A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Györköny

2012-10-02 | VinoportGyörköny Tolna megyében, Paks közelében található. A Tolnai borvidék települése. A szőlőtermesztés kialakulása a 18. század közepére vezethető vissza, amikor jelentős számú németajkú lakosság települt be az ausztriai Burgenlandból és a német Hessen tartományból. Ők magukkal hozták szülőföldjük mezőgazdasági termelési kultúráját.

 

A homokos talaj kitűnő feltételeket biztosított régen és teszi ezt ma is a szőlőnövény kedvező életfeltételeihez, így jelentős szőlőterület alakult ki a falu határában. Ehhez kapcsolódóan présházak sorát húzták fel a löszös talajú Pincehegyen. Mivel a boltozat nélküli pincék építésére a környéken csak ez a terület volt alkalmas, valóságos pincefalu alakult ki. A többnyire egységes stílusban készült, terület nélküli présházak, helyenként szabályos utcákat alkotnak, skanzen jelleget kölcsönözve, sajátos hangulatot árasztva.

 

A 19. század első felében 1000 hektáron termesztették a szőlőt és készítették a bort, amelyet külön, a györkönyiek által üzemeltetett kocsmákban értékesítettek Budapesten.

 

A falu leve állítólag a tengerentúlra történő szállítást is kitűnően bírta, minőségi romlás nélkül. A két világháború után átálltak az intenzív gabonatermesztésre, ami a fürtök jelentős visszaszorulását jelentette a domboldalakról. Manapság közel 60 hektáron kultiválják a szőlőnövényt. Legnagyobb mennyiségben kékfrankos terem, azonban jelen van még cabernet, merlot, zweigelt és pinot noir is. Fehérbort adó szőlőfajták közül megtalálható az olaszrizling, chardonnay és a cserszegi fűszeres.

 

Jelenleg 300 épület található a györkönyi enklávéban, szépen gondozott parkkal, színpaddal, nézőtérrel, hangulatos borkorcsolyázó helyekkel. A borok értékesítése helyben történik, érzésünk szerint sok házikó a hétvégi pihenés helyszíne, elsődleges funkcióját már nem tölti be. A szőlősorok a falu szemközti végén nyújtóznak, a házikók közül néhány pedig szalmával vagy rozzsal fedett.

 

Amennyiben a Szekszárdi borvidék a meghatározott úti célunk, feltétlenül javasoljuk ezt a kis kitérőt, az M6-os autópálya paksi déli lehajtójánál. Nyugalmat és harmóniát árasztó, kultúrtörténeti ékszerdobozba kapunk bepillantást.

 

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!