Argentína, rekordok földje
WSET felsőfok, 11. óra, Dél-Amerika
2016-04-04 | VinoportAz ország, amelyben a világ legnagyobb és legújabb borrégiója, sőt, a világ legmagasabban fekvő szőlőterülete is megtalálható. Argentína, illetve szomszédja, Chile talán a legtöbb organikus borászattal rendelkező ország címét is viselhetnék, ha lenne erről felmérés.
(Nyitókép: Salentein)
A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>
Ha nem szeretne lemaradni a további részekről, iratkozzon fel Egyperces kurzus hírlevelünkre>>
Előadó: Romsics László, szőlész-borász, a Csányi Pincészet főborásza
Argentína ma a világ ötödik legnagyobb bortermelő országa, még azzal együtt is, hogy 1977 óta 40%-kal csökkent a szőlővel betelepített területeinek aránya, következésképpen az egy főre eső éves borfogyasztás is. Ahogy Európa számos országában az Európai Unióhoz való csatlakozás, úgy Argentínában és Chilében a demokrácia 1990-es kihirdetése adta meg a lendületet a minőségi borkészítéshez. Noha mi itthon még alig ismerjük az argentin borokat, a tanfolyamoknak és a növekvő exportnak is köszönhetően talán egyre többen leszünk kíváncsiak a javuló minőségű malbecekre.
Nem ritka a jégeső, a hálók jelentik a védelmet
Argentína a boros legek hazája
A táblázatban nem szereplő Neuquén a világ legújabb borrégiója, néhány szuper high-tech borászattal, nagyon fiatal ültetvényekkel
A malbec szőlőfajta uralja Argentínában az ültetvényeket, habár manapság már sok helyen világfajtákkal házasítva kerül palackokba. Az alacsonyabb területekről származó malbec fajtaborok általában fekete bogyós gyümölcsöket idéznek és testesek, míg a hűvösebb, magasabb terültek borai elegánsabbak, frissebbek. A legjobbakat Mendozán belül Luján de Cuyoból keressük. A fehérek közül egyértelműen a torrontés szőlőfajta magaslik ki, Cafayate környékének (Salta tartomány) tételei egyedülállóan parfümösek, intenzíven gyümölcsösek.
El Nino
Természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával és a szelekkel van összefüggésben. Ciklikusan, 2-7 évente jelentkezik, karácsony táján. Ilyenkor a Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területein jelentősen megváltozik a klíma, Amerika nyugati partján például óriási esőzések, lehűlés jelentkeznek.Chile
Chile jóval kisebb, és kevesebb bort készít, exportban mégis jócskán lekörözi Argentínát.Itt 1994-ben húzták meg az egyes borrégiók határait, földrajzi, adminisztratív alapon. Azóta a szőlővel betelepített területek mérete duplájára nőtt, az exportpiacok is elkezdtek kiépülni, és a számok egyértelműen jelzik a minőségi, eredetvédett borok arányának növekedését. A 4 fontos DO ma is a mediterrán Coquimbo, Aconcagua, a Central Valley, és a valamivel hűvösebb déli területek. Mivel ezek egyenként is hatalmasak és heterogének, a jövőben számítani lehet felaprózódásukra. Az új, már kilátásban lévő felosztás az eltérő klimatikus viszonyokat is tükrözni fogja.
A helyben korábban leginkább elterjedt kékszőlő, a país némileg háttérbe szorult az elmúlt 25 évben, a cabernet sauvignon javára. A país borait mi hiába keressük itthon, hiszen ezek zöme ma is helyben fogy el, vagy pisco, azaz szőlőpárlat készül belőle. A cabernet sauvignon viszont egyre fontosabb: a fővárostól délre eső Maipoban prémium minőségű, testes, gyümölcshangsúlyos verziói kerülnek piacra.
Coquimboból sauvignon blanc-t és chardonnayt, Casablancából pinot noir-t és syrah-t keressünk. Az exportpiacokon inkább népszerűek a közepes árfekvésű merlot borok, azonban sok chilei ültetvényen ezek tőkéi közé jócskán vegyül carmenére szőlő is. Utóbbi Chile saját fajtájának tekinthető, pedig Bordeaux-ból származik. Extrém sötét színű borairól híres, a telepítésekkor véletlenül került a merlot-k közé, és 1994-ig nem is tűnt fel senkinek. Nem nagy csoda, akarva-akaratlanul ma is kerül néhány carmenére fürt a chilei merlot-kba.
Ha kíváncsi rá, milyen argentin és chilei borokat kóstoltunk a Borkollégiumban, ide kattintson>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Magyar fotós, a Borkollégium oktatója nyerte az OIV Centenáriumi fotópályázatát
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!