A pincészet borbemutatása
A bort páratlan tisztaság jellemzi. Illatban a fajtára jellemző citrusfélék köszönnek be - annak azonban nem "zöld" tónusai, hanem sokkal inkább beérett mediterrán megfelelői, főként mandarinnal, érett naranccsal. Előbújik a terület meszes fehéragyag-talajának minden ismérve is. A bor kristályos tisztaságot mutat s mindemellett savai nem élesek, sokkal inkább szélesek. Stabil alapot nyújtva lesznek zálogai a hosszú érlelésnek és a mentás gyümölcsjegyek őrzésének. A vastag gerincet ugyanakkor szépen egyensúlyozza a 4,5 g/l maradékcukor. Borunk egyszerre fogyasztható a friss tónusok rizlingváltozatának bemutatására, valamint a hosszú érlelés jegyében a "NAGY" rizlingbor várományosaként. Fehérbor-választékunkban ezzel a borral találtuk meg azt, ami az első helyet vívta ki az egyenlően fontos fajták között. E borunk mutatja be leginkább a Pannonhalmi Borvidéket mint terroir-t. Egyszerre fajtajelleges és mértékadó PANNON BOR!
Érlelési információkTartályos, irányított erjesztés, amelyet nem követett almasavbontás, majd tartályos érlelés. |
Hol vásárolható meg
Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.