Szőlőfajták, szaporítás
2016-01-18 | VinoportHogyan keletkeznek új fajok és fajták? Magból, gondolnánk, de ez nem ilyen egyszerű.
A szőlő növény virágai hermafroditák, vagyis női és hím ivarsejtekkel is rendelkeznek. A szőlőfajták szexuális reprodukció, azaz ivaros szaporodás vagy pedig mutáció útján alakulhatnak ki.
1. Az ivaros szaporodás
Ennek során a virágzat megtermékenyül, gyümölccsé fejlődik, amelynek magját ha elültetjük, új fajta keletkezik. A rizling szőlő magjából nem rizling szőlőtőke fog kinőni, hacsak nem ugyanolyan rizling termékenyítette meg. És az új fajták esetében még csak az sem biztos, hogy hasonlítani fognak szüleikre, gondoljunk csak a morio muskatra, amely egy kifejezetten parfümös típus, miközben szülei, a sylvaner és a pinot blanc meglehetősen neutrálisak.
Ha a mag felmenői mindkét részről a Vitis vinifera faj alá tartoztak, akkor keresztezésről beszélhetünk. Példa: cabernet sauvignon = cabernet franc x sauvignon blanc. Két különböző faj találkozásakor pedig hibridek keletkeznek, ezeket manapság az ellenálló gyökérzetük miatt termesztik. Ilyen például a magyar nemesítésű kunleány, amely remek fagytűrő.
2. A mutáció
Mutáció az új rügyekkel keletkezhet, ha a genetikai adatok másolása közben valamiféle "hiba" történik. A metszés után kihajtó ilyen növények többsége csak kis mértékben különbözik a felmenőitől, ha azonban elég markánsak a különbségek, kijelenthetjük, hogy új fajta keletkezett. Így született például a pinot blanc (fehér burgundi) és a pinot gris (szürkebarát) a pinot noir mutációjából.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!