A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megismerni a világ legjobb pinot noir-jait

WSET felsőfok, 4. óra

2016-02-01 | Vinoport


Megismerni a világ legjobb pinot noir-jait

Burgundia a világ legjobb pinot noir borait adja – ezzel az állítással kevesen vitatkoznának. De azt már ritkábban halljuk, hogy a világ legkifinomultabb chardonnay borai is innen származnak. A Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyamának 4. óráján a Burgundiát, és szöges ellentétét, Elzászt is megismertük.


A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

 

Előadó: Dr. Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium vezető oktatója

 

A Champagne-ról szóló részben már belekóstoltunk Franciaországba, összességében mégis csak most, Burgundián keresztül nézzük meg először közelebbről. Franciaország a világ legtöbb bort előállító országa volt múlt évben, de a borkészítésben és fogyasztásban, a kapcsolódó apellációs és értékelési rendszerek kialakításában mindig is élen járt. Apellációs rendszerében jelenleg a borok címkéjén is látható AOC (Appellation d'Origine Protegée) jelzés ad információt a bor származási helyéről, minőségéről, és általában a stílusáról is. Az alacsonyabb minőséget ahogy minden EU-s országban itt is a VdP (Vin de Pays) és a Vin de France (korábban Vins de Table) borok jelentik.

 

Ezen belül aztán az egyes régiók különböző részeinek, specifikus elnevezéseinek és előírásainak megismerése komoly feladat, és mind közül joggal nevezhető Burgundia a legnagyobb falatnak. Az ország közepétől keletre húzódó régió két fő szőlőfajtája, a chardonnay és a pinot noir ugyanis érzékenyen reagálnak a különböző terroirra, az egyedi nevet viselő területek, és az onnan származó borok feltérképezésének talán nem is lehet a végére érni.

 
A Franciaországra jellemző területi-minőségi kategóriákon belül Burgundiában az alábbi három érvényes: 
  1. Régiós AOC-k: a piramis alja. Maconnais kivételével mindegyik nevében viseli a Bourgogne nevet, például Bourgogne Aligoté. Kiemelt alrégiók a Bourgogne-Hautes Cotes de Nuits, Bourgogne-Hautes Cotes de Beaune, Bourgogne Cote Chalonnaise.
  2. Településszintű apellációk: Chablis, Givry vagy Gevrey-Chambertin. A teljes termelés harmadát adják. 
  3. Kiemelt területek: a Premier és Grand Cru-vel rendelkező települések itt külön apellációt jelentenek, így lehet az, hogy Burgundiának 100 apellációja van, miközben Bordeaux-nak csak 60, utóbbi mégis több mint háromszor annyi bort termel. A Premier Cru területek száma Burgundiában meghaladja a 600-at. A Grand Cru borok pedig a régió teljes termelésének mindössze alig több mint 1 százalékát adják (ezek címkéjén sokszor nem is érzik szükségesnek feltüntetni az apelláció nevét).

A világ legszebb pinot-i és chardonnay-i

Burgundia adja a világ legszebb pinot noir borait – ezzel az állítással nem sokan vitatkoznának. A szőlőfajta az egész régióban megtalálható, de a meszes márga talajokon teljesít a legjobban. Összesen a területek harmadán terem. Bora fiatalon piros bogyós gyümölcsöket idéz, éretten animális jegyeket mutat. Gyakori az egész fürtös áztatás kocsánnyal, és a cukrozás sem ritka. A 16-18 hónapos fahordós érlelése errefelé teljesen normális, és az innen származó pinot-k érlelhetők leghosszabban palackban is. Dr. Mészáros Gabriella egyik nagy kedvence a Domaine Comte de Vogüé pinot-ja.

 

A hírnév tekintetében háttérbe szoruló chardonnay az itt található szőlők felét adja. Pedig a burgundi, különösen a chablisi termelők úttörő szerepet játszottak a magas minőségű chardonnay-k elkészítési módjainak kikísérletezésében. Hordós erjesztés és érlelés (6-9 hó), almasavbontás és seprőn tartás mind az eszköztárukban vannak régóta, és ma is kézi műveléssel adják meg a fajtának a tisztelet.

 

A Chablis városán keresztülfolyó Serein mentén a szőlők a dombok vonalát követik. Burgundia egyébként egyike a világ azon borvidékeinek, ahol a legsűrűbben állnak a tőkék: a 12 ezer tőke / hektár is előfordul errefelé. Ezek többségét alacsony kordonon tartják.

A régióval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az alábbi táblázat mutatja:

Megismerni a világ legjobb pinot noir-jaitBeaujolais-t ezúttal szándékosan nem soroltuk ide

 

Elzász

Elzász több tekintetben is szöges ellentéte Burgundiának, elsősorban arra gondolunk, hogy sem szőlőfajta, sem talaj, sem bortípus tekintetében nem tudunk innen kiemelni egyetlen karakteres, jellegzetes helyi típust. Lehet, hogy ez csak az egységes, kiforrott koncepció és marketing hiányára utal, de tény, hogy a régió eleve több kis, sokszor 3 hektárnál is kisebb elszórt területből áll. Ezeken gránit, mészkő, homokkő, agyag, de még vulkanikus talaj is található. A szőlőfajták közül a rajnai rizling (20%), a pinot blanc (20%), a fűszeres tramini, a szürkebarát (ezeket címkézték korábban Tokay d'Alsace-ként vagy Tokay Pinot Grisként), a sárgamuskotály, a sylvaner és a pinot noir jellemző. Területileg mégis mindössze két csendes borokat adó apellációt különböztethetünk meg: Alsace AC-t, és az Alsace Grand Cru AC-t. (Ezen kívül létezik még a habzókért felelős Crémant d'Alsace AC.) Utóbbi szigorúbb szőlőtermesztési és borkészítési feltételeinek jelenleg 51 terület felel meg – habár kritikusok szerint erre nem mindegyik érdemes.

 

Megismerni a világ legjobb pinot noir-jait

Az elzászi borokat böngészve jó, ha tudjuk:

Ha érdekli, hogy milyen burgundi és elzászi borokat kóstoltunk a Borkollégiumban, ide kattintson>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!