A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megalapozni Dél-Afrika boridentitását

Dewaldt Heynst kérdeztük 1. rész

2015-01-01 | Tóth Adrienn


Megalapozni Dél-Afrika boridentitását

A Saronsberg pincészet borászával készített interjúnkban elsőként nem is szőlészeti és borkészítési filozófiáján át közelítjük meg a borászatot, hanem magán Dél-Afrikán mint bortermelő országon és az utóbbi évtizedekben ott lezajló változásokon keresztül. Megértve a körülményeket sokkal érdekesebbé és komplexebbé válnak az egyedi történet kapcsán kapott válaszok.


Mennyiben tekinthető kialakultnak Dél-Afrika borászata?

 

Az utóbbi húsz évben jelentős változásokat éltünk át, és még ma sem mondhatjuk, hogy megszilárdultak volna a körvonalak, hiszen egyre több fiatal borász lép ki a színpadra, akik bátran kísérleteznek korábban szőlőtermesztésre nem használt területekkel, új borstílusokkal.

 

Azt, hogy mit jelentettek húsz évvel ezelőtt a dél-afrikai borok, ma már ismeri a nemzetközi borvilág, de úgy gondolom, hogy ennél sokkal izgalmasabbak azok a folyamatok, amelyek napjainkban játszódnak le nálunk. Létkérdésnek tekintem, hogy túllépjünk a régi elképzeléseken, és megalapozzuk az ország boridentitását.

 

Hogyan fogalmazható meg az a stílus, amely ön szerint pozitív jövőképet jelentene Dél-Afrika számára?

 

Nekünk az európai borok által megjelenített eleganciát kell ötvöznünk az újvilági tételeket jellemző erővel. Dél-Afrikában mindig is meghatározóak voltak a nagy márkák, de ebben az új szerepkörben óriási felelősség hárul majd azokra a volumen szempontjából kisebbnek számító pincészetekre, amelyek a prémium minőségben érdekeltek, és elég erősek ahhoz, hogy fellépjenek a nemzetközi borvilágban.

 

Megalapozni Dél-Afrika boridentitását

 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy pusztán a kis méret jelenti a sikerhez vezető utat. Mióta arra lehetőség nyílt, sokan alapítottak pincét és kezdtek önállóan borokat készíteni. Ez egy várakozásokkal teli, ugyanakkor nehéz időszaknak bizonyult. Sok olyan borászat, amely esetében nem volt tiszta a cél, a stílus, nem tudott életben maradni. Erre a letisztulási folyamatra azonban szükségünk volt, a dél-afrikai borászat ettől erősebb lett, hiszen azok a piaci szereplők maradtak fenn, amelyek tudják, hogy mit is akarnak.

 

Dél-Afrika a szó szoros értelmében a világ másik végén található. Ilyen távolságból hajlamos az ember az általánosításokra. Mennyiben egységes az ország bortermő vidékként?

 

A nemzetközi borvilágot nézve Dél-Afrika nem tartozik mennyiség szempontjából a legjelentősebb bortermelők közé, sőt inkább a kisebbekhez sorolnám magunkat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nálunk minden bor ugyanolyan lenne. Kiindulásként két főbb hatást különböztethetünk meg: az óceánét és a szárazföldét, ezen túl azonban az egyes régiók domborzati és talajadottságai mind befolyással bírnak a konkrét mikroklímára.

 

Több más újvilági bortermő országhoz képest Dél-Afrika kapcsán sokszor beszélnek egy hűvösebb éghajlati elemről, de a mi bortermő területünkön például jelentős mennyiségű a napsugárzás, és ebben eltérünk közvetlen környezetünktől. A pincészetünk Dél-Afrika nyugati csücskében található, körülbelül kétórás autóútra Fokvárostól, Tulbagh határában.

 

 

Mit kell tudnunk erről a régióról?

 

Az óceántól távolabb helyezkedünk el, az esetünkben a szárazföld belsejének ugyanakkora hatása van a mikroklímánkra, mint a kontinenst körbeölelő vízfelületnek. Ennek köszönhetően jelentős a nappal és éjszaka közötti hőmérsékletkülönbség; a telek hidegek, a hegyeket ilyenkor hó borítja.

 

A szőlőink egy kisebb völgyben fekszenek, amelyet hegyek vesznek körül. A domborzatnak nem csak a csapadékeloszlás és a szél szempontjából nagy a jelentősége, az egyes ültetvények elhelyezkedése alapján az eltérő tengerszint feletti magasságok változó hőmérsékleti értékeket és talajadottságokat produkálnak.

 

Mi két birtokot működtetünk, amelyek hajdan egy tulajdonban álltak, ekkor Waverennek és Welgegundnak nevezték őket. Ezek a területek a Saronsberg-hegység lábánál fekszenek, amelyről a pincészet a nevét kapta. Mindkét zóna esetében átfogó talajtani és klimatikus tanulmányokat végeztük, hogy az optimális szőlő kerülhessen kiválasztásra mindegyik termőtáj esetében. Az eredményekre támaszkodva jelentős mértékű újratelepítéseket hajtottunk végre a 2000-es évektől.

 

Miben különbözik Waveren és Welgegund?

 

Az előbbi egy 350 hektár méretű terület, amely a völgy alján helyezkedik el, a talaj itt mállásban lévő pala. Az innen származó gyümölcsre a magas fokú koncentráció és az erőteljes tanninszerkezet a jellemző.

 

Megalapozni Dél-Afrika boridentitását

 

Welgegund kisebb, 150 hektár nagyságú és a Saronsberg-hegység lábánál terül el, arra kúszik fel. Ez az oka annak, hogy a szőlők itt nagyobb tengerszint feletti magasságon teremnek, az átlaghőmérséklet 4-5 fokkal alacsonyabb, mint Waverenben.

 

Többféle talajtípus határozható meg errefelé: homokos és vörös agyag, különböző mennyiségű kaviccsal. E régió borai elegánsabbak, több bennük a virágos jegy. A két eltérő adottságú termőterület biztosít számunkra lehetőséget az általunk elképzelt házasítások megalkotására.

 

Cikkünket holnap ITT folytatjuk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!