A pincészet borbemutatása
Az alapanyag a Göngyöstarján határában található Papjuss dűlőből származik, ahol a kb. 35 éves hárslevelű ültetvény andeziten kialakult barna erdőtalajon terem.
Érlelési információkA túlérett és töppedt szemeket tartalmazó szőlő bogyózás és zúzás után azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A teljes tétel fahordóban erjedt december végéig. Az első fejtés után 3 hónapig finomseprőn érlelődött a bor felkeverés nélkül. A tétel 8 hónapig ötödikdik és hatodikdik töltésű 225 literes fahordóban, érlelődött. |
Csernyik Pince bemutatása
Borászatunk a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha a boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.