A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rekordáras furmint Mádról

Nagy Tamás borakadémikus a száraz furmint felemelkedéséről

2017-09-06 | Vinoport


Rekordáras furmint Mádról

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy évi 30 százalékos hozam is elérhető hosszútávon borbefektetéssel – állítja Nagy Tamás nemzetközi borakadémikus, a Szent Tamás pincészet marketingvezetője. Mint mondja, a furmint ma már világszerte fontos tényező, és azt is elmesélte, milyen most kinyitni az Úrágya 2000-es évjáratának egy palackját.


A Mádi Furmint Ünnepen megtartott árverésen 220 ezer forintért kelt el a Szent Tamás Pincészet Mad One nevű furmintjának egy palackja. Mi volt ennek az árverésnek a célja?

A Mádi Kör több karitatív akciót is szervez minden évben, ezek egyike hagyományosan a borárverés, ahol a tagok limitált, kereskedelemben már nem kapható gyűjtői tételeket ajánlanak fel, a bevételt pedig a Mádi Gyermekekért Alapítvány javára ajánlják fel. A Mádi Furmint Ünnepen megtartott árverésen ütötték le 220 ezer forintért a furmintot, ami ezzel történelmi csúcsot döntött, egy palack száraz furmint még nem ért el ilyen magas árat.

A karitatív célokon túl a kimondva-kimondatlanul a márkaépítésnek is jót tesz egy árverésen való részvétel.

Ez kétségtelen. Egy-egy borvidék presztízsét nagyban megmutatja, hogy a másodlagos piacon milyen értéket képviselnek a kiskereskedelmi forgalomban már nem kapható, különleges tételek. A Tokaji borvidék presztízsének emeléséhez elengedhetetlenek az ehhez hasonló eredmények, ahol bizonyosságot nyer, hogy az értő fogyasztói kör hajlandó magas árat fizetni a gyűjtői tételekért.

 

Rekordáras furmint Mádról

A borárverés, és így a borok másodlagos piaca hazánkban gyerekcipőben jár.

A magyar jövedéki szabályozás egyelőre még nem segíti a másodlagos piac működését, egész egyszerűen azért, mert  korábban nem merült fel ilyen mértékben a gyűjtői tételek kereskedelmének igénye. Így például egy kereskedő csak nagykereskedéstől vagy borászattól vásárolhat bort, mivel jövedéki termékről van szó, magánembertől nem veheti át annak gyűjtői tételét. A másodlagos piac beindításához és erősítéséhez szükség lenne arra, hogy ezek a nagy értékű borok visszakerülhessenek magánemberektől kereskedelmi forgalomba. A bor mint befektetés ugyanis egyre fontosabb szerepet tölt be a világban, a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy akár évi 30 százalékos hozam is elérhető hosszútávon.

Az árverésen rekordot döntött furmintot alig fél éve még 75 ezer forintért lehetett előjegyezni, mostanra tehát megháromszorozódott az értéke. Ez minek köszönhető?

A gyűjtői tételek árának alakulását sok tényező befolyásolja. Ebben az esetben olyan tételről beszélünk, amely amellett, hogy koncentrált, termőhelyi sajátosságot kifejező, hosszan eltartható fehér bor, rendkívül limitált, valamint része a borvidék most formálódó történelmének, első kiadása a Mad One válogatásnak. Kóstolókon eddig mindig megmutatta azt a nagyságot és hihetetlen potenciált, ami alkalmassá teszi arra, hogy hosszú távú befektetésként tekintsenek rá a gyűjtők.

 

Beérett tehát a száraz tokaji furmint felemelkedéséért végzett évtizedes munka?

Az árverés eredménye azt bizonyítja, hogy egyre több olyan tokaji furmint jelenik meg, amely kivívja a gyűjtői körök figyelmét, miközben 10 éve a száraz furmint ismertsége és elismertsége még csak szakértői körökben volt evidens. Mára bizonyítást nyert, hogy a borrégió példaértékű munkát végzett az elmúlt 20 évben, bár nyilvánvaló, hogy az út elején járunk. A legmeghatározóbb boriskolák figyelmet fordítanak a furmint fajta oktatására és nem csak az évszázadok óta ismert aszú stílusban, hanem mint száraz furmint is. Ez azért is rendkívüli eredmény, mert egy olyan szőlőfajtáról beszélünk, amit az egész világon mindössze 4 ezer hektáron termesztenek. Gyakorlatilag Tokaj második aranykorát élhetjük.

Miért volt szükség egyáltalán Tokaj újrapozicionálására?

A száraz furmint térnyerésével és ismertségének növekedésével a borvidékre olyan fogyasztók figyelme is ráirányul, akik vagy nem ismerték a borvidék adottságait, nem kóstoltak még nemes édes bort innen, vagy rossz tapasztalatuk volt a silány minőségű aszúnak nevezett termékekkel, amikkel évtizedeken keresztül találkozhattak. A kiemelkedő termőhelyi sajátossággal rendelkező, helyi fajtából készített száraz fehérborok emelik a borvidék márkaértékét, ezáltal a fogyasztók nagyobb bizalommal nyúlnak a magas minőségű aszúkhoz. Ezzel a folyamattal párhuzamosan ugyanakkor elengedhetetlenül be kell következnie a gyenge minőségű, olcsó aszúk visszaszorulásának, hogy a tokaji édes borok újra visszakerülhessenek a csúcsra.

Nem csak egy lufiról van szó? Olyan borért adnak háromszoros pénzt, amiről még nem tudjuk, 20 év múlva hogyan fog teljesíteni, hiszen a szemléletváltás óta nincsen hosszútávú referencia.

Az új korszak első száraz furmintja, ami alacsony tőketerheléssel, botritisz-mentes, egészséges alapanyagból, kíméletes préseléssel készült, Szepsy István Úrágya furmintja 2000-ből. Ennek a bornak az élvezeti értéke idáig egyre csak fokozódott. Ha ma kibontjuk, akkor is egy fantasztikus savakkal rendelkező, abszolút vivid bort ihatunk, ami még felfelé ívelő szakaszban van. Valószínűsíthető tehát, hogy a megfelelő filozófiában elkészített furmint borok jó befektetésnek bizonyulhatnak. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy ifjabb Szepsy István, a Szent Tamás pincészet borásza nemzetközi fórumokon folyamatosan ismerteti mindazokat a kutatási eredményeket, amiket ő és édesapja geológiai, klónszelekciós vagy éppen fiziológiai területeken elértek.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!