A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Virágzik Ausztria borexportja

Az alacsony termés ellenére rekordokat döntenek az eladások

2017-03-16 | Vinoport


Virágzik Ausztria borexportja

A 2016-os borexport 148 millió eurós rekordértéket ért el annak ellenére is, hogy 2011 óta minden évben alacsony volt a szüretelt szőlőmennyiség. A felsőkategóriás palackozott borokból 1,8 millió litert adtak el, összesen 5,2 millió euró értékben. A literenkénti átlagár így 3,5 euró, ami új csúcsot jelent.


 

Ausztria boreladási mutatói jelentősen növekedtek a 2016-os évben, habár az alacsony mennyiségű termés nem kedvezett a termelésnek az elmúlt öt évben. Míg a lédig értékesítés csökkent, a palackozott borok eladásának köszönhetően csaknem 3%-os emelkedést mutatott a teljes exportált bormennyiség értéke. Ez 4,5 millió eurós többletforgalomnak felel meg. A palackozott minőségi fehérborok több mint 6 millió eurót hoztak.

 

Virágzik Ausztria borexportja Forrás: Ausztriai Statisztikai Hivatal, előzetes kiviteli adatok I-XII 2016 (március 2017). A hivatal számítási módszerével, figyelembe véve a nem Ausztriában gyártott borok újraexportálását. Az 1995-ös évből nem állnak adatok rendelkezésre.

 

Az EU-n kívüli kereskedelem még gyorsabban nő

 

Az export növekedésének motorját az EU-n kívüli piacok jelentik, Svájccal (és Lichtensteinnel), az USA-val, Norvégiával, Kanadával, Hong Konggal és Ausztráliával az élen. Az USA-ba történt értékesítések 12%-os emelkedésnek köszönhetően az export először lépte át a 12 millió eurós határt. A Qualitätswein, vagyis a minőségi borok németországi exportja szintén növekedett, ahol a Wiesbadeni Statisztikai Hivatal az ausztriai behozatal összértékének 10%-os emelkedését jelezte 2016-ban. A többi EU-s ország közül Belgium, Hollandia, Csehország, Finnország, Dánia, Szlovákia, Lengyelország és Írország mutat számottevő növekedést.

 

 

Ausztria exportőrei izgatottak a ProWein ellőtt

 

Az optimizmusra okot adó adatok tükrében az osztrák termelők nagy reményekkel készülnek a ProWein-ra. A világ borszakmája szempontjából legfontosabb kereskedelmi vásárt március 19-21. között szervezik meg Düsseldorfban. Az Osztrák Ipari Kamara és az Ausztriai Bormarketing Bizottság szervezésében több mint 350 osztrák kiállító vesz részt az eseményen, amely az egyik legfontosabb alkalom a bemutatkozásra a bortermelők számára.  Az új, biztató értékesítési volumeneknek és növekvő értékeknek köszönhetően Ausztria tovább erősítheti pozícióját a borexportáló országok között.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!