A pincészet borbemutatása
Fajtajelleges, elegáns chardonnay, amely szép, aranyló színével, behízelgő illatával már első látásra (szippantásra) rabul ejt. A hordóban érlelt tétel 2014-ben a megszokottnál nagyobb arányt képvisel a borban, ennek köszönheti a sokrétű, összhatásában szinte parfümös illatát, és az ízgazdag, hosszú kortyot. Több rétegű gyümölcsösségét (alma, körte, pomelo, sárga ringló) a visszafogottan elegáns, fűszeres jegyek kerekítik (vanília, grillázs, fehér bors). Gömbölyded, mégis üde és légies – mint mondabeli névadója, a gyönyörűséges hajadon –, a csábítás a lényéből fakad.
Érlelési információkTartályos és tölgyfa hordós érlelés. 2014 januárjában palackozták. |
Hol vásárolható meg
Vylyan Pincészet, In Vino Veritas
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása
Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.