A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Partium

2016-06-20 | Vinoport


A Partium (kiejtése a magyarországi latinságban: párcium) a mai Románia legnyugatibb részén található történelmi, földrajzi terület.


A Partium (kiejtése a magyarországi latinságban: párcium) a mai Románia legnyugatibb részén található történelmi, földrajzi terület. A Partium nem a történelmi Erdély része, attól különálló terület, amely közigazgatásilag hol Erdélyhez, hol Magyarországhoz, hol a Habsburg Birodalomhoz tartozott. A Partium elnevezést a hivatalos romániai közigazgatásban nem használják, magyar lakossága azonban általában ma is Partiumnak nevezi a területet. A Partium mai fogalmába a következő romániai megyék tartoznak északról dél felé:

A borkészítésnek több évszázados hagyományai vannak errefelé. A 18. században Szatmár megyét Bacchus-székhelyeként emlegették. Telepítettek ide egykor furmintot, bakatort, rizlinget és chasselas-t, valamint a filoxéravész után direkttermő szőlőket is. Napjainkban a pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, sangiovese, kékfrankos és syrah vörös, valamint chardonnay, pinot gris, sauvignon blanc, rajnai rizling, traminer és királyleányka fehér szőlőfajták alkotják a borvidék szőlőpalettáját. 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!