A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Spagetti és számtalan változata

2016-08-20 | Vinoport


Ki ne ismerné ezt a hosszú, henger alakú, hagyományos olasz tésztafélét? De mi a helyzet különböző változataival? Néhány század milliméter is számít!


Az olasz spagettia kb. 2 mm átmérőjü, hosszú, vékony tészta, de pontos paraméterei a készítés helyétől függően változhatnak. A spagetti korábban hosszabb volt a ma megszokott 25-30 centinél, praktikus okokból a 20. század második felében rövidebb változata terjedt el a világban.

 

Alapvetően finomlisztből és vízből készül, de ez kiegészülhet például tintahal tintával (spaghetti alla chitarra nero di seppia), vagy készülhet durumlisztből is. Ma már persze teljes kiőrlésü, sokmagvas vagy glutén-, sőt kalóriamentes változatai is elérhetők. 

 

Alapvetően paradicsomszósszal, olívaolajjal, bazsalikommal és oregánóval tálalva ismerjük, így vált az olasz konyha szimbólumává. Szorosan kötődnek hozzá ugyanakkor a parmezán, a pecorino vagy a grana panado sajtok is.

 

Spagetti és számtalan változata

A spagetti típusai

Aspici vagy pici: nagyon vékony, hosszú, kézzel sodort tészta. Sienából származik, visszafogott, vékony szószokhoz fogyasztják.

Bavette: a spagetti és a tagliatelle közé eső lapos változat. Genovából származik, általában pestóval tálalják.

Bavettine: előbbinél vékonyabb. A könnyed szószok mellé kiváló.

Bigoli: Veneto régió teljes kiőrlésü tésztája. Liszten, vízen, és egy kis són kívül semmit sem tartalmaz, így aztán gyakran fogyasztják előételként. Hosszú, alakját tekintve henger.

Bucati, bucatini vagy perciatelli: olyan, mint a spagetti, viszont üreges a közepe, ahogy neve is mutatja (a buco jelentése lyuk). Durumlisztből készül, Lazioban, Rómában jellemző. A bucatini valamivel vékonyabb a bucatinál.

Canalini: a hagyományos spagettinél vastagabb, kevésbé szabályos alakú változat.

Capellini: nagyon vékony, a 0,85-0,92 mm átmérőjü tészta.

Capelli dˋangelo: vagyis angyalhaj. 0,78-0,88 mm átmérőjü, ez a legvékonyabb hosszú tészta. Gyakran fészek formába tekerve árulják. Levesekhez, könnyed szószokhoz vagy tenger gyümölcseihez szolgálják fel.

Ciriole: a chitarranál keskenyebb, a spagettinél vastagabb. Inkább téglalap, s nem henger alakú. 

Fidelini: 1,35-1,47 mm közötti átmérővel készülő spagetti tészta.

Maccheroncini: a makaróni vékonyabb, szintén üreges verziója.

Pellizoni: szintén a spagetti egy vékonyabb változata.

Spaghetti rigati: henger helyett téglalap alakú spagetti.

Spaghetti alla chitarra, más néven maccheroni alla chitarra, Lazioban tonnarelli: a chiatarra, vagyis gitár szó az elkészítés módjára utal, ugyanis a tésztalapot egy gitárszerü fémhúros lapon préselik át, így szaggatják csíkokra. Ez a változat tojással készül, és Abruzzo régióra jellemző, ahol általában bárányraguval tálalják. Ugyanúgy szögletes, mint a spaghetti rigati.

Spaghetti alla chitarra nero di seppia: a spaghetti alla chitarra szépiatintával (tintahal) készülő változata. Általában tenger gyümölcseivel kínálják.

Spaghettini: a hagyományos spagettinél vékonyabb, a vermicellinél vastagabb.

Spaghettoni: extra vastag vagy extra hosszú spagetti.

Tonnarelli: a spagetti laposabb, henger helyett kockaalakú változata, néhány milliméter széles. Lazio régióra jellemző, ennek megfelelője Abruzzoban a spaghetti alla chitarra.

Vermicelli: Olaszországban a spagetti vastagabb változata, az USA-ban mégis inkább annál vékonyabb formában terjedt el ugyanezen a néven. Ott általában 2,1 mm körüli átmérővel készül.

Vermicellini/spaghettoni: előbbinél vékonyabb, 1,75-1,85 mm között alakul az átmérője. Egyszerü és könnyed szószokhoz.

Ziti: mindközül a legvastabb, üreges tészta. A rigatoninál kisebb, a mezzaninál nagyobb.

Zitoni: a nagyobb ziti.

 

Tudja még követni? További olasz tésztafélék>>

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!