A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Természetesen nincsenek járhatatlan utak Tokaj-Hegyalján sem

2014-04-15 | Rosso Rosso


Természetesen nincsenek járhatatlan utak Tokaj-Hegyalján sem

Hegyalján jártunk a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon, s megkértük Stumpf Miklóst, a birtok igazgatóját, hogy vezessen körbe minket, meséljen a pincészet gondolkodását, szemléletét is meghatározó bio fogalmáról, s persze, ha már arra jártunk, kipróbáltuk a Ford új Rangerjét is.


A pincészet története legalább annyira kalandos és romantikus, mint maga Hegyalja. A Németországban élő grófi családtól a kommunizmusban elvett területek visszaszerzése ma már talán kalandosnak is tűnhet, de a birtokszerkezet és stílus kialakítása már inkább a jól felépített és tudatos munka eredménye. Jelenleg mintegy 35 hektáron, organikus módon termesztik a szőlőt a Degenfeldnél, hogy abból tiszta és jól felismerhető stílusú borokat készítsenek.

Szemléletes volt, ahogy Stumpf Miklós bemutatta a területeket, s beszélt arról, hogy milyen odafigyeléssel gondozzák a szőlőket. Az egyik legizgalmasabb téma az ökologikus gazdálkodás szemlélete és gyakorlati megvalósulása volt. Kiderült, hogy ez egyáltalán nem is olyan egyszerű feladat, s amellett, hogy egyre divatosabban hangzik, nagyon is hasznos, és a fenntarthatóságot szolgálja. Szokták mondani, hogy a földet az unokáinktól kaptuk kölcsön, s nem árt, ha olyan állapotban adjuk nekik vissza, amilyenben elkezdtük használni. Ez a szemlélet a Degenfeld egész stratégiáját, piacépítését és kommunikációját is meghatározza.

Bor és autó – férfias, erőteljes, mégis elegáns

Stumpf Miklós, ha nem is esett első látásra szerelembe az új Ford Rangerrel, azt nem tagadta, hogy kellően inspiráló hatást gyakorolt rá a pickup erőteljes és férfias megjelenése. „Az autó külseje abszolút vonzó a számomra, erőt is sugall, de az elegancia is ott van benne. Azt kapom, amit elvárok egy amerikai típusú autótól: kellően robusztus, s kellően erőt sugárzó – ami fontos, hiszen mégiscsak egy haszonjárműről, egy fél-meddig erőgépről beszélünk.

Amikor megláttam az erőforrás méretét, kissé tartottam attól, hogy ez egy díszautó, s nem biztos, hogy ki tudja szolgálni azt a sokféle munkát, amit a birtokon végzek. Azonban a közös nyomócsöves 2,2 literes dízel egy tökéletesen megtervezett és kivitelezett motor, nekem pozitív csalódás volt. Jól mozgatja az autót, s ott adja le a kellő nyomatékot, ahol kell.

A gumi, amivel elhoztam, nem igazán terepre való, egy megfelelő abronccsal azonban nem nagyon van olyan terep, ahol ne állná meg a helyét. Amikor a sorok között kell autóznod, nagy előny, hogy be tudod hajtani a tükröt, s nyersz vele jó néhány centit.
A belső tér kialakítása tényleg sokkal személyautósabb, mint sok más hasonló pickupban, s nagyon tetszett a strapabíró, mégis igényes textilhasználat.

Természetesen nincsenek járhatatlan utak Tokaj-Hegyalján sem

Közúton lendületesen és progresszíven hajtható. Stabilan 2500-as fordulattal dolgozik, s a fogyasztása is ésszerű határok között mozog, kb. 10,5 literrel lehet kalkulálni autópályán. Van benne tempomat, ami hosszabb távon igen praktikus.

Organikus, bio vagy biodinamikus?

A bio szó használata sokak számára kissé homályosan hangozhat, ha borokról beszélünk, ezért Miklós elmagyarázta, hogy mit is jelent náluk ez a fogalom. Sietett rávilágítani, hogy ez nem biodinamikus metodika, nincs Hold-naptár, sem preparátum. „Ha szabatosan akarok fogalmazni, ez organikus gazdálkodás, tehát nem használunk rovarölő és gyomirtó szereket.

Ez egy természet közeli, a környezetünk értékeinek megőrzésére irányuló gazdálkodási mód.  Természetesen mi is permetezünk, de csak olyan szereket használunk, amelyek nem károsítják a talajt és az élővilágot, és nincs károsanyag-felszívódás sem a növényben, sem a talajban. Vízüveget és ként, narancsolaj-kivonatot, sütőport használunk, és lombtrágyázunk is. Odafigyelünk a lombozat évjárat szerinti kialakítására is, például egészen máshogy kellett kezelni a lombsátrat 2010-ben vagy 2013-ban. Ez egy interaktív játék, ahol a természettel kell zöldágra vergődni.

Ahhoz, hogy organikusan tudjunk gazdálkodni, a tudatos munkán kívül azért jól jön az is, ha szerencsés az ember. Mi azok vagyunk, ugyanis a két elkülönülő birtoktesten, a Terézia-dombon (a birtokközpont szomszédságában), s a Galambos-, a Zomborka-, a Szemere- és a Borkút-dűlö adta egységben is meg tudjuk valósítani az organikus gondolkodást.

Miklós néhány remek és érthető példával szemléltette, hogy mennyire fontos együtt élni, együtt lélegezni a szőlővel. „Sok olyan jelenséggel találkozunk évről évre, amelyek nem általánosak, egy-egy évjárat egyedi karakterét mutatják, s ezeket mi is minden évben tanuljuk, újraértelmezzük. Viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a borászat és a geisenheimi egyetem között hosszú távú és gyümölcsöző együttműködés alakult ki, ami például abban is megnyilvánul, hogy rendszeresen fogadunk diákokat onnan.

Természetesen nincsenek járhatatlan utak Tokaj-Hegyalján sem

Most is több gyakornok tanulmányozza a bio művelésmódot nálunk - ez számukra is egy hasznos tapasztalat. 2 hónaptól akár 2 évig terjedően is van, hogy itt marad egy diák, s ez idő alatt rengeteg hasznos tapasztalatot tud felhalmozni. Ez egy titpikus win-win helyzet, mindkét fél nyertesként tud kiszállni belőle. Nekünk például az is segítség, hogy be tudjuk vonni őket a munkába, s ezzel ők is hozzájárulnak a sikerhez.

 Bor és autó – imponáló erő és kényelmes lágy belső tér

Ha valamelyik borunkhoz kellene hasonlítani az új Ford Ranger karakterét, talán a 2012-es furmintunkat tudnám megnevezni. Amikor ránéztem az autóra, egyből egy férfias, erőteljes stílus jutott eszembe, s a biofurmintunk pont ilyen. Hordóban fogant és fejlődött, van egy erőteljes kisugárzása, de mégis elegáns. A hordós iskolázásnak köszönhetően a bornak is van egy masszív teste, ugyanúgy, mint a Rangernek. Az erő mellett menet közben viszont kellően lágy és puha érzést is képes nyújtani a Ford pickupja, amely a bor férfias karaktere mögött is megbújik, krémesség és kerekség formájában.”

Tudatos és megfontolt átállás

„2009-ben kezdődött el az organikus gazdálkodásra való átállás hároméves folyamata, amely azóta az összes területünkön lezajlott, így elmondhatjuk, hogy az ültetvényeinkről származó borok bioborok. A három évre azért van szükség, hogy kiürüljenek a szermaradványok a talajból, amelyek a konvencionális termesztéstechnológia révén kerültek oda. Három ütemben, nagyjából arányos mértékben tudtuk végrehajtani az átállást, ami egyébként Degenfeld Mária grófnő és férje, dr. Thomas Lindner tulajdonosok kifejezett kérése is volt.

Természetesség úton és dűlőben

„Szigorú termesztéstechnológiánk van, de például a takarónövényekkel állandóan kísérletezünk. Különböző magkeverékeket használunk, s ráadásul ezt a területek talajszerkezetéhez és az évjárathatásokhoz is hozzárendeljük. Ha jó a keverék és az évjárat együttes hatása, akkor három évig tudjuk használni. A pillangós növények közül több is hasznunkra lehet, például a mustár, a bükköny, a vörös- és fehérhere, de a facélia (közönséges mézontófű) is gyakran belekerül a keverékbe.

Úgy tűnik a legjobb megoldás az állandó odafigyelés és keresgélés, majd a tapasztalataink dokumentálása, így tudjuk nyomon követni, hogy az eltérő talajtípusokhoz milyen takarónövényzet társítható. A lucerna ugyan lehet vírushordozó is, de sokszor nagyon hasznos, mert gyorsabban és erőteljesebben fejlődik, mint a gaz. Miklóstól megtudhattuk azt is, hogy a perjének is van jó tulajdonsága, ugyanis egyszikű, és elnyomja a kétszikű gyomnövényeket. Hátránya, hogy nagyon kötötté teheti a talajt. Vannak olyan évjáratok, amikor meg kell hoznunk a szőlő érdekében azt a kényszerű döntést, hogy feltörjük az elvetett takarónövény alatt a talajt, mert az első a szőlő.”

Természetesen nincsenek járhatatlan utak Tokaj-Hegyalján sem

„Ha most új telepítésben gondolkodnék, pihentetném a talajt, feltölteném tápanyaggal, amennyivel kell, például komposzttal – amelyet saját magunk állítunk elő –, majd hagynám, hogy pihenjen.  Ezután bevetném takarónövénnyel, amelyet kiszántanék, majd visszaforgatnám, s a takarónövények formájában nem csinálnék konkurenciát a szőlőnek három évig, hanem hagynám, hogy úgy kezdjen el fejlődni. Ezek mind olyan tapasztalatok, amelyeket meg kell értenünk, tanulnunk, majd újra felhasználnunk.”

Az új Ford Ranger is természetesen viselkedik, legyen a meghódítandó terep dűlőút, sorköz vagy országút. Nem igazán volt olyan hely, ahol ne az lett volna természetes, hogy megoldja a rá váró feladatokat, s a gazdaságos üzemanyag-használat, illetve az alacsony károsanyag-kibocsátás révén is közel áll a birtok természetközeli gondolkodásához. (X)

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!