A pincészet borbemutatása
1938-ban telepített bakművelés, Sárospatak határából a Megyer hegy keleti részéről. November 23-án lett szedve botrytis nélküli, de töppedt szemeket tartalmazó fürtöket is bele szedtünk. Zúzás után 12 napos héjon áztatás következett. Majd préselés után saját élesztővel erjedt, és erjedés után még 3 hónap seprőfelkeverés következett. Ez után fejtés és kénezés majd még 12 hónapot volt 300l-es Trust Hungary M pörkölésű tölgyfahordóban, ami másod és harmadtöltésű volt. Az ültetvényben gyomirtószert nem, a növényvédelemnél csak kén és réz tartalmú szereket használok. Az ültetvény egy ügyvéd tulajdonát képezte a háború előtt, egyik emberöléssel megvádolt ügyfele ezzel fizette ki, mert ő képviselte a védelmét. Körülbelül 1,8 hektár a terület ebből 0,52ha a családunk területe, és sajnos sok az ott hagyott szőlő mellettünk. Fajtaösszetétel 70% furmint és 30% hárslevelű mind régi értékes klónokkal, de papíron furmintként van bejegyezve a hegyközségnél. Ezért van a palackon hogy furmint mert így kaptam rá engedélyt.
Érlelési információk18 hónapos tölgyfahordós érlelés, ebből 12 hónapig finomseprőn tartva. |
Pinceidő2013 |
Hol vásárolható meg
Pincekulcs borkereskedés, Bor box, Minőségi magyar borok háza, Restogabor étterem, Andante borpatika, Kézműves borok háza.
Breitenbach Pince bemutatása
Pincészetünk 5,6 hektáron gazdálkodik. Furmint és hárslevelű fajtákat termesztünk. A művelésmódok között a magas és az alacsony kordontól a bakművelésig minden megtalálható. A tőkéink kora 40 és 90 év között változik. A borok technológiamentesen készülnek, hagyományos kézi feldolgozással. A borok készítésénél nem használunk fajélesztőt. Bentonit, mérsékelt mennyiségű kén és vizahólyag, amit használunk a borkészítésben. Az átlagosnál hosszabb érlelési időt biztosítunk a boraink természetes stabilitásához. Érleléshez és erjesztéshez is másod- és harmadtöltésű, 225-300 literes fahordót használunk. A tőkénkénti terhelés 0,5 kg és 1,2 kg között változik. A tőkesűrűség 10000 tőke/hektár és 3300 tőke/hektár között változik.