A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vinho verde, Portugália

Borismeret

2014-08-30 | Tóth Adrienn


Vinho verde, Portugália

Az Északnyugat-Portugáliában található borvidéket manapság vinho verde nevet viselő borairól ismerjük, a régió hagyományos elnevezése azonban Minho. A vidék több szempontból fontos, egyrészt itt készül Portugália nemzetközi szinten egyik legismertebb nem erősített bora, másrészt ez a régió felel az ország bortermelésének közel ötödéért. Persze e két tényező között szoros az összefüggés. A vinho verde könnyed, savgazdag, alacsony alkoholtartalmú bor, legyen bár a színe fehér, rozé vagy vörös.


Történelem

 

A vinho verde szó szerint zöld bort jelent, ez a kifejezés ugyanakkor nem a bor színére, hanem annak frissességére, üdeségére utal. Mindez annál is inkább igaz, mert a vinho verde az ’50-es, ’60-as években induló exportértékesítések növekedéséig inkább vörösbort jelentett, mint fehéret. Mivel azonban a nemzetközi piac nem értékelte a karcsú, savas vörösborokat, a ’80-as évek óta már inkább a fehér tételek a meghatározóak.

 

Ugyancsak változásnak számít, hogy a borokra jellemző enyhe pezsgés sokáig annak volt köszönhető, hogy a borok természetesen magas almasavtartalmának lebontásakor a gazdák megőrizték a szénsavat a borokban. Manapság ezzel szemben inkább a palackozás előtt adnak a borhoz külső forrásból származó szén-dioxidot, így tartva meg a bor jellegzetes stílusát.

 

Szabályozás

 

A borvidék határait 1908-ban húzták először körbe, szabályozásának alapjai 1929 tájékáról származnak, míg hivatalos DOC (Denominação de Origem Controlada) státuszt 1984-ben kapott. A vinho verde borok alkoholtartalma a törvényi követelményeknek megfelelően 8-11,5% között mozog; ha ezt meghaladja, nem viselheti a vinho verde nevet, ilyenkor a Minho kerül a címkére.

 

Vinho verde, Portugália

 

Kivételt képez a kilenc alrégió egyikében, Monção és Melgaço települések határában készített bor, amely az óceántól elzárt mikroklímának köszönhetően melegebb és szárazabb az átlagosnál. Itt a borok alkoholtartalma gyakran eléri a 13-14%-ot, amelyben természetesen része van az alacsonyabb terméshozamoknak és a piacon elérhető magasabb áraknak.

 

Elhelyezkedés, természeti adottságok

 

A borvidéket északról a Minho folyó, délről pedig Porto városa határolja. Klímájára azok az óceán felől érkező szelek vannak a legnagyobb hatással, amelyek esőt hoznak a borvidékre. Ezeknek köszönhető, hogy a szőlőterületeken az évi átlagos csapadékmennyiség eléri az 1500 mm-t.

 

Ez a nedvességben gazdag, meleg régió, mindig is fontos szerepet töltött be a vidéki Portugáliában, fontos volt itt minden talpalatnyi föld, ezért sokáig a szőlőket akár négy méter magasságot elérő úgynevezett pergolákon művelték, míg alájuk más terményeket tudtak ültetni. Ez a művelési mód sokáig azért is fontos volt, mert a földtől távol érő szőlőfürtök körül jobban járt a levegő, így csökkent a gombás megbetegedések veszélye egy olyan régióban, ahol a nedvesség miatt ez állandó problémát jelentett. Manapság azonban a modern pincészetek visszatértek a világ legtöbb részén megszokott alacsony művelési módokhoz, a magas művelés ugyanis egyáltalán nem gépesíthető.

 

 

A legfontosabb helyi szőlőfajták

loureiro, arinto, trajadura, avesso, azal, alvarinho, vinhão, borraçal, amaral, espadeiro és padeiro

Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz

 

A vinho verde néven megjelenő borok többsége könnyed borként friss fogyasztásra készült, a legtöbb esetben még évjárat-megjelölést sem tartalmaz a címke. Épp ezért érdemes a szüretet követő egy éven belül elfogyasztani, hiszen a vonzerejét üde gyümölcsössége jelenti. A bort tradicionálisan halételekkel és tenger gyümölcseivel fogyasztják, de enyhe szénsavassága miatt kiváló aperitif is. Esetében az ajánlott fogyasztási hőmérséklet 8-10 fok.

 

Vinho verde, Portugália

 

Ha oda látogatsz…

 

Amarante városa a Tamega folyó partján húzódik. A város Amarente és Chapa vasútállomásai között egy túrautat alakított ki, amelyet biciklisták és túrázók használhatnak. Az út 9,3 kilométer hosszú, és általában a Tamega folyó partjának közelében vezet. A település egyébként főként római stílusú épületekből áll, amelyek azonban magukon viselik az építészeti stílus ibériai sajátságait.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!