A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ezerarcú ökoszisztéma és borok Afrikából

WSET felsőfok, 12. óra, Afrika

2016-04-11 | Vinoport


Ezerarcú ökoszisztéma és borok Afrikából

Aki nem tanult borokról, és már elfelejtette az iskolai földrajzot, biztosan nem gondolja, hogy a forró Fokváros környékén a világ egyik legváltozatosabb és legzöldebb ökoszisztémája található. A helyi boroknak pedig legalább ugyanennyi változata, arca, színe létezik. És ezek némelyike már a világranglistákat ostromolja.


A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

Ha nem szeretne lemaradni a további részekről, iratkozzon fel Egyperces kurzus hírlevelünkre>>

 

Dél-Afrikába az 1650-es években hollandok telepítettek szőlőt – a termeléshez és a borkészítéshez azonban valójában sem ők, sem a helyiek nem értettek. Vagy 40 évvel később, a menekülő hugenották lendítettek a borkultúrán. A szőlő- és borkultúra a következő évszázadokban a betelepülőkkel, a háborúkkal, a rendszerekkel együtt változott, és csak az apartheid befejeztével kapott igazi lehetőséget.

 

Ezerarcú ökoszisztéma és borok Afrikából

 

Pinotage

Pinot noir és cinsault keresztezéséből jött lére, kifejezetten a dél-afrikai klímára született. Önmagában piros bogyós, könnyed, öreg tőkékről nagyobb testű, fűszeresebb borokat ad, gumis, húsos illata is lehet. Gyakran világfajtákkal házasítják.

Ugyan a hatalmas szövetkezeti pincészetek máig uralják piacát (80%-ban), a '90-es évek óta ezek a komplexumok is rákényszerültek, hogy emeljék termékeik színvonalát. Mellettük pedig végre egyre több kistermelő is helyet tud szorítani magának a piacon. 

 

Aki nem tanult borokról, és már elfelejtette az iskolai földrajzot, biztosan nem gondolja, hogy Fokváros környékén virágzik a növénykultúra. Valójában Délnyugat-Afrikában a világ egyik legváltozatosabb ökoszisztémája található – szerencsére a helyiek fontosnak érzik megőrzését, a fenntarthatóságot. 
Igaz, hogy a mediterrán klíma forróságát és szárazságát a hegységek sem mérséklik, de az észak és a délkelet felől érkező hideg szelek és tengeráramlatok igen. Ezen az éghajlaton ma nagyjából fele-fele arányban élnek fehér- és kékszőlők, azok közül is elsősorban a chenin blanc (itt korábban steennek hívták, de mára ismét az eredeti francia elnevezést kasználják) és a colombard, a vörösek közül pedig a cabernet sauvignon, és Dél-Afrika sajátja, a pinotage a legelterjedtebb.
 
Ezerarcú ökoszisztéma és borok Afrikából

 

Hogy Afrika borászata figyel a világra, azt saját apellációs rendszere, a Wine of Origin Scheme (WO, védett eredetű borok) is mutatja. A palackok, amelyeken a WO jelölése megtalálható, garantáltan 100%-ban arról a területről származnak, amelynek neve a címkén szerepel, és legalább 85%-ban adott szőlőfajta és adott évjárat boráról van szó – vagyis összhangban állnak az európai piac követelményeivel. Ugyanakkor a WO besorolás alá tartozó, a legnagyobb egységnek számító Geographical Unit (GU) területek elképesztően nagyok, és ezeken belül engedélyezett a borok házasítása a különböző vidékekről. A legfontosabb a Nyugat-Fokföld (Western Cape), amely Dél-Afrika bortermelésének 90%-át adja.

 

Itt található Stellenbosch az ország bortermelésének központja, ahol a cabernet sauvignon, a merlot és a syrah legjobb oldalukat mutatják. Kutatási és oktatási centrum is ez, de a csúcsborászatokból is itt találni a legtöbbet. 

 

 

Az egyéb területek nemcsak klímában, fekvésben vagy talajban változatosak, hanem ennek megfelelően szőlőfajtákban és borstílusokban is. Paarlban a fehérszőlők dominálnak, beleértve néhány nagyon idős semillon ültetvényt. A legrégebbi területek viszont Constantia egységben találhatók, ahol a Cape Doctornak nevezett hűvös légáramlat a sauvignon blanc-nak kedvez. Van itt késői szüretelésű muskotály is, Vin de Constance néven. A Wine Spectator tavalyi toplistájának 10. helyére éppen egy ilyen csúszott be.

 

A közeli Robertson és Worcester a hatalmas mennyiségben készülő, alacsonyabb árkategóriájú borok származási helye, egyben az erősebb italok szülőföldje. Klein Karoo régióból  pedig kiváló erősített, édes vörösborokat vásárolhatunk.

 

Mivel a chardonnay, a pinot noir, illetve kisebb részben a pinot meunier is jól élnek itt, szinte magától értetődő a pezsgőkészítés. Champagne nevet itt sem szabad használni. Afrika hagyományos eljárással készült pezsgői méthode cape classique (MCC) néven kerülnek palackokba. 

 

Afrika borai tehát éppen olyan változatosak, mint ökoszisztémája. Ráadásul legjobb tételei már a világranglistákat is ostromolják. Ne maradjunk le róluk!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!