A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Világbajnok lett az Agárdi Pálinkafőzde

Destillata 2009.

2009-04-27 | Tóth Adrienn


A tizennyolcadik alkalommal megrendezett osztrák párlatversenyen eddig négyszer fordult elő, hogy nem helyi nevező nyerte el az Év Főzdéje címet. A negyedik alkalomra idén került sor, amikor is először győzedelmeskedett magyar pálinkafőzde a verseny legjobbjaként. A megmérettetés legnagyobb elismerése mellett még számtalan díjat begyűjtöttünk, így újabb megerősítést kaptuk a felől, hogy a pálinka igenis komoly műfaj, amire érdemes odafigyelni.


A Bécsben zajló Destillata párlatverseny egyike a legmérvadóbbaknak műfajában. A márciusban zajló futamra tizenhárom országból jelentkeztek főzdék: Argentínából, Ausztráliából, Ausztriából, Görögországból, Hollandiából, Magyarországról, Németországból, Olaszországból, Svájcból, Svédországból, Szlovákiából, Thaiföldről és Új-Zélandról.

A 188 tagú mezőny jelentős részét, több mint a felét, az osztrák indulók alkották, ezért is lehetünk különösen büszkék, hogy a magát megmérettető húsz magyar főzde hozta el az Év főzdéje cím mellett, az Év Főzőmestere kitüntetést, négy kategóriában az Év Pálinkája címet, valamint öt arany-, harminckét ezüst- és ötvenöt bronzérmet.

Az ünnepélyes díjátadásra Budapesten, a Művészetek Palotájában került sor, az eseményen jelen volt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Wolfgang Lukas, a Destillata igazgatója, valamint Panyik Gáborné, a Pálinka Céh Egyesület elnöke.

Az esemény legünnepeltebb szereplője kétségkívül az Agárdi Pálinkafőzde volt, aki az Év Főzdéje 2009. cím mellett magáénak tudhatja a Nemzetgyőztes címet is. Ez utóbbi elismerést csak azon országok esetében osztják ki, ahonnan legalább öt főzde nevez, összesen legalább húsz tétellel. Hogy teljes legyen a kép, az Év Főzőmestere díjat Vértes Tibor, az Agárdi Pálinka tulajdonosa és szakmai irányítója kapta.Wolfgang Lucas, a Destillata igazgatója az eredmények kapcsán a következőképpen nyilatkozott: „Az Agárdi győzelme valódi bravúrnak számít azért is, mert az indulók szándéka minden évben, hogy ezeket az elismeréseket vívják ki maguknak. Kétségtelenül óriási eredmény ez Magyarországnak, az Agárdi Pálinkafőzdének és nem utolsó sorban Vértes Tibornak.

Vértes Tibor a Kecskeméti Kertészeti Főiskolán szerzett diplomát. Első munkahelye, a Móri Állami Gazdaság után Németországban dolgozott, majd tizenkét évig Ausztriában, a Burgenlandi Mezőgazdasági Kamaránál töltött be szaktanácsadói pozíciót. 2001-ben alapította meg az Agárdi Pálinkafőzdét.

Az Év Főzőmestere a következőképpen emlékezett vissza a főzde megalapításának körülményeire: „A kezdetekkor sokáig úgy tűnt, egyedül maradok azzal a véleményemmel, hogy a ’finomszesz plusz aromakeverék’ ellenpontjaként a minőségi pálinkára igenis igény van. Sokszor úgy érzem, árral szemben úszom, és bár hittem abban, hogy az erőfeszítéseim nem hiábavalóak, mégsem volt könnyű a kételkedők tábora ellenében síkra szállni az elveimért. Ez a hatalmas elismerés számomra elsősorban annak a megerősítése, hogy jó úton járunk, és már megjelent az új generáció, amely a minőségi pálinkakészítés mellett tette le a voksát.”

Idén először nevezhették magukat az indulók az Év Újdonsága Különdíjra, amelyet közülük az kapott meg, aki az összesített értékelésben a legmagasabb pontszámot érte el. 2009-ben ebben a kategóriában is magyar lett a befutó, a fahordókban érlelt termékekre specializálódott Matheus Pálinkaház hozta haza a kitüntetést.A verseny ítélete alapján a legmagasabb minőségi kategóriába került nevezett termékei alapján a Matheus, a Gusto, a Brill, a Zimek és a Bolyhos Pálinkafőzde. Nagyon jónak tartották a Miskolci Likőrgyár, a Vecse Komplex, a Pelle, a Vitalis, a Boldogkő-Fruit és a Kisrét Manufaktúra munkáját. Jó kategóriába került a Gyulai Pálinka, a Várda-Drink, a Gombosi és a Zsindelyes Pálinkafőzde.

Év Pálinkája címeket az Agárdiak 2006-os Barrique Szilva Pálinkája, 2008-as Bokodi Cabernet Franc Törköly Pálinkája és 2008-as Vadszeder Pálinkája, valamint Márton János, azaz a Vitalis főzde Irsai Olivér Special Reserve Szőlő Pálinkája kapta.

Az idei bírálat érdekessége volt, hogy bár az alapítás, azaz 1992 óta folyamatosan csiszolgatják a bírálati rendszert, az idei pálinkarendelet törvényre emelkedése miatt tovább szigorították a pontozási szabályokat.

A Destillata nemzetközi zsűrije az eléjük kerülő mintákat illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és harmóniája, valamint a kialakult összbenyomás alapján értékelte.A verseny szervezői az utólagos figyelemmel követést is lényegesnek tartják a verseny hiteleségének biztosítása érdekében, így azon termékekből, amelyek a megmérettetésen érmet nyernek, később a kereskedelmi forgalomból véletlenszerűen mintát vesznek, és amennyiben az nem egyezik meg a nevezett tétellel, úgy a főzde saját költségén hozzák nyilvánosságra a címtől való megfosztás tényét.

Bízunk abban, hogy a fenti sikerek még tovább lendítik a már bimbózó állapotán talán túl is lépett, hazai, minőségi pálinkakultúrát. Egy dolog most már biztos, vannak nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő pálinkáink, amelyekre érdemes büszkének lennünk, amelyekről érdemes beszélni, amelyeket érdemes kóstolni.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!