A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló a cserszegi fűszeresről

Virágcsokor a pohárban

2012-10-16 | Tóth Adrienn


Ahogy haladunk az októberben, és közeledünk a híres Márton-naphoz, furcsa módon a hűlő időjárás mellett sem csak a testesebb vörös- és fehérborok járnak az ember eszében, hanem az új évjárat első hírnökei. Bár az újborok jó része több szőlőfajta házasításából készül, a cserszegi fűszeres az egyike azon fajtáknak, amelyek az elsők között palackba kerülnek az új évjáratból. Hogy 2012-es darabjait méltóképp köszönthessük, összegyűjtöttünk tíz információt a szőlőfajtával kapcsolatban.


1. A cserszegi fűszerest a 2010-ben elhunyt Dr. Bakonyi Károly keresztezte Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákból Cserszegtomajon. A névadó település a Zala megyei Keszthely mellett található. A nemesítés folyamata 1960-ban ért véget, ám állami elismerésére 1982-ig kellett várni.

2. Bakonyi Károly az ’50-es években klónszelektáló munkáját követően fehérbor-szőlőfajták keresztezéses nemesítésébe kezdett. Ebben az időben hozta világra a cserszegi fűszerest, amely különleges illat- és ízvilága mellett a fagyoknak való ellenállóképességével hívta fel magára hazánk északi szőlészeinek figyelmét.

3. A téli fagyokkal szemben tehát ellenálló, így hosszabb idegi tartó hideg idő esetén is kisebb az esély arra, hogy a tőke maradandó károkat szenvedne. Nem kedveli viszont a szárazságot, ezért aszályos években vagy területeken érdemes alacsonyabbra venni a termésátlagot.

4. Az alacsony hőmérséklettel szembeni ellenállóképessége azért is lényeges, mert tavasszal korán lendül munkába: a fakadás és a virágzás is hamar elindul. Ebben az időszakban pedig minden szőlő érzékeny életfázisban van.

5. A közepes méretű fürtök alakja vállas, kúpos, közepesen tömött. A bogyók kicsik, az érés kezdetén pirosas beütést kapnak, amely az ideális cukorfok elérésének idejére, általában szeptember második felére akár borostyánra is válthat.

6. Bora jellegzetes aromavilággal bír: virágos, parfümös jegyei alapján könnyű felismerni, hogy az illatos borok családjába tartozik. Illata és íze mellett sikerében nagy szerepe van még annak, hogy nem hajlamos a lelágyulásra, savai általában állják a sarat.

7. Leginkább fajtaborként ismerjük, azonban érdemes tudni, hogy gazdag aromatikája miatt házasításokban is alkalmazzák. Több egri termelő szán például szerepet neki az új fehér cuvée-ben, az egri csillagban.

8. Szerte az országban foglalkoznak a borászok ezzel a szőlőfajtával, legnagyobb kiterjedésben azonban az alábbi borvidékeken találkozhatunk vele: Csongrádi, Hajós–Bajai, Kunsági, Etyek–Budai, Balaton-felvidéki, Zalai borvidék.

9. Ha ételt keresnénk hozzá, válasszunk könnyed fogást! Készíthetünk hozzá csirkesalátát, ősszel például szőlőszemekkel gazdagítva, vagy tálalhatjuk almával, sült pulyka társaságában. Nem kell azonban ragaszkodni a komplikált ételekhez: egy szendvics vagy néhány frissebb sajtfalat mellé is tölthetünk belőle egy beszélgetős estén.

10. IDE kattintva megtekintheted a Vinoport borajánló rovatába feltöltött, cserszegit tartalmazó vagy kizárólag abból készülő borokat.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!