket más dosage-zsal, azaz más cukortartalommal látják el. Az utóbbi évtizedben e mellé berobbant még a Távol-Kelet, ahol egyrészt a csípős ételek, másrészt a borkultúra kezdeti állapota könnyebben elfogadhatóvá tette a nem száraz tételeket. Nem kell azonban ilyen messzire mennünk, hiszen a kelet-európai országokban is benne van a köztudatban az édes pezsgő fogalma.

Általánosságban két irányból közelíthető meg ez a kérdés. Egyrészt sok esetben a korábban édes pezsgőt fogyasztók idővel rátérnek a szárazabb tételekre. Másrészt azonban azokon a szórakozóhelyeken, ahol magas minőségű pezsgőt fogyasztanak a vendégek is megfigyelhető, ahogy egyre inkább megyünk bele az éjszakába, úgy nő az igény az édesebb ízekre. A Taittinger ház ennek megfelelően készít egy sec pezsgőt 17,5 gramm/liter cukortartalommal, amely esetében a palack úgy néz ki, mint egy diszkógömb. A legédesebb champagne kategória, amivel eddig találkoztam a demi-sec, amely 32-50 gramm/liter között húzódik.

Hány tétel szerepel jelenleg a kínálatban?

Negyvenöt féle, és ebből tízet pohárra is kínálunk. Az, hogy mennyi és pontosan mely tételeket értékesítjük majd pohárra, idővel a vendégek igényeinek megfelelően fog változni.

Mennyire kritikus kérdés a pezsgők esetében a bontott palack?

Természetesen nagy odafigyelést igényel. Más, a minőség iránt elkötelezett borbárokhoz hasonlóan nálunk is megtalálható a Pod Bar nevű eszköz, amely pont arra hivatott, hogy a vendéglátásban megőrizze a nyitott borok frissességét. A mi gépünk azért különleges, mert tudomásom szerint ez az egyetlen olyan típus Magyarországon, amely kifejezetten pezsgőhöz lett kialakítva. Ennek köszönhetően nem jelent gondot, hogy egyszerre több palack legyen kinyitva.

Van nem száraz pezsgőnk is!

Készültök alkalmi programokkal is a jövőben?

Sok ötlet jár a fejünkben. Szeretnénk tematikus estek keretében bemutatni az egyes fajtákat, ehhez pedig a meglévő készletünket biztosan kiegészítenénk olyan tételekkel, amelyek eddig itthon nem voltak elérhetőek.

Azért is örülök ennek a bárnak, mert emiatt behozhatunk olyan pezsgőket kis tételben Magyarországra, amelyeket eddig nem tudtunk volna hol értékesíteni. A Laurent Perrier Ultra Brut tétele egyáltalán nem mondható elterjedtnek itthon, pedig fontosnak tartom, mert még Champagne-ban is ritka az a fokú tudatosság, ahogy az ő pezsgőmesterük direkt ehhez az extrém alacsony cukortartalmú pezsgőhöz kiválogatja az alapborokat.

Akár állandó programként foghatjuk fel azt is, ahogy nagy márkák azonos kategóriájú tételeit lehet egymás mellett megkóstolni nálunk egy degusztációs szettben.

Tekinthetünk akár a távolabbi jövőbe?

Jó lenne, ha olyan champagne-i bort is lehetne nálunk kóstolni, amelyben nincs buborék. Néhány ház ugyanis limitált tételben forgalomba hoz hagyományos, vörös pinot noirt.  Ezentúl is rengeteg tervünk van még, sok izgalmas élményt tartogatunk még a pezsgők világa iránt nyitott magyar fogyasztóknak.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!