A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A bor is elfárad az utazástól?

Mit hogyan ne

2016-01-17 | Vinoport


A bor is elfárad az utazástól?

Pihentetni kell a bort szállítás után? Mi lesz az értékes tételekkel, ha túlzottan felmelegednek vagy lehűlnek az autóban? Az örök kérdés a nagy téli hidegek közepette aktuális.


 

Igaz a hiedelem, miszerint utaztatás, szállítás után egy-egy palack bornak legalább egy nap nyugalomra, fektetésre van szüksége, hogy aztán eredeti, legjobb formájában kóstolhassuk? - újra feltette az örök kérdést a Vinum magazin. A lap válasza: igen, de tegyünk különbséget.

 

Először is, a hosszabb utat megtett borokat, utazzanak például egy vidéki pincészettől a fővárosi borkereskedésig, vagy érkezzenek akár külföldről postai úton, célszerű egy kis ideig fektetni fogyasztás előtt. Biztos, ami biztos alapon lehet ez egy egész nap. Az úton ugyanis óhatatlanul rázkódik az ital, és elemei, mint a savak, az alkohol és a tannin felrázódnak, az összhatás pedig diszharmonikussá válhat a szájban. Különösen igaz lehet ez a komoly beltartalommal rendelkező borokra, esetleg azokra, amelyben némi üledék is kivált. A kitöltés előtti felkavarás ezek esetében lehet a legkárosabb. Ha egy napot nem is tudunk várni rájuk, legalább a dekantálásra szorítsunk egy kis időt - borunk az áránál marad, a vendégek pedig a székeiken. 

 

A lap szerint ugyanakkor nem muszáj pihentetni azokat a borokat, amelyek csak rövidebb utat tettek meg, például ha a sarki boltból vittük őket haza. Elvégre hogyan élvezhetnénk önfeledten az italt, ha sehová sem vihetnénk magunkkal? Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a boltokban általában nem fogyasztási hőmérsékleten tárolják a palackokat, tehát nem csak a pihentetés, de a behűtés miatt is érdemes előre gondolkodni. Ugyanis ami a bornak talán a rázkódásnál is többet árt, az a hirtelen és szélsőséges hőmérsékleti változás.

 

 

Az esetek többségében nincs lehetőség a borok temperált szállítására, nyáron gyakran túl meleg, télen esetleg túl hideg körülmények közé kerülnek, akár hosszabb időre. Természetesen a lehető leginkább kerülni kell a hőmérsékleti szélsőségeket, például hűtő- vagy thermotáskák segítségével, de a borok minősége megőrzése érdekében az is fontos, hogy túlzott felmelegedés vagy lehűlés után lehetőségük legyen csak lassan, fokozatosan visszatérni a számukra az optimális hőfokra: a radiátort és a fagyasztót ne hívjuk segítségül.

 

Egy forró nyári hétvégére az autó csomagtartójában felejtett palackok még a dugót is kinyomhatják magukból, a kárra pedig nem csak a lelkiismeretünk, de a cefreszag is sokáig emlékeztethet. De nem kizárt, hogy kellő odafigyelés mellett a komolyabb borok még egy durva hőingás után is élvezetesek maradnak.

 

A borok optimális fogyasztási hőmérsékletéről korábban itt írtunk; a tárolási hőmérséklet lehet egységesen 6-16 Celsius fok között.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!