A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Prior

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior 2009

Véleményünk szerint

Az egész bor fellépését egy decens hangulat hatja át. A kompozíció nem válik erőteljessé, az illatvilága és a korty egyaránt a rajnai rizling klasszikus, tiszta jegyeit hozza citrusos aromák és elegáns savgerinc formájában. Mindig különleges és jellegzetes ez, a fajtára jellemző törékenynek tűnő egyensúly, amely bár első látásra úgy tűnhet, hogy a savgerincről szól, a kép ennél jóval összetettebb, hiszen annyi minden ott van a háttérben a finom gyümölcsaromáktól, a maradék cukron át, a harmóniát garantáló könnyed testig és alacsony alkoholtartalomig.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2011-07-06

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  12.8 %
 • Palackmennyiség

  7000
 • Ár

  3490 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% rajnai rizling

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A bort páratlan tisztaság jellemzi. Illatban a fajtára jellemző citrusfélék köszönnek be - annak azonban nem "zöld" tónusai, hanem sokkal inkább beérett mediterrán megfelelői, főként mandarinnal, érett naranccsal. Előbújik a terület meszes fehéragyag-talajának minden ismérve is. A bor kristályos tisztaságot mutat s mindemellett savai nem élesek, sokkal inkább szélesek. Stabil alapot nyújtva lesznek zálogai a hosszú érlelésnek és a mentás gyümölcsjegyek őrzésének. A vastag gerincet ugyanakkor szépen egyensúlyozza a 4,5 g/l maradékcukor. Borunk egyszerre fogyasztható a friss tónusok rizlingváltozatának bemutatására, valamint a hosszú érlelés jegyében a "NAGY" rizlingbor várományosaként. Fehérbor-választékunkban ezzel a borral találtuk meg azt, ami az első helyet vívta ki az egyenlően fontos fajták között. E borunk mutatja be leginkább a Pannonhalmi Borvidéket mint terroir-t. Egyszerre fajtajelleges és mértékadó PANNON BOR!

Érlelési információk

Tartályos, irányított erjesztés, amelyet nem követett almasavbontás, majd tartályos érlelés.

Hol vásárolható meg

Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!