A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Demeter Zoltán: A pezsgő igazolja, hogy Tokaj mindent tud

Tokaji Március

2016-03-15 | Bánlaki D. Stella


Demeter Zoltán: A pezsgő igazolja, hogy Tokaj mindent tud

Demeter Zoltán ma 20 éves pincészete a tokaji termőhelyek és borok újrafelfedezését tűzte ki célul. Ma már öt Tokaj-hegyaljai faluban, 9 dűlőben, közel 7 hektáron van szőlőterülete, három bortípusa a száraz borok, a Főborok és az Aszúborokon felül a pezsgőn keresztül is kutatja a vidéket. Demeter Zoltánt a Tokaji Március egy mesterkurzusán Mészáros Gabriella kérdezi majd személyes hitvallásáról és Tokaj objektív helyzetéről. Ízelítő abból, amire számíthatunk.


 

Tokaj: álom vagy valóság? Demeter Zoltán vall dűlőkről és borokról a Tokaji Március Nagykóstoló mesterkurzusán>>

Az egységesség vagy az egyediség lehet Tokaj sikerének kulcsa?

A borvidék jellemző szőlőfajtái és területi adottságai is lehetőséget adnak arra, hogy az aktuális világtrendeknek megfelelő borokat tudjunk készíteni. Ugyanakkor a nüansznyi eltérések, amiket az egyes dűlők között felfedezhetünk, a kifinomult ízlésnek megfelelő borok készítésére is lehetőséget adnak. A 2015-ös évjárat száraz borai mindezt egyszerre tudják majd képviselni. Nagy reményeket fűzök ehhez az évjárathoz, ez komoly lépéssel közelíthet minket a világhoz.

 

Ön szerint a száraz vagy az édes borral léphet Tokaj a világpiacra?

Nem kérdés, hogy Tokaj legfontosabb bora az aszú, és hogy a világpiacon az aszúval érhetünk el átütő sikert. Az elmúlt 25 évben készültek nagy édes borok, amelyeket kóstolva éreztük, hogy megérkeztünk valahová. Ezek a borok a világtól mégsem kaptak olyan fogadtatást, mint amilyet szerintünk megérdemeltek volna, vagy akár ma is megérdemelnének. Sikertelenségük szembeötlő volt.

 

Már a kilencvenes évek elején el kellett volna kezdeni divatot teremteni az édes bornak, de ez elmaradt. Nem volt más választásunk, figyelmünk végül a száraz borok felé fordult. Remélem, hogy a döntés helyessége idővel beigazolódik.

A száraz bortípus Tokajnak belépő, útlevél a világba. Sőt, a tokaji száraz borok gyorsan kinőhetnek útlevél szerepkörükből, mivel nagyon magas minőséget tudnak felmutatni. Meggyőződésem, hogy a száraz bor a világba csatlakozás egyik feltétele, és Tokajt szárazboros régióként is számon fogják tartani, de a világ ámulatát valójában majd az édes borainkkal válthatjuk ki.

Vajon mennyit kell még erre várnunk?

A világviszonylatban értelmezhető komoly borok már néhány pincénél elkészültek. Ezek már alkalmasak, hogy szerepet kapjanak a komoly nemzetközi megméretetéseken – és nem borversenyekre gondolok. De a borvidéki siker nem csak a termelőktől vagy letöltött tételektől függ. Magyarország világsikere – legyen szó akár a borról, akár másról – elsősorban az itt élőktől függ. Együtt alkotjuk az országot, így elsősorban nekünk kell képviselnünk, sugároznunk az általunk képviselt kultúrát, értékeket. Minél több magyarnak kellene felfedeznie Tokaj nagyszerűségét, kiválóságát, legalább odáig el kellene jutnunk, hogy a magyar családok karácsonyi asztalán legyen egy palack tokaji aszú. Ha ez bekövetkezik, majd attól kezdve számolhatjuk az időt a világsikerig.

 

Demeter Zoltán: A pezsgő igazolja, hogy Tokaj mindent tud

Hol jut szerep a tokaji pezsgőnek?

A pezsgő Tokajban a kísérletezés elején tart, de hihetetlen biztató eredményeket mutat. Pincészetem volt az első a borvidéken 2013-ban, amely kistermelői pezsgőkészítésre engedélyt kapott. A 2009-es az első évjáratom, és 2012-től kezdve a pezsgőkészítés minden fázisa az én kontrollom alatt zajlik. Ahogy egyre több szüretet élek át, egyre inkább tisztán látom, hogy az Isten nagy borok készítésre teremtette vidékünket, és a furmint által a pezsgőkészítésre is lehetőséget adott.  A pezsgő igazolja, hogy Tokaj mindenre képes, Tokaj mindent tud. A tokaji pezsgőt nem Champagne-hoz kell hasonlítani, inkább a burgundi cremant fontossághoz mérhető. Elsősorban a helyi gasztronómiában lesz jelentősége.

Pezsgőtől az aszúig haladunk majd a mesterkurzuson. Milyen meglepetésekre számíthatunk?

Több tételem ezen a kóstolón debütál majd, a 2015-ös száraz, dűlőszelektált boraim csak néhány hónap múlva kerülnek forgalomba, de néhány már itt bemutatkozik. A Holdvölgy egy új dűlőszelekció, a 100 éve telepített családi Boda dűlő bora pedig egyedülálló darab. Ígéretemhez híven a 2008-as Aszút is megmutatom.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!