A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A cabernet franc-ban látja a jövőt

Günzer Tamást látogattuk meg 2. rész

2011-12-15 | Tóth Adrienn


A cabernet franc-ban látja a jövőt

A Günzer Tamással készített interjúnk első részében a pincészet immár két évtizedre visszanyúló történetének kezdetei mellett új telepítésekről, valamint a borsor könnyedebb tételeiről beszélgettünk. Most, mielőtt a komolyabb vörösekre térnénk, egy pár szó erejéig kíváncsiak lennénk a villányi borász kadarkához való hozzáállására.


 

A cikk első részéhez kattints IDE!

A kadarka másféleképpen működik, mint a többi szőlőfajta, nem létezik belőle egy „jó” klón. Mi is rögtön két klónt ültettünk, mert úgy gondolom, hogy e szőlőfajta esetében nagy jelentősége van a különféle klónok kombinációjának. Ennek érdekében mi a ménesi, feketébb árnyalatú mellett egy világosabb szeműből is telepítettünk. Az előbbi a magasabb mustfok, az utóbbi pedig a gyümölcsaromák miatt fontos. Mivel az idei szűztermés lesz, ami általában tanninosabb, bevetek egy trükköt, és az erjedés közben kipréselem a kadarkát, majd onnantól alacsonyabb hőmérsékleten erjesztem tovább. Így elérhetem, hogy több gyümölcsaroma és kevesebb csersav kerüljön végül a borba.

Többféle alap- és prémium borról beszéltünk már, de eddig nem ejtettünk szót a Mátyásról.

2003 óta készítek ezzel az elnevezéssel egy cabernet franc alapú vörös házasítást, amely édesapámról kapta a nevét. Az első évjárat után 2004-ben és 2005-ben nem készült Mátyás, mert nem tartottam alkalmasnak a termés minőségét csúcsborunk elkészítéséhez. 2006, 2007, 2008, 2009 és 2011 viszont erre alkalmas gyümölcsöt hozott. Most a 2008-as van forgalomban, a 2009-es még új barrique hordókban érik. A Mátyást kizárólag új hordókban érleljük 18-20 hónapon át, ezt követi egy hordóválogatás, majd a palackos érlelés zárja le a folyamatot.

A szőlő ehhez a borhoz egy bizonyos ültetvényen fejlődik, amelyet a metszéstől a szüretig annak szellemében gondozunk, hogy abból a lehető legnagyobb bort állítsuk elő. Ezt segíti a déli-délnyugati fekvés és az alacsony tőketerhelés. Míg a bor alapját az innen származó cabernet franc adja, addig a merlot kizárólag az Ördögárok terméséből kerül hozzá.

A cabernet franc-ban látja a jövőt

Miért a cabernet franc alkotja a pincészet csúcsborának alapját?

Szerintem egyszerűen azért vált vezető fajtává a cabernet franc a borvidéken, mert azon túl, hogy megvan benne a potenciál, jól érzi itt magát. Az, hogy egy ilyen nagytestű borban legyen valami kedvesség, az igazán különleges. A borvidék fajtatiszta prémium cabernet franc borához még mindig keressük a nevet, a név mögött rejlő borral kapcsolatban azonban már általános az egyetértés.

A Günzer Tamás borok készítését áttekintve úgy látjuk, fontos szerepe van a borászatban a barrique hordóknak.

Valóban, minden prémium borunkat ebben érleljük. Egy hordót egyébként maximum három évjáratnál használunk, de ha egymást követően, két hosszabb érlelésű bor kerül bele, akkor előfordulhat, hogy korábban leselejtezzük. A Pinot Noir, az Ördögárok Merlot és a Mátyás mindig új hordóba kerül.

2000 óta az Európai Kádárok magyar hordóit használom, amivel meg vagyok elégedve, mert tetszik az ízviláguk. Azért sem szívesen változtatnék a hordókon, mert úgy gondolom, fontos, hogy a boraimat vásárló fogyasztók mára megszokták ezeket az aromákat, és társítják is hozzánk. Ezen a téren nem vagyok kísérletező típus.

További területvásárlások, új fajták? Miben látja a fejlődés lehetőségét a jövőben?

Most 12-13 borunk van, és már ezt sem könnyű követni, úgyhogy a portfólió további bővítését nem tervezem. Inkább a már meglevő borainkat szeretném egyre magasabb színvonalon elkészíteni.

A szőlőben, úgy gondolom, már eddig is mindent megadtunk a tőkéknek, amit lehetett. A gondos szőlő- és talajműveléshez minden gépünk rendelkezésre áll, és ez lehetővé teszi, hogy még a legszélsőségesebb évben is minden tőkéhez időben odaérjünk.

A közelmúltban komoly előrelépést jelentett számunkra az új feldolgozó, amelyben az összes tartály immár hűthető, fűthető. A hőmérséklet kontrollálása persze nem is feltétlenül a csúcs vörösek szempontjából fontos, a reduktív tételeknél bír ez a technológia különös jelentőséggel. A jó szellőző barrique hordós érlelő tiszta levegője viszont már a prémium tételeknél jut igazán szerephez. A palackozó sorunk membránszűrős, és kíméletes szivattyúval van felszerelve.

A cabernet franc-ban látja a jövőt

Mennyiben várható változás a régi és új feldolgozóban elkészített borok között?

Tulajdonképpen a régi pincében is megoldottunk minden szükséges feladatot. Ott is fontosnak tartottuk a higiéniát, a folyamatos mikrobiológiai vizsgálatok megerősítettek minket abban, hogy akkor is jól végeztük a dolgunkat. Az új felszerelés azonban jelentős mértékben megkönnyíti az életünket, és lehetővé teszi, hogy az eddigieknél is precízebbek legyünk. Ez fontos kérdés, nem lehet elmenni mellette: a tisztaság minden.

Az első borok alapján milyennek ítélhető a 2011-es évjárat?

A friss Rosé és a Montblanc már forgalomban van. A portugieser kimagaslóan szép lesz ebben az évben, talán 2007-ben volt utoljára ilyen. Ez a bor nem kerül hordóba, tartályban erjed és érik a gyümölcsös jelleg megőrzése végett. A bor december második felére, az ünnepekre a polcokra kerül, így mindenki személyesen is megmérheti, mit mutat neki 2011 első vörös ígérete.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!