A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A somlói pezsgő ideális alapanyaga a furmint

Christian Forget nyilatkozott 2. rész

2014-11-11 | Tóth Adrienn


A somlói pezsgő ideális alapanyaga a furmint

A champagne-i borásszal, Christian Forget-vel készített interjúnk első részében Franciaországhoz kötődő munkájáról kérdeztük. Ma azonban áttérünk a minket jobban érintő Somlóra, hiszen Christian évek óta a Kreinbacher Birtok szaktanácsadója. Az ő segítségével született meg az a négytagú pezsgősor, amely szeptember óta már forgalomban van, és amely valószínűleg nagy hatással lesz a hazai pezsgőkultúrára.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

 

Hogy kerül valaki Somlóra Franciaországból?

 

Bár a lehetőségre nem számítottam, az ötlet már húsz éve mozgolódott bennem, szerettem volna kipróbálni magam egy másik borvidéken. Emlékszem, éppen palackoztunk, amikor Márkus György felhívott, és megkérdezte, nem akarok-e Somlón pezsgőt készíteni. Egy percig sem haboztam, rögtön igent mondtam. Pezsgőszakértőként már régóta ismertem, és örülök, hogy engem ajánlott Kreinbacher Józsefnek.

 

Egy több generációs champagne-i borászban nem alapértelmezett vélemény, hogy máshol nem lehet jó pezsgőt csinálni?

 

Máshonnan is származhatnak szép dolgok, és bennem mindig élt a kíváncsiság, hogy mit tudnék kihozni egy, a miénktől különböző termőtájból. Soha nem fogunk tudni champagne-t készíteni a Somlón, ahogy tokajit sem produkálhatunk Franciaországban.

 

Gondolom, a ma már piacon lévő 2011-es pezsgőket hosszabb kísérletezés előzte meg. Hogyan zajlott a folyamat?

 

Először a szőlőfajtákat és a termőtáj adottságait igyekeztünk a pezsgő műfaja szempontjából felmérni. Kezdetben sok kérdés felmerült: klasszikus csendes boros és nem pezsgős területként például az is, hogy lehet-e elég alacsony alkoholtartalommal szüretelni az itteni fajtákat az alapborhoz. A Somló északi és keleti fekvéseiben azonban lehet a furmintot olyan korán szüretelni, hogy annak megfelelő legyen a cukorfoka és így végül arányos legyen az alkohol. Ennek bizonyítéka meg is kóstolható a forgalomban lévő pezsgők esetében.

 

A somlói pezsgő ideális alapanyaga a furmint

 

A megismerés folyamata persze hosszabban tartott, hiszen az alapvető klimatikus és ültetvényszerkezeti különbségeken túl jelentősebb eltérést mutatott a talaj, amely itt vulkanikus, nálunk pedig inkább meszes, valamint a magyar szőlőfajták, amelyeket én egyáltalán nem ismertem.

 

A talajjal természetesen együtt kellett élni, de a szőlőfajták közül már ki kellett válogatnunk azokat, amellyel elérhető az általunk elképzelt, jó értelemben véve semleges aromaprofil. Az olaszrizling a primer, egzotikus gyümölcsössége miatt esett ki, a hárslevelű a kesernyéssége okán, a juhfark a rusztikussága miatt.

 

Ezek így nem kerülhettek szóba, mert mi a minél nagyobb tisztaságra és kifinomultságra törekedtünk, amelyet egyedül a furmint garantált nekünk. Ezért úgy döntöttünk, hogy alapvetően ezzel a fajtával foglalkozunk majd, azt maximum egy kis chardonnay-val kiegészítve. 

 

 

Melyik évjáratban készültek el az első tételek?

 

2009-ben és 2010-ben kisméretű, mikrovinifikációs teszteket végeztünk, de ennek eredménye nem kerül piacra. Már ebben a két évjáratban tapasztaltuk azonban, hogy a sav és a cukor aránya hasonlóságot mutat a Champagne-ban megszokottakkal.

 

A 2011-es évvel indultunk, nemrég négy különböző tétel jelent meg a piacon: a Brut Classic, az Extra Dry, a Brut Nature és a Prestige Brut. A Brut Classic mondható a pince alap pezsgőjének, a 85% furmintot chardonnay egészíti ki, a 22 hónapos érlelési időt követően úgy gondolom, ez a tétel már most is jól fogyasztható.

 

A somlói pezsgő ideális alapanyaga a furmint

 

Az Extra Dry esetében ugyanezek a fajtaarányok és az érlelési idő, míg a Brut Nature kizárólag furmintból áll, és hosszabb palackban tartást követően kerül piacra. Végül a portfólió csúcsán a szintén csak furmintot tartalmazó Prestige Brut áll, amely a leghosszabb érlelés után lép a fogyasztók elé, és várhatóan a leghosszabb élet elé is néz mind közül.  

 

Van olyan borkészítési fázis, amely másként alakul a Somlón?

 

A somlói pezsgőknél bontottunk almasavat, mert már a mikrovinifikációs kísérleteknél azt tapasztaltuk, hogy ha ezt kihagyjuk, akkor nem áll rendelkezésre a testességnek az az érzete, amely képes kiegyensúlyozni a savakat. Ezt Bouzy-ban a pinot noir oldja meg.

 

A terroiron és alapborokon túl a távmunka és a csapat is teljesen új volt. Mára kialakult a rutin? Mondhatjuk, hogy jó úton halad a somlói pezsgőkészítés?

 

Ha a champagne-i présekre nézek, akkor otthon érezhetem magam. Ezeknek az a feladata, hogy kíméletesen és a mustszakaszokat gondosan elválasztva nyerjük ki a mustot, épp mint a Champagne Baránál. A távmunka nem jelent problémát, hiszen a birtok csapata ügyel a részletekre, a szőlőműveléstől az az alapborokon át az épp érlelődő pezsgőkig jó kezekben van a folyamat.

 

A somlói pezsgő ideális alapanyaga a furmint

 

Közösen kóstoljuk a borokat és alakítjuk ki a házasításokat, a likőrözés előtt grammonként eltérő dosage-zsal kísérletezünk, hogy megtaláljuk a megfelelő arányt. Ahogyan a degorzsálás folyamatát is többször végigvettük már. Örülök, hogy egyre otthonosabban mozgok a Somlón, de annak még inkább, hogy a közös munkának mára megvannak az első eredményei.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!