A pincészet borbemutatása
A 2009-es esztendő páratlan lehetőséget adott a Pinot Noir készítéséhez. Olyan ritka évjárat volt ez, amikor mindhárom dűlőnkben (Széldomb-Tavaszó-Babszökő) tervszerű, mintaértékű szőlőt sikerült betakarítani. Emellett mind a három dűlő fel tudta mutatni egyedi arculatát, ami leginkább az eltérő talajadottságoknak és a dűlőkitettségnek köszönhető. Az egész év folyamán gondos zöldmunka és termésmennyiség-beállítás jellemezte a szőlészeti tevékenységünket. Ez is záloga volt annak, hogy gyönyörű gyümölcs érkezhetett a pincéhez. A feldolgozási technológia változatos volt. Alkalmaztunk erjesztés előtti hidegmacerációt és azonnal indított erjesztést egyaránt a különböző tételeknél. A macerálás ideje 15-21 napig tartott. Kíméletes préselés után a bort 50%-ban új, 50%-ban pedig másodtöltésű hordóban érleltük 8 hónapon át. Itt zajlott az almasavbontás is. A különböző dűlőkben termett eltérő pinot-klónok a több erjesztési technológiának köszönhetően sokszínű alapanyagot adtak a házasításhoz. Végül 46 hordó tartalmából állt össze az egalizált bor, amelyben szinte egyenlő arányban képviseltették magukat a korábban külön erjedt tételek. A bort illatában a tipikus fajtajegyek jellemzik. Ott rejlik szinte az összes kora nyári pirosgyümölcs érett málnától a fekete cseresznyéig. Ezeket karéjozza a hordóhasználat fűszeres felhangja. Ízében az érett gyümölcsjegyek elevenednek meg. A pohárban több rétegben tárja elénk a fajta minden eleganciáját. Struktúrája többéves érlelést tesz lehetővé. Egy valódi PINOT NOIR a pannonhalmi dűlőkből.
Érlelési információk8 hónapig érett, félig új és félig másodtöltésű magyar barrique hordóban, majd a piacra kerülés előtt három hónapig a palackban. |
Pinceidő2-10 év |
Hol vásárolható meg
megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.