A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Lila mezők a Balaton felett

Mit kell tudni a levenduláról?

2011-07-05 | Szántó Tibor


Lila mezők a Balaton felett

A levendulát mindig is legenda övezte. A mezők megannyi festő- és fotóművészt ihlettek meg, a virág régóta a parfümkészítők kedvelt alapanyaga, és nem utolsó sorban csokoládékészítők is receptúráikba foglalják, például én is. Tihanyban jártam, és Zátonyi Szilárd levendula termesztővel beszélgettem, hogy jobban megértsem a levendula növényt. Részt vehettem az aratáson is, a frissen vágott levendula mezőn úgy éreztem magam, mint ha egy parfümös üvegben lettem volna.


A levendulát szeretjük magunkénak érezni, holott nem őshonos növényünk. A Mediterráneumból származik, azonban nagy vízfelületek mellett, sziklakertekben a kontinentális klímán is nagyon jól érzi magát. Meghonosítását elsősorban szerzeteseknek köszönhetjük, akik a mai napig is termesztik.

A levendula növény

A levendula hivatalosan félcserje, ami bokorszerűen nő; a hajtásvégeit kékeslila virágok díszítik. A legértékesebb összetevője a virágban és szárban található illóolaj (1-3% között). Az illóolaj-tartalom nagyban függ a termőhelytől. A levendula alapvetően a Földközi-tenger mellékéről származik, így logikus, hogy a melegebb szub-mediterrán klímán jobb minőséget ad.

A három hazai Grand Cru

Tihany, Pannonhalma, Somló. Mind a három helyen szerzetesek honosították meg a termesztését. Jelen esetben Tihanyról beszélünk, a vulkanikus talaj, a speciális mezoklíma és a magas napsütéses órák száma egészen egyedi és magas illóolaj tartalmú virágokat ad.

Lila mezők a Balaton felett

A világhírnév felé

A szerzetesek mellett, a tihanyi levendula hírnevét a két világháború között Dr. Bittera Gyula teremtette meg. Előtte a levendula mindössze kis mennyiségben termesztett gyógynövény volt. 1926-ban Bittera, korának kiemelkedő gyógynövényszakértője, Franciaországból hozott szaporítóanyagot azzal a céllal, hogy nagy kapacitással és jó minőségben gyártsanak belőle illóolajokat.

Az első 20 hektáros telepítés nagyon sikeres volt, a tihanyi levendula illóolaj-tartalma magasabb volt, mint a franciáké. A sikeren felbuzdulva az ültetvényt kibővítették 100 hektárra, még a tőzsdén is jegyezték. A II. világháború után az ültetvény szerkezete tönkrement, mivel nem művelte senki, egy részére szőlőt telepítettek, a többi pedig elvadult.

Korunk reneszánsza, és akik újraélesztették a legendát

Zátonyi Zsigmond, a pannonhalmi apátság idegenforgalmi kirendeltségének vezetője és fia, Zátonyi Szilárd 1985-ben a Tihanyi félszigeten nyaraltak, és megdöbbenve tapasztalták, hogy az őslevendulást senki sem gondozza. Az akkori nemzeti parktól kibérelték a területet és elkezdődött a telepítés. Az első telepítés itt is rögtön sikeres volt, majd 1997-ben következett a második hullám, így ma már 20 hektáron gazdálkodnak. A termékpalettában megtalálhatjuk a levendula zsákokat, csokrokat és illóolajakat. Kiterjedt kereskedelmi hálózaton keresztül értékesítik termékeiket.

Klónok, tömegszelekció

A kertészeteket járva rengeteg nemesítéssel találkozhatunk. Én is fehér, rózsaszín és francia levendulát ültettem otthon a sziklakert színesítésére. Alapvetően a legjobb minőséget és legmagasabb illóolaj-tartalmat még mindig a francia fajta adja.

Termesztés

A levendula alapvetően ellenálló növény, viszont a gyomok problémát okozhatnak, így nagyon költséges a területek tisztántartása. A gyomirtók használatát általánosságban is igyekeznek visszafogni a tihanyi termelők, tehát megoldásként marad a “mechanikus” fűkasza.  A virágokat kézzel, sarlóval aratják, a szárítás és a csomagolás szintén teljesen manuális, amely nagyban növeli a termesztési költséget.

Lila mezők a Balaton felett

A levendula felhasználási módjai

Élelmiszerek: szörp, csokoládé, zselé, lekvár stb. (Hozzáteszem, kiemelkedő személyisége a levendula feldolgozásnak Tamás Ervin, csopaki borász.)
Fűszerek: fűszerkeverékekben pl. rozmaringgal, borágóval, zsályával, kakukkfűvel
Kozmetika: szappan, habfürdő
Gyógyászat: tea, illóolaj
Hódítás: megannyi parfüm alapja

A levendula hatóanyagai és pozitív hatásai

Hosszan lehetne sorolni a pozitív hatásokat, én csak egyet emelnék ki: rendkívül nyugtató. Ha a fürdővízbe néhány csepp olajat teszünk, vagy valamilyen élelmiszerrel visszük be szervezetünkbe, egy stresszes belvárosi nap után igazán el tud lazítani.

A virág lelke - Hogyan készül a levendulaolaj?

Az eljáráshoz használt lepárló eszköz nagyban hasonlít a párlatoknál alkalmazotthoz. A fő cél ebben az esetben nem az alkohol leválasztása, hanem az illóolajok összegyűjtése. A virágokat közvetlenül a betakarítás után le kell párolni, mert az illóolajok gyorsan elveszhetnek, illetve a virágok befülledhetnek.

A virágokat a kazántérbe gyűjtik, majd gőzt áramoltatnak az edényen keresztül. A forró gőzzel együtt a virág illóolaja is távozik a hűtő csövön át, majd lecsapódik. A gyűjtőedényben a párlatvizet és illóolajat szétválasztják, többször átszűrik, végül kis üvegcsékbe töltik.

A leghíresebb levendula parfüm: Penhaligon's Lavandula

Keserű virágok

A fantasztikus terroir és minőség mellett sajnos a termesztés sok keserűséggel is jár.

A legjobb minőségű tövek magról nevelve adják a legmagasabb minőséget, az első értékelhető termés az 5 év feletti tövektől aratható. Ezzel alapvetően nem is lenne gond, hiszen ez egy, a szőlőtermesztésben is bevállalható időtáv, viszont a palántákat és virágokat még a jelzett és lekerített ültetvényről is gyakran ellopják. Keményebb telek után a kifagyott töveket újra kell telepíteni. Az élő talaj megőrzése érdekében a gyomirtó szereket vissza kell szorítani, az irtás nagyobb részt kézi munkával történhet, a vegetációs időszakban akár kéthetente is szükséges lehet.

ATC - Apellation Tihany Controllé

Mivel a Tihanyi-félsziget amúgy is természetvédelmi terület, ezen belül lehetőség lenne eredetvédelemmel ellátni a levendula termékeket. (A Provence-i levendulánál ez természetes) Vegyszerekre sincs szükség, ellenőrzött ökológiai termelésből származó termék is lehetne egyben. Kétségkívül a tihanyi levendula a világ élvonalába tartozik, és ezért eredetvédett státusszal kellene ellátni.

Az edukáció és a Levendula Ház

Az idei évben nyitotta meg a kapuit a Levendula Ház a belső tó partján. Az elképzelés nagyon jó, az épületben megismerkedhetünk a Tihanyi-félsziget kialakulásával, élővilágával, néprajzával és történelmével. Az épületen belül interaktív szemléltető eszközökön keresztül ismerhetjük meg a félsziget jellegzetességeit.

Itt a nyár, aki a tóparton jár, feltétlenül látogasson el Tihanyra, fantasztikus hely!

Köszönet a cikkhez nyújtott segítségért Zátonyi Szilárdnak és Zólyomi Zsoltinak.

Néhány hasznos link:

Tihanyi levendula: http://www.tihanyilevendula.extra.hu/
Tihanyi Levendula Ház: http://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/tihany_levendulahaz/
Tihanyi levendula palánták: http://www.tihanyilevendulapalanta.hu/Tihanyi_levendula_.html
Levendulás csokoládé: http://www.szantotibor.com/
Levendula alapú parfümök: http://www.zolyomiparfums.com/

 Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!