A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szepsy István megtalálta az X-faktort

1. rész

2017-02-10 | Bánlaki D. Stella


Szepsy István megtalálta az X-faktort

Tokaj borait az ásványosság különbözteti meg – nem a sav a titok nyitja, hanem a dűlőnként változó talajösszetétel. Ezen felül pedig a limitáltság a kulcsszó és a beazonosíthatóság. Mádon beszélgettünk.


"Mi senki után nem megyünk, mi senkit sem akarunk meggyőzni" – Szepsy István sem az újságírókat, sem a kereskedőket, sem az éttermeket nem keresi, különösen mostanában nem. "Már nyilatkoztunk mindenfélét tavaly, most egy ideig csak a kemény munkára koncentráltunk." De aki mádi otthonában keresi fel a borászt, azt mindig szívesen fogadja. A Vinoport-Borászportál-Winelovers csapatára egy egész napot szánt.

 

Januári látogatásunkkor éppen címkézték a borokat a családi ház feldolgozónak kialakított pincében – kézzel. Egy nagyobb (ember nagyságú) csomag már útra készen állt a helyiség sarkában, a megadott cím Ruszt volt. Rákérdeztem. 

A nagyon nagy márkák mögött óriási tőkék vannak. Ha ezt vesszük figyelembe, akkor nincs esélyünk. Ha azt vesszük figyelembe, hogy mekkora a termőhelyi potenciál Hegyalján, akkor viszont bármit elérhetünk."

 

 

@vinoport.hu által közzétett videó,

 

A Szepsy Pincénél a termelt bormennyiség a jövőben akár a duplájára is növekedhet. Viszont a Szepsy márkanevet továbbra is csak a lehető legmagasabb minőségű tételek kaphatják majd meg, tehát létrejöhetnek különböző almárkák. Az épülő koncepció része az újragondolt árpolitika, amelyet jövőre fognak bejelenteni, az egész folyamat kibontásához viszont még legalább három-négy év kell, mondja a borász.

Szepsy3

Létezik Hegyalján egy Szepsy nevű dűlő is, ezért állandó családi poén, hogy mikor készül végre el a "Szepsy a köbön", azaz amikor a termelő, a márka és a dűlő nevének helyén is a Szepsy szerepel majd. "Sajnos ez a dűlő nem a legeslegjobb adottságú, a talaj ott nem elég rétegzett."

A karaktereket mutatják meg

A családnak jelenleg 25 különböző dűlőben van területe, ebből a borász szerint hat lehet "grand cru", vagyis az általa megálmodott, saját dűlőbesorolási rendszer szerint kiemelkedő terület. Ezek közül pedig csakis egyetlenegy lehet majd a csúcsok csúcsa, jó eséllyel a Szent Tamás. "Tokaj borait az ásványosság különbözteti meg – nem a sav a titok nyitja, hanem a dűlőnként változó talajösszetétel." Vagyis arra jött rá, hogy minél összetettebb, változatosabb a talaj egységnyi területen, annál egyedibb lesz a bora. "Az elsőosztályú dűlők talajai általában rétegezettebbek, ez valami olyan plussz kellemet ad, ami számít. Nehéz ezt értelmezni, de számít..." Ez az X-faktor, mondja később. "A limitáltság a kulcsszó és a beazonosíthatóság" – ez alapján lehet magasan árazni.

 

 A 66 éves Szepsy már nem szalad úgy, mint régen, de sok komoly dolgot véghez akar még vinni. "Minden úgy néz ki, mint egy dzsungel, nincs szőlőkultúra Tokaj-Hegyalján. Lassan elfogynak a lehetőségek, és a Tokaji-hegyet birtokba kellene venni." Aztán ott van még a fent említett mennyiségi növekedésen, márkaépítésen, és pozicionáláson túl piacteremtés is. Nem csak a saját boroknak, hanem en bloc a tokajinak.

 

Szepsy István megtalálta az X-faktort

Fotó: Móricz-Sabján Simon / A 100 legjobb bor magazin

 

A Szepsy borok elsősorban csúcséttermekbe kerülnek. Megtalálhatók például a Michelin-csillagos budapesti helyeken, amelyek vendégköre 80-90%-ban külföldiekből áll. De Szepsy borokat rendelhetünk külföldi csúcséttermekben is, például a Fat Duckban, hogy csak az egyik legismertebbet említsem. Franciaországban, néhány észak-európai országban, valamint Hong Kongban és Tajvanon is ott vannak. Ezeken a helyeken jellemzően a 3-4 ezer forintos palackokból 20-25 ezer forintos palackok válnak a borlapokon. "Mi értéken alul adjuk a borokat." 

Kézfeltartás ötmilliónál

Kiállításokra, expókra, kóstolókra nem járnak, számos étterem személyesen, egyenes úton rendel Mádról. Ami bor készül, az így is elfogy. A Nagy Tokaji Borárverésen viszont eddig négyből háromszor részt vettek. Kétszer Szepsy bor érte el a legmagasabb leütési árat, Szepsy István mégsem tartja sikeresnek az árveréseket.

 

Két évvel ezelőtt a 2013-as Nyúlászó „58” furmint különösen heves csatát váltott ki a teremben két licitáló között, hogy végül az 1,2 millió forintos kikiáltási árhoz képest jóval magasabban, 8 millió forintnál üssék le. Egy gönci hordónyi (136 liter) tételről van szó, vagyis a záró palackár ennél a bornál így (áfával és jutalékkal együtt számolva) közel 44.000 forint. A tétel boldog tulajdonosa egy magyar vállalkozó lett.

2015-ben pedig a Szepsy Úrágya 91 Tokaji Furmint 2014 kelt el az 1,6 millió forintos kikiáltási ár helyett 5 millió forintért, hasonló mennyiségben. 

 

 

"Egy hordónyi bor – túl kis mennyiség ez egy kereskedőnek, az ár viszont sok" – mondja a borász. Szepsyt tehát az zavarja, hogy még egy sikeresen eladott árverési tétel is egyetlen tulajdonosnál köt ki, ez pedig akadálya lehet annak, hogy a bor, és ezen keresztül a pincészet illetve a borvidék híre számos fogyasztóhoz, akár különböző fogyasztói körökhöz jusson el. Véleménye szerint árverezni inkább idős, különleges tételeket lehet, ritkaságokat. Ezért is gondolkodott el azon, hogy 2017-ben is részt vegyen a Tokaji Borlovagrend programján. Végül a részvétel mellett döntött.

 

Mit adhat el az áprilisi árverésen? 2015-ből nyolc különböző dűlőszelektált furmint készült, többségükből néhány száz palack. Most már az is sejthető, hogyan zár a 2016-os évjárat. Cikkünk második részéből ez is kiderül.

 

Addig is olvassa el legutóbbi Szepsy-cikkeinket:

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!