A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A borvilágban is szuperhatalom az USA?

WSET felsőfok, 10. óra, Egyesült Államok

2016-03-28 | Vinoport


A borvilágban is szuperhatalom az USA?

Hol találkoznak a világ legjobb marketing- és borszakemberei, az amerikai születésű véleményvezér Master of Wine-ok, a borszakmát meghatározó online média, és a világ pénzes befektetői? Persze, hogy az Egyesült Államokban. Ráadásul, akár elismerjük, akár nem, a világ legjobb cabernet sauvignon fajtaborai is itt készülnek.


A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

Ha nem szeretne lemaradni a további részekről, iratkozzon fel Egyperces kurzus hírlevelünkre>>

 

Előadó: Romsics László, MW-aspiráns, szőlész-borász, a Csányi Pincészet főborásza

 

Észak-Amerikában egészen a 19. századig nem lehetett boriparról beszélni. Ennek oka részben, hogy az ott őshonos fajták nem adtak jó bort, az Európából odahurcolt vitis vinifera fajok pedig rövidúton újra és újra elpusztultak az akkor még ismeretlen filoxéra miatt.

 

Ma már mind az 50 államban készítenek bort. Ráadásul ezek gyakran akkora vállalatok, borkombinátok amekkorát magyarként nehéz elképzelni. Persze világviszonylatban, minőség tekintetében ettől még csekély lehet a jelentőségük. A hatvanas évekig Kaliforniában is szinte csak erősített borok és olcsó asztali borok készültek, ma viszont már világviszonylatban is élen jár az USA-boripar. És sokan elismerik: cabernet sauvignonban többet tud, mint az Óvilág valaha.

 

A borvilágban is szuperhatalom az USA?Inkább sör- mint borkultúra, legalábbis a hashtagek alapján (Forrás)

 

Az Egyesült Államokban a borokra érvényes szabályozás szempontjából a szövetségi törvényeken kívül a különböző államok különböző előírásait is figyelembe kell venniük a termelőknek. Ezek között egészen nagy eltérések lehetnek. Például, más államokkal ellentétben a New York államból származó borok negyedrészt más államból származó alapanyagból is készülhetnek, azon felül, hogy 35%-ig cukrozásuk és vizezésük is legális.

 

Az apellációs rendszer is eltérő az Európában megszokottól. Az AVA (Apellation and American Viticultural Area) rendszer része, egy apellációja lehet egy egész állam (például Kalifornia), egy megye (Kalifornián belül ilyen Napa vagy Monterey), illetve egy kisebb területi egység (például a Napa-völgy). Az AVA tehát a földrajzról árulkodik, aligha a borstílusról, még kevésbé a minőségről. 

 

Kalifornia és a klímaklasszifikáció

Kalifornia nagy kiterjedése miatt éghajlat és talaj szempontjából is változatos, van viszont két jellemző, ami mindenhol megadja az alaphangot: a forróság és a szárazság. Ennek okán dolgozta ki a Kaliforniai Egyetem Davis Campusa a klímaklasszifikációs rendszerét. Ebben minden létező és potenciális kaliforniai szőlőtermő területet öt kategóriába soroltak az évi extrém forró napok száma alapján. Az öt kategória legjobbjai, a Davis Zones I., II., és III. területek (nevezik Winkler-skálának is) általában az óceánhoz közel találhatók, ahol érvényesül annak hűsítő hatása, jellemző a pára. Innen származnak a legmagasabb minőségű borok.

 

NapaSonoma és Mendocino elsősorban a cabernet sauvignon, pinot noir és chardonnay boraival tud kimagasló minőséget mutatni, délebbre ugyanezekkel a fajtákkal a Santa Cruz Mountains AVA-t érdemes felkeresni, illetve a Sideways (Kerülőutak) című filmmel világhírűvé vált Santa Barbarat. A Napa cabernet sauvignon fajtaborai a világon egyedülállóak; ha nem uralja el őket a kishordós stílus és a túlérett jegyek, a helyi adottságoknak köszönhetően képesek kenterbe verni bármelyik óvilági párjukat. A cab sauv. egyébként Kalifornia legnagyobb területen (25%) termelt kékszőlője. Ugyanakkor a zinfandelből szüretelik a legtöbbet. Ezt Kalifornia a saját fajtájának tekinti, és egyaránt készítenek belőle fehér, rozé és vörös bort is. 

 

A borvilágban is szuperhatalom az USA?

Az Újvilág Bordeaux-ja és Burgundiája

Ha egy borvidéket a világ egy másik borvidékét akarjuk hasonlítani, mindig érdemes legelőször azt megnézni, hogy melyik szélességi fokon van. Oregon a 43.-on, akárcsak Bordeaux, Washington pedig a 47.-en, akárcsak Burgundia. És ezek esetében valóban rengeteg hasonlóságot fedezhetünk fel. A történelmi francia borvidékekhez képest persze az amerikaik vadiújak, és fejlődésük elképesztő sebességgel zajlik. Washingtonban például az elmúlt 20 évben 20-ról 600-ra nőtt a borászatok száma. A cabernet és merlot boraik pedig szépen helytállnak a piacon és a megmérettetéseken is. Oregon a termőterületek méretében és a borászatok számában sem sokkal marad le Washingtontól.

A szupererő titka

Ahogy az Egyesült Államokat sok tekintetben szuperhatalomként szokás emlegetni, nyugodtan hívhatjuk így a borvilágban is. Habár (még) nincsenek olyan jelentős hagyományai és borkultúrája, mint az Óvilágnak, fejlődési üteme elképesztő. Ahol a szaktudás, a tőke, és a világ számos véleményvezére találkozik, ott bármi megtörténhet. És akár tetszik, akár nem, ez más földrészekre is kihat; nemcsak a borstílusokban, vagy a fejlődési ütemben, de az árakban is.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!