A pincészet borbemutatása
Szépsége már aranyló színében és behízelgő illatában is kibontakozik. Elegáns világa a fajtajelleges őszi gyümölcsös (almás, körtés), vaníliás jegyeken túlmutat, pikáns, egzotikus gyümölcsösséggel (grépfrút, ananász, sárga ringló) s csöppnyi szegfűszeggel. A korty is ízgazdag, hosszú. Gömbölydedségével közel húz, élénkítő, kedves savaival rabul ejt. Mint mondabeli névadója, a gyönyörűséges hajadon - a csábítás a lényéből fakad.
Érlelési információkRészben újhordós (20%), részben reduktív (80%) eljárással készült. A szőlőt egész fürtben préseltük, az ülepítést követően a must nagyobb része lassan, egyenletesen erjedt a tartályban 16 és 20 fok között. A seprőt többször felkevertük (ún. batonnage technikával), ezzel finoman elősegítve a teltebb, krémesebb, ízgazdagabb jelleg kifejlődését. Almasavat a frissesség érdekében nem bontottunk. A két tételt végül házasítottuk. |
Hol vásárolható meg
In Vino Veritas
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása
Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.