Bárhol lehetsz biodinamikus, megéri
Interjú Zadravecz Zsolttal
2016-03-26 | Füle BrigittaMi az a biodinamika? Bármelyik borvidéken, bármelyik szőlőfajtára alkalmazható? Mire készüljön fel az, aki belevág? A témában belföldön aligha találnánk jobb interjúalanyt, mint Zadravecz Zsolt. Igaz, ő is csak féllábbal van Magyarországon: amikor épp valamelyik borvidékünk valamelyik borászatának bio-átállásában segít, tanácsokat ad. Ideje többi részét Ausztriában tölti: 18 éve dolgozik a Sepp Moser biodinamikus borászatnál. Zsoltnak a biodinamikus szemlélet ma már az életfilozófiája, örömmel, nagy lelkesedéssel osztotta meg tapasztalatait.
Hallottunk már definíciókat; te hogy foglalnád össze a biodinamika lényegét?
Rudolf Steiner filozófiája alapján működik a biodinamika. Ő a növények vegetációját vizsgálta a csillagok és a bolygók állása alapján, majd eredményeit a vetési naptárban foglalta össze. A Hold az apály-dagályra, ugyanígy a talajvizekre is hatással van. Rudolf Steiner észrevette, hogy ha a Hold hatására magasan van a talajvíz, akkor sokkal hamarabb megerednek a magok.
Mi, a biodinamikusok ma a Maria Thun-féle vetési naptár szerint végezzük a preparátumos permetezést, a növényvédelmi permetezéseket pedig a szőlő növekedési stádiumához igazítjuk. A növényvédő szerekkel együtt felélesztjük a talajt, a mikrobiológiai folyamatokat. Nincs lazítva a talaj, minden sor be van vetve 20-30-féle magkeverékkel, az aljnövényzetben 30-40-féle növény van. Mindegyiknek van feladata. Valamelyik táplálék lesz, mások talajlazításra szolgálnak vagy nitrogéngyűjtők.
Mi a borászok indíttatása arra, hogy áttérjenek biodinamikus művelésre?
Egészséges szőlőből lehet stabil bort előállítani. Minden felszívódó szer gyengíti a növényt, és a szőlőnek napokra van szüksége, hogy egy teljes anyagcserét végezzen. Eközben a biodinamikus művelés során nem ürül ki a vegyszertől a szőlő. Sőt, kifejezetten erősítjük az immunrendszerét, és kontaktszerek segítségével védjük is. Így tartalmas bort kapunk a szüret során, vagyis később a borászati folyamatokba sem kell beavatkoznunk. Gondolok itt a kénezésre és az irányított erjesztésre. Nálunk szüret előtt eltelik közel 2 hónap, hogy nem érintkezik kénnel a szőlő. Végül természetközeli bort kapunk.
Te milyen területen műveled a szőlőt?
A Sepp Moser Birtoknak 3 területen helyezkedik el a 28 hektárja Burgenlandban, Apetlonban. Egyben van egy 14 ha-os, egy 10 ha-os, és egy 4 ha-os terület. 114 méterrel a tengerszint felett a legmélyebb területe a Hanságnak, mely egy magas talajvizű terület. Síkság, mocsaras belvizes egységek veszik körbe.
A világ különböző borvidékein milyen különböző kihívásokkal szembesülnek a termelők?
Éghajlati-, talaj- és területi kihívásokkal. Ezek kezelhetőek. Fontos a dűlő elhelyezkedése. Fontos, hogy a gazda el tudja-e szeparálni a szőlőjét az egyéb, hagyományos módon művelt szőlőktől. Van-e elég egybefüggő területe:10-15 egybefüggő sor már elég. A 4-5 sor még nem az, ha a szomszédok konvencionális szereket használnak.
A borászat technológiai háttere is számít. Van-e megfelelő gépesítés? Be tudnak-e menni a gépekkel? Fel tudják-e lazítani a talajt a növények ültetéséhez? A tervszerű permetezést technikailag meg tudják-e oldani? Nem lehet várni 2-3 napot; ami a permetezési tervben le van írva, azt kell véghezvinni. A biodinamikus művelés a hagyományosnál nagyobb fegyelmet igényel.
Egyéb aspektus a szellőzés: lombritkítás, sorok zöldítése, szőlő tápanyag-utánpótlás sokrétűsége.
Azokat a Bordeaux-i borászokat, akik biodinamikus műveléssel próbálkoznak, sokan meggondolatlannak tartják a helyi éghajlati és termőhelyi viszonyok miatt. Te mit gondolsz erről?
Én mindig azt mondom, hogy bárhol lehet valaki biodinamikus. Bordeaux-ban is, Magyarországon is. Nálunk, a Fertő tó körül nagy a vízfelület aránya. Ha ilyen zord körülmények között megél a zweigelt, a merlot, a cabernet, a chardonnay, vagy a pinot blanc, akkor máshol is. Ismerni kell a szőlő tulajdonságait, és aszerint kell vele dolgozni.
A biodinamikában megelőzünk, és nem tüzet oltunk.
Erre bármelyik szőlőfajta alkalmas, csak fajtaspecifikus kezelés szükséges. Különböző betegségekre érzékeny fajtákra különböző eljárást kell alkalmazni.
Hogyan "permeteztek"?
Mi minden második sort permetezzük 8-12 naponta.16-24 nap, mire egy teljes hektárt lepermetezzük. 180-250 liter/hektár permetszert használunk el lombfelület nagyságától függően.
A biodinamikában kontaktszereket alkalmazunk, amikkel szemben nem lesz rezisztens a szőlőket károsító gomba, a konvencionálissal ellentétben. Ezért kell tervszerűen dolgozni. Van, amikor úgy alakítunk ki peronoszpóra elleni védelmet, hogy olyan környezeti hatást szimulálunk, mintha megfertőzte volna a szőlőt a peronoszpóra, ezért a szőlő elkezd védekezni úgy, hogy még nincs is jelen a betegség. Mikor megjelenik a nyomás, addigra a szőlő már felkészült, és nekünk csak rá kell segíteni.
További eljárások még a gyógynövényteás permetezés: minden permetkeverékbe 20% gyógyteát főzünk (csalán, zsálya, fűzfa, zsurló, pitypang stb.), amik az immunrendszert erősítik. Talajfelélesztő preparátumok, szarvasmarhatrágyából készült preparátum. Saját készítésű preparátumokkal oltott komposzt: marhatrágya, széna, szalma, és különböző bokorcserje zúzalék.
Ha azért kell küzdeni, hogy biztosan beérjen a szőlő, mit tehet egy biodinamikus?
501-es kvarc preparátumot használunk. Fölülről szórjuk a permetszert, a kristályok rászállnak a levélre, és ahogy visszaverik a napfényt, többszörösére erősítik a hatását. Ez befolyásolja a növények anyagcseréjét, javítja a fény és hő hasznosítását, ezáltal jobb érést, tárolhatóságot és aromát eredményez. Kétszeri bepermetezéssel akár 1-1.5 cukorfokot lehet emelni, és ez csak egy hegyi kristály, semmi kemikália.
És mit javasolnál egy olyan borászatnak, ahol nagy a szárazság?
Mi a növényeket használjuk. Alternáló kaszával levágjuk a növényeket a sorok között, miután elvirágoztak, ez árnyékot ad a földnek, így sokkal később szárad ki a talaj. Nem lazítjuk rendszeresen, ezáltal sokkal tovább marad meg a nedvesség a talajban.
Mindez munkaigényesebbnek tűnik, mint a hagyományos gazdálkodás, talán drágább is?
Aki megtanulja a technológiát, az akár egy olcsóbb, és sokkal könnyebben fenntartható gazdaságot is kialakíthat. A 15 évnyi tapasztalat után azt mondhatom, hogy biodinamikusként sokkal könnyebb egészségesen tartani a szőlőt, mint egy hagyományos szőlészetben.
Egy burgundi borászat honlapján olvastam, hogy ők először elhagyták a kemikáliákat, és szép folyamatosan váltak biodinamukussá. Ez a folyamat 20 évig tartott. Mindenkinél ilyen lassúnak kell lennie?
Nem feltétlenül, bár az sem baj ha mindenki a saját tempójában csinálja. A lényeg, hogy meg kell tanulni. Nálunk ez 1-2 év volt. 2001-ben 3 ha próbaterületünk volt, 2002-ben átálltunk 54 hektáron biodinamikára. Ha azt nézzük, 1 év alatt sikeres lett. Nem állítom, hogy zökkenőmentes volt, hisz meg kellett tanulnunk ezt a módszert, de ha az ember elhatározza, és kitart az elvei mellett, akkor működik, lásd Bott Frigyes, Rókusfalvy Pál és még sorolhatnám. Megjegyzem, hogy fontos az együttműködés a tanácsadókkal, továbbá a növényvédelem és permetezési stratégia szigorú betartása. El kell kezdeni a szőlőben, aztán a pincében. Sok mindent át kell alakítani, az biztos.
Tehát akkor kinek ajánlod a biodinamikát?
Bárkinek, bármelyik borvidéken. Olyannak, aki meg akarja érteni a biodinamikus folyamatokat, képes fegyelmezetten, tervszerűen csinálni a növényvédelmet. A biodinamikus szőlészetben felöltöztetjük a szőlőt egy nagykabátba, ha lekopik róla a kabát, újra felöltöztetjük. Ezt a szemléletmódot kell megérteni, és alkalmazni, sokszor az időjárástól függetlenül. Ha a szőlő növekedése olyan, tud alkalmazkodni, nem hagyja magára a talajt. Így lesz a talaj és a szőlő erős, feszes, stabil. Kell hozzá elhivatottság, kitartás és tanulás.
A Zwack Open egy korábbi zártkörű kóstolóján Zadravecz Zsolt a Sepp Moser birtokról készült borokat, Rókusfalvy Pál pedig saját borait mutatta be; együtt meséltek az etyeki átállás nehézségeiről. Kattintson cikkünkért>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Magyar fotós, a Borkollégium oktatója nyerte az OIV Centenáriumi fotópályázatát
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!