A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vinalies Internationales 2011

Jó eredmények az új Sárga Borház márkának

2011-04-05 | Tóth Adrienn


A Disznókő Sárga Borház néven újrafogalmazott, második borcsaládja két érmet is hazahozott a Vinalies Internationales-ról. 2011. február 25. - március 1. között tizenhetedik alkalommal rendezték meg Párizsban a nemzetközi borversenyt, ahol a meghatározó tokaji pincészet mellett hét másik magyar borászat is ezüst vagy aranyérmet nyert. A díj és az új márka kapcsán Mészáros Lászlót, a Disznókő Szőlőbirtok vezérigazgatóját kerestük meg.


Aki ismeri a Disznókő borkínálatát, tudja, hogy eddig is törekedtünk az átláthatóságra, de a jelenleg is zajló átalakulások előmozdítják, hogy még letisztultabbá váljon a termékstruktúránk. A változás lényegében azzal jár, hogy tudatosabban építjük fel a prémium kategóriájú Disznókő portfóliót, de emellett a korábban Hattyús sorozatként ismert, második borcsaládunkat is alapvetően újraértelmezzük.

Milyen arányváltozások mennek végbe a Disznókő esetében?

Az első márkánk központi bora ezentúl egyértelműen az 5 puttonyos aszú lesz, emellett a 6 puttonyos aszút amolyan szuperszelekciónak szánjuk a pincészetnél. Természetesen a teljes paletta nem képzelhető el a késői szüret és a száraz furmint nélkül, de például 3 vagy 4 puttonyos aszút a jövőben már nem szeretnénk kihozni Disznókő név alatt.

Hogy érinti ez az átalakulás a pincészet többi borát?

A tény, hogy a prémium kategóriában nem készítünk több 3 és 4 puttonyos aszút, azzal jár majd, hogy a korábban erre a célra felhasznált szőlő ezután a másik borcsaládunkba kerül, emelve annak színvonalát. Úgy gondoltunk, a minőség-változásnak nagyobb hangsúlyt adhatunk, ha új nevet kap borkínálatunk e szegmense, így a korábban Hattyús sorozatként ismert borokat ezentúl Sárga Borház név alatt lehet majd megvásárolni.

Miért esett pont erre az elnevezésre a választás?

A Sárga Borház, amely a XIX. századtól meghatározó épülete a borvidéknek, régóta a birtokhoz tartozó étteremként működik, így a pincébe látogató vendégeink, törzsvásárlóink hozzánk kötik. Mivel ezek a borok is ugyanúgy Disznókő szőlőből készülnek, mint a többi, úgy véltük, ezzel a változással szélesebb körben is felvállaljuk a pincészet második borcsaládját.A Sárga Borházat megfogalmazhatjuk úgy is, mint „kereskedelmibb” márka. Ez azzal jár, hogy a minőség mellett komoly szerepe van az árnak, valamint az olyan elismeréseknek, amelyeket egy nemzetközi borversenyen nyert érem eredményezhet. A most elnyert ezüst és aranyérem azért is fontos, mert pontosan visszaigazolja azt a fordulópontot, amely először a 2004-es évjárattal köszöntött be, amikor érezhetően nőtt alapboraink minősége.

Ebből az évből származik az a 4 Puttonyos Aszú, amely már a Sárga Borház címkéjével került forgalomba, hogyan fogalmaznád meg az évjárat karakterét?

A 2004-es 4 Puttonyos Aszú volt az, amelyik ezüstérmet szerzett, míg az ugyancsak Sárga Borházas 2007-es 5 Puttonyos Aszú egy arannyal lett gazdagabb. A kettőt mindenképpen érdemes összehasonlítani, én mindkettőt másért szeretem.

2004 egy hűvös, csapadékos évjárat volt, amelyben így későn következett be az érés, és nagyon intenzív volt a botritizálódás a szőlőben. A nemes penész jelentős mennyisége miatt az aszúkra egy citrusos, narancshéjas, fűszeres ízvilág jellemző, amely finom, krémes, szerkezettel párosul. Az évjáratból sok aszúbort készítettünk, de ezek főleg az alacsonyabb puttonyszámú kategóriába esnek, 6 puttonyos aszút egyáltalán nem, míg 5 puttonyosból is csak egy kisebb mennyiséget palackoztunk.

Mi a helyzet ezzel szemben 2007-tel, amelyből az aranyérmes 5 puttonyos származik?

2007 pont az ellentéte 2004-nek, így kifejezetten száraz és forró volt, ami korai érést eredményezett. Az ebből az évből származó aszúkhoz egy magas cukor- és beltartalom, valamint alacsonyabb savszint társul. A botritis lassan terjedt, majd egy erőteljes töppedés koncentrálta tovább a bogyókat. Aromatikailag is teljesen eltérő, hiszen ebben az esetben az őszibarackra, trópusi gyümölcsökre, kajszira emlékeztető jegyek dominálnak.Mennyiség szempontjából ez az évjárat sem volt rossz, a Disznókőtől az 5 puttonyos aszú mellett letöltöttünk egy eszenciát is. 6 puttonyos aszú nem készült, így a zéta és hárslevelű a Sárga Borház aszúiba került, amelyek így illatosabbak. A korábban említett furmint alapú Disznókő eszencia mellett azt tervezzük, hogy 2007-ből először kihozunk egy Sárga Borház eszenciát is.

Az újítások és előrelépések mellett azért a szőlőben és a pincében gondolom, menetrendszerűen folynak a munkák.

Nagyon aktív időszak ez számunkra. A szőlőben a metszést már befejeztük, körülbelül két hete elindult a szőlőtőkéken a könnyezés, április közepére várjuk a rügyfakadást. Ez most azért lesz nagyon érdekes, mert az elmúlt nyár kedvezőtlen időjárása okán előfordulhat, hogy kevesebb lesz a virágkezdemény a tőkéken, ami alacsonyabb termésmennyiséget jelenthet majd. Hogy így lesz-e, egyelőre nem tudhatjuk biztosan, úgyhogy most kíváncsian várjuk a következő hetek eseményeit.

Az ilyenkor megszokott munkákhoz tartozik még a támberendezés felülvizsgálata. Különösen nagy figyelmet kell szentelnünk az új telepítésünknek is. 2008-ban a Dorgó dűlőbe furmint tőkéket ültettünk, és a fiatal növények több gondoskodást igényelnek, mint az idősebbek.

Így tavasszal szívesen van az ember a szőlőben, de biztos a pincében is sok tennivaló akad.

Két hete döntöttünk a 2008-as 5 és 6 puttonyos aszúk házasítása felől. Ebben az évben harminckét különböző aszútételünk volt, amelyeket dűlő, szőlőfajta vagy technológiai szempontok alapján különítettünk el. A borok átlagminősége jó volt, de az egyes hordók között jelentősek voltak a különbségek, így izgalmas volt maga a házasítás folyamata is.

2008-ból 2007-hez hasonló mennyiségű 5 puttonyos aszú készül majd, de ebből az évből palackba töltünk egy kevés 6 puttonyost is. Elméletben már összeházasítottuk ezeket a borokat, de a gyakorlatban a teljes mennyiség csak most kerül majd összeállításra. Nyár elején már palackozni szeretnénk őket. Ugyancsak most szűrjük a 2007-es eszenciát a letöltés előtt. Végül pedig nem zárhatjuk le a beszámolót az új évjárat említése nélkül, a 2010-es furmint már palackba is került, tetszik a frissessége és ropogós savai, az aszúkat most fejtjük át, hogy még legalább két évig a pincében érlelődjenek.

A Sárga Borház így, hogy a címkékre is felkerült, várhatóan az eddigieknél is több figyelmet kap majd. Készültök erre valamilyen módon?

Körülbelül két hete új séf vezeti az étterem konyháját. Nagyon jónak tartom a változásokat, amelyeket a konyhán bevezetett. Bár még alig kezdett bele a munkába, az már most is látható, hogy valószínűleg a korábban megszokottnál sűrűbben cserélődik majd az étlap. Ez azért lényeges, mert így nagyobb teret nyerhetnek a szezonális hozzávalók. A konyhafőnök fontosságot tulajdonít a bor- és ételek összehangolásának is, amely, ha belegondolunk itt Tokajban – hála különleges édes borainknak – egyáltalán nem könnyű feladat. Sok minden változásban van nálunk mostanában, így azoknak, akik régen jártak a pincénél, csak javasolhatom, hogy látogassanak el hozzánk valamikor.

Végül következzen a Vinalies Internationales 2011 teljes magyar éremtáblázata.

Aranyérem

Disznókő Pincészet - Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007
Tokajicum Borház - Tokaji Sárgamuskotály édes 2009
Törley Zrt. -Francois President Rosé Brut 2006

Ezüstérem

Bock Borászat - Bock Cuvée 2007
Borpalota - Fríz Mátrai Hárslevelű 2008
Csányi Pincészet Chateau - Teleki Villányi Merlot 2008
Csányi Pincészet - Villányi Alex Cuvée 2008
Disznókő Pincészet - Tokaji Aszú 4 puttonyos 2004
Takler Pince - Regnum 2007
Tokaj Nobilis Szőlőbirtok - Amicus 2008

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!