A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Ordinarium Alsó Gát dűlő

Breitenbach Pince Ordinarium Alsó Gát dűlő 2008

Véleményünk szerint

Ha rögtön a töltés után szagolsz a pohárba, mézet és aszalt sárgabarackot érzel majd, elég azonban pár csavarás, egy kis levegő, és izgalmas zöldfűszerek és karamellizált dió is megjelennek a bor egyre komplexebbé váló illatképében. A korty aromatikája kevésbé kifinomult, inkább a mineralitás ereje, egy gyantásságig fokozódó gyümölcsérettség és olajos magvak áradnak belőle. Tulajdonképpen az ízek viszik előre a bort, a tüzes, krémes test mögött a lágyabb savérzet a háttérbe szorul

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-09-28

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  14.0 %
 • Palackmennyiség

  978
 • Ár

  1950 Ft
 • Fajtaösszetétel

  70% furmint
  30% hárslevelű

A pincészet borbemutatása

1938-ban telepített bakművelés, Sárospatak határából a Megyer hegy keleti részéről. November 23-án lett szedve botrytis nélküli, de töppedt szemeket tartalmazó fürtöket is bele szedtünk. Zúzás után 12 napos héjon áztatás következett. Majd préselés után saját élesztővel erjedt, és erjedés után még 3 hónap seprőfelkeverés következett. Ez után fejtés és kénezés majd még 12 hónapot volt 300l-es Trust Hungary M pörkölésű tölgyfahordóban, ami másod és harmadtöltésű volt. Az ültetvényben gyomirtószert nem, a növényvédelemnél csak kén és réz tartalmú szereket használok. Az ültetvény egy ügyvéd tulajdonát képezte a háború előtt, egyik emberöléssel megvádolt ügyfele ezzel fizette ki, mert ő képviselte a védelmét. Körülbelül 1,8 hektár a terület ebből 0,52ha a családunk területe, és sajnos sok az ott hagyott szőlő mellettünk. Fajtaösszetétel 70% furmint és 30% hárslevelű mind régi értékes klónokkal, de papíron furmintként van bejegyezve a hegyközségnél. Ezért van a palackon hogy furmint mert így kaptam rá engedélyt.

Érlelési információk

18 hónapos tölgyfahordós érlelés, ebből 12 hónapig finomseprőn tartva.

Pinceidő

2013

Hol vásárolható meg

Pincekulcs borkereskedés, Bor box, Minőségi magyar borok háza, Restogabor étterem, Andante borpatika, Kézműves borok háza.

Breitenbach Pince bemutatása

Pincészetünk 5,6 hektáron gazdálkodik. Furmint és hárslevelű fajtákat termesztünk. A művelésmódok között a magas és az alacsony kordontól a bakművelésig minden megtalálható. A tőkéink kora 40 és 90 év között változik. A borok technológiamentesen készülnek, hagyományos kézi feldolgozással. A borok készítésénél nem használunk fajélesztőt. Bentonit, mérsékelt mennyiségű kén és vizahólyag, amit használunk a borkészítésben. Az átlagosnál hosszabb érlelési időt biztosítunk a boraink természetes stabilitásához. Érleléshez és erjesztéshez is másod- és harmadtöltésű, 225-300 literes fahordót használunk. A tőkénkénti terhelés 0,5 kg és 1,2 kg között változik. A tőkesűrűség 10000 tőke/hektár és 3300 tőke/hektár között változik.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!